StoryEditorOCM
Splitdrugo jutro poslije

Ultri se možda i najviše vesele - sakupljači boca! Naišli smo i na bivšeg nogometaša Hajduka: ‘Bit će za marendu!‘

Piše Sandra Barčot
9. srpnja 2023. - 10:40

- Ove godine je raspodjela drugačija, materijala je malo manje, a sakupljača malo više, no bit će za marendu. Nije neka prevelika razlika u omjeru, a nas šest sakupljača ovdje uz zapadni rub stadiona, na glavni ulaz Ultre, već smo pri kraju posla – još se nismo pošteno ni razbudili i startali sa jutarnjim obilaskom dan nakon druge noći Ultre, a već smo dobili podrobni izvještaj o stanju na tržištu – plastičnih boca.

Glavnu ulogu ima 75-godišnji Higin Matavulj, inače nekadašnji nogometaš Hajduka, koji nas je uveo u svijet splitskih sakupljača plastične sirovine, redom umirovljenika, kojima je stadion, unutar i oko njega, izuzetan izvor sirovina.

Boca koje se vraćaju u trgovine uz naknadu, ima na svakom kantunu, uz jedan detalj – treba doći prije djelatnika komunalne tvrtke "Ćistoća".

- Od 5 sati i 15 minuta sam tu u obilasku, i u sat i pol vremena nakupio sam dvije vreće, sad je na redu treća – referira nam Higin, dok sprema to "blago" kojim će "podebljati" ionako mizernu penziju, pa ga raduje što ima po Splitu događanja, koncerata, utakmica, a Ultra je jack-pot u odnosu na sva okupljanja.

image

Higin Matavulj

Sasa Buric/Cropix

U najkraćem vremenu utrži se najviše!

I dok sakupljači "češljaju" hrpe smeća na podu, tražeći boce, dotle radnici "Ćistoće" užurbano otklanjaju svu prljavštinu sakupljenu tijekom noćnih sati, u srcu samog stadiona, ali i u prstenu oko njega.

- Za nekih četiri sata, najviše pet sve će biti pometeno, uređeno i spremno za treću noć zabave. Na terenu je 40 pometača, uz desetak vozača čistilica, kamiona,...- referira nam Andrija Čaljkušić, glavni analitičar operativno tehničke službe gradske komunalne tvrtke, dok djelatnici u žuto-zelenoj uniformi marljivo rade svoj posao.

image

Andrija Čaljkušić iz Čistoće

Sasa Buric/Cropix

S druge strane zatičemo i logističare pića.

I njihov radni, udarni dan je tek počeo, od jutra pa do nekih 16 sati oni će na stadion donositi pune palete pića, odnositi prazne!

Kao pravi mravi!

- Zaduženi smo za logistiku, punimo skladišta pića, dio odmah stavljamo na šankove, sa njih odnosimo ambalažu. Ima posla, no dobro je, radi se - govori nam Marko Crnjak iz zagrebačke tvrtke "Mrav sistem" gdje njihovih osam djelatnika od 4 sata ujutro provode nadopunu šankova, skladišta, odnosno dopunu pića.

A koliko se popilo prethodne dvije večeri, baš i ne zna točno.

- Mnogo, mnogo, poglavito boca vode. Vruće je. Tisuću litara vode, a ide i piva – smije se Marko, u hipu se vraćajući svom poslu.

image

Marko Crnjak

Sasa Buric/Cropix

Inače pola litre vode je 5 eura, a 700 eura je 7 dcl pjenušca. Cijela jedna plaća.... Mnogo za naše prilike, no ultraši nemaju primjedbi, kao što redari nemaju primjedbi na ultraše.

- Čuvam skladište gdje su palete sa pićem. Iako je sve pod kamerama, treba i fizički biti tu. U dvije smjene radimo mi redari, dosta je zaštitarskih kuća angažirano, a ja sam iz postave "Bilić-Erić osiguranje" - doznajemo u jutarnjoj ćakuli detalje posla od simpatičnog redara Stipe.

image

Zaštitar Stipe

Sasa Buric/Cropix

Ovaj 65-godišnjak došao je taman u smjenu, od 5 ujutro do 18 sati, dnevni ga đir čeka, više će mu smetati sunce nego buka glazbe u čijem su mu ritmu kolege radile noć prije.

- Prvi put radim na Ultri, do sada sam bio angažiran na utakmicama. Ultra je izazovnija, zahtjevnija, više je ljudi, ali i urednija, mirnija što se našeg posla tiče, nema tučnjava, nema velikih problema – rezimira nam Stipe, dok njegov kolega na glavnim ulaznim vratima u stadion sve ovo potvrđuje, ali ne bi on danas u novine, kroz osmijeh nam komentirajući:

- Bili ste i lani vi ovako rano iz "Slobodne Dalmacije". Kao i ja, pa nemam šta važnije dodati... Radili lani, radimo sada, valjda ćemo i dogodine...

image
Sasa Buric/Cropix

Nadamo se i mi kako hoćemo i slijedeće godine izvještavati s Ultre, na kojoj - barem po ovim sugovornicima – nekih većih problema nema...

Možda je tek nešto veći "problem" miris brojnih kemijskih WC-a, no sve su brzo i efikasno, u par sati riješili djelatnici "San box" tvrtke...

Pripremajući plastične plave kabine za dolazak ultraša na zadnju, treću noć partyja na Parku mladeži.

image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:16