StoryEditorOCM
Receptis puno, puno sira

Gurmanski pečeni krumpir toliko je dobar da ćete ga poželjeti stalno jesti. Jedan jeftin sastojak podiže ga do delicije

Piše T. S. M.
12. travnja 2024. - 14:48

Kad u kući imate krumpira i luka, nema vam straha od gladi. S tim se dvojcem zaista može puno toga napraviti. Jedno od jela kao stvorenih za ovu kombinaciju je gratinirani krumpir, odnosno krumpir zapečen sa sirom, vrhnjem i ako niste na dijeti, pancetom.

Vjerujemo da ste već kušali slična jela, no recept koji vam predlažemo po jednoj je stvari poseban: uobičajenim sastojcima treba dodati još jedan, a to je karamelizirani luk.

Karamelizirani luk nije teško napraviti, samo treba imati malo strpljenja i vremena pa ako se ne ubrajate u osobe koje vjeruju u izreku "Strpljen, spašen", nabavite gotovi karamelizirani luk ili ovaj. 

Gurmanski pečeni krumpir

Sastojci:

300 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
4 češnja češnjaka
3 zrna papra
3/4 žličice morske soli
1 žlica ulja
1 veliki žuti luk
3 velika krumpira
100 g slanine
150 g sira poput Goude ili Gruyerea
2 grančice svježeg timijana 
sol

Priprema:

Zagrijte ulje na srednje laganoj vatri i ubacite luk narezan na ploškice. Kuhajte često miješajući 45 minuta.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija.

Zakuhajte vrhnje, usitnjeni češnjak, papar u zrnu, timijan i sol pa smanjite vatru na lagano i kuhajte 15 minuta. 

Krumpir narežite što je tanje moguće. Poslažite 1/4 krumpira na dno posude za pečenje dimenzija otprilike 20x30 cm. Na njega poslažite 1/3 količine luka, 1/3 količine usitnjene slanine i 1/4 količine sira, nasjeckanog ili naribanog. Redajte dok ne potrošite sastojke. Krumpir treba biti na vrhu. Zalijte sve smjesom vrhnja i začina, protresite posudu da se vrhnje ravnomjerno rasporedi. Pecite 1 1/2 do 2 sata, s tim da 20-ak minuta prije kraja pečenja trebate dodati naribani sir.

Ovako pripremljen krumpir može poslužiti kao kompletan obrok, a želite li još "konkretniju" verziju, vrhnju dodajte i razmućena jaja.

Želite li, pak, nešto laganiju verziju ovog jela, prikladniju za posluživanje u ulozi priloga, nemojte koristiti slaninu, količinu sira smanjite, a umjesto vrhnjem krumpir zalijte bešamelom: otopite 2 žlice maslaca na srednje laganoj vatri, dodajte mu 2 žlice brašna pa kuhajte otprilike minuta te na kraju dodajte pola litre mlijeka i kuhajte pet minuta. Po želji u bešamel pri kraju kuhanja dodajte gore navedene začine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:29