StoryEditorOCM
Spiza plus‘čudesni dodatak‘

Pire od krumpira na zlu je glasu zbog jedne stvari, a ovaj će sastojak lako riješiti taj problem i jelo učiniti ukusnijim

Piše T. S. M.
2. travnja 2024. - 15:25

Pire od krumpira jelo je na kojem smo svi odrasli, a mnogi od nas vole ga i premda više nismo djeca. Omiljen nam je prilog uz mesna jela, no također je dobrodošla pratnja jednostavnim jelima poput omleta. Kad uz šnicele i jaja jedemo pire, uvjereni smo da ćemo se bolje zasititi.

E pa to je djelovanje samo privremeno. Pire krumpir zapravo će imati suprotan učinak: učinit će da brže poželite pojesti još nešto. Razlog je u tome što pire od krumpira ima visok glikemijski indeks, što znači da će izazvati nagli skok razine šećera u krvi, što je loše za dijabetičare, ali nije dobro ni za ostale. Nakon naglog skoka šećera slijedi njegov nagli pad, praćen osjećajem gladi, a kod osjetljivijih i osjećajem slabosti i vrtoglavice. Zbog te svoje značajke mnogima omiljeno jelo došlo je na zao glas.

image
Shutterstock

Srećom, postoji jednostavan način za učiniti pire od krumpira manje štetnim. Samo mu treba sn iziti glikemijski indeks. Načina za to je više, ali nismo sigurni da bi vam se svi svidjeli. Jedan bi vam ipak mogao biti drag, pa, barem nama je. Primjenjujemo ovaj trik kad god nam je pri ruci "čudesni sastojak" i vjerujte na, pire nam je uz njegov dodatak još draži i ukusniji.

A taj dodatak je sasvim običan grašak. Zamrznuti, jer takvog je lakše imati nadohvat ruke, a i praktičniji je. Sve što trebate napraviti je dok se kuha krumpir za pire, odvojeno, u posoljenoj vodi skuhati i nešto graška. Krumpir potom zgnječite i pretvorite u pire kao i obično, a grašak dobro izblendajte uz dodatak malo mlijeka.

image
Shutterstock

Kuhamo ih odvojeno zato što krumpir za pire nije preporučljivo blendati - ne samo da će se pretvoriti u pomalo ljigavu smjesu nego će se tim procesom osloboditi još više škroba što mu ionako visok GI može dodatno povećati.

Kad ste dobro izblendali grašak, pomiješajte ga s pireom, provjerite okuse i uživajte u svom novom omiljenom prilogu. Ako želite, žlicu-dvije graška ostavite sa strane pa ih onako u komadu dodajte u gotovi pire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 02:02