Među brojnim delicijama koje će se poslužiti na Venecijanskom filmskom festivalu bit će i jedno riblje jelo s posvetom slavnom glumcu koji jako voli Italiju. Jelo posvećena Georgeu Clooneyju, kultnom američkom glumcu iz Oceanovih jedanaest kreirao je šef kuhinje Venecijanskog filmskog festivala Tino Vettorello koji i ove godine, po 14. put, zapovijeda chefovima koji kuhaju za uzvanike poznatog festivala kao i u restoranu Palazzo del Casinò.
Kako je ispričao za talijanske medije, chef Tino je odmah "kliknuo" s Clooneyjem: "On je osoba s velikom energijom i sjajnim sjajem. I nevjerojatno je pristojan. Jako smo se dobro složili pa sam odlučio napraviti jelo za njega. Znate, mi kuhari vrlo brzo naučimo promatrati goste. A na temelju onoga što naručuju, zahtjeva koje postavljaju, razumijemo kakav ukus mogu imati. Mnoge se stvari mogu razumjeti iz toga kako se osoba hrani", kaže Vettorello.
Recept je, mora se priznati, vrlo zanimljiv i na neki način podsjeća na Clooneya: sadrži primamljive sastojke poput fileta romba i procecca, ali uz njih krije i neke sasvim neočekivane, pomalo luckaste, poput malina i grmolike caklenjače (Salicornia fruticosa), samonikle biljke koja je u posljednje vrijeme jako u trendu zato što je puna antioksidansa i drugih vrijednih sastojaka.
Donekle je slična biljci koja se kod nas naziva ošmugalj, a okusom je na tragu puno poznatijeg motara, zahvaljujući primjesama slanoće i kiselosti. Snađite se s onim što vam je pri ruci, a ako baš niste na "ti" sa samoniklim biljem koje raste u blizini mora, poslužit će vam i sasvim obična blitva.
Romb a la Clooney
Sastojci:
480 g fileta romba
200 g grmolike staklenjače
200 ml prosecco bruta
70 ml votke
ekstra djevičansko maslinovo ulje
nekoliko malina
par kapi limunovog soka
Priprema:
U posudu za oečenje stavite malo ulja pa na njega poslažite filete romba. Začinite ih sa svake strane i lagano posolite. U tavu ulijte votku i flambirajte filete. Dodajte prosecco brut, poklopite i kuhajte oko 5 minuta. Maknite poklopac i nastavite kuhati dok prosecco ne ispari.
U međuvremenu staklenjaču blanširajte pola minute u kipućoj vodi, zatim je prebacite u zdjelu s vodom i ledom i na kraju osušite kuhinjskim papirom. Začinite je ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Pomiješajte usitnjene maline s nekoliko kapi limuna. Stavite malo staklenjače na svaki tanjur, na to položite romba te ga ukrasite s nekoliko točkica umaka od malina.