StoryEditorOCM
Slanozvjezdani jelovnik

George Clooney obožava ovo jelo, a baš je on nadahnuo chefa koji ga je kreirao. Malo je čudno, biste li ga probali?

Piše Spiza SD
4. rujna 2023. - 10:22

Među brojnim delicijama koje će se poslužiti na Venecijanskom filmskom festivalu bit će i jedno riblje jelo s posvetom slavnom glumcu koji jako voli Italiju. Jelo posvećena Georgeu Clooneyju, kultnom američkom glumcu iz Oceanovih jedanaest kreirao je šef kuhinje Venecijanskog filmskog festivala Tino Vettorello koji i ove godine, po 14. put, zapovijeda chefovima koji kuhaju za uzvanike poznatog festivala kao i u restoranu Palazzo del Casinò.

Kako je ispričao za talijanske medije, chef Tino je odmah "kliknuo" s Clooneyjem: "On je osoba s velikom energijom i sjajnim sjajem. I nevjerojatno je pristojan. Jako smo se dobro složili pa sam odlučio napraviti jelo za njega. Znate, mi kuhari vrlo brzo naučimo promatrati goste. A na temelju onoga što naručuju, zahtjeva koje postavljaju, razumijemo kakav ukus mogu imati. Mnoge se stvari mogu razumjeti iz toga kako se osoba hrani", kaže Vettorello.

image
Ina Fassbender/Afp

Recept je, mora se priznati, vrlo zanimljiv i na neki način podsjeća na Clooneya: sadrži primamljive sastojke poput fileta romba i procecca, ali uz njih krije i neke sasvim neočekivane, pomalo luckaste, poput malina i grmolike caklenjače (Salicornia fruticosa), samonikle biljke koja je u posljednje vrijeme jako u trendu zato što je puna antioksidansa i drugih vrijednih sastojaka.

Donekle je slična biljci koja se kod nas naziva ošmugalj, a okusom je na tragu puno poznatijeg motara, zahvaljujući primjesama slanoće i kiselosti. Snađite se s onim što vam je pri ruci, a ako baš niste na "ti" sa samoniklim biljem koje raste u blizini mora, poslužit će vam i sasvim obična blitva.

image

AFP romb

Romb a la Clooney

Sastojci:

480 g fileta romba
200 g grmolike staklenjače
200 ml prosecco bruta
70 ml votke
ekstra djevičansko maslinovo ulje
nekoliko malina
par kapi limunovog soka

Priprema:

U posudu za oečenje stavite malo ulja pa na njega poslažite filete romba. Začinite ih sa svake strane i lagano posolite. U tavu ulijte votku i flambirajte filete. Dodajte prosecco brut, poklopite i kuhajte oko 5 minuta. Maknite poklopac i nastavite kuhati dok prosecco ne ispari.

U međuvremenu staklenjaču blanširajte pola minute u kipućoj vodi, zatim je prebacite u zdjelu s vodom i ledom i na kraju osušite kuhinjskim papirom. Začinite je ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Pomiješajte usitnjene maline s nekoliko kapi limuna. Stavite malo staklenjače na svaki tanjur, na to položite romba te ga ukrasite s nekoliko točkica umaka od malina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:04