StoryEditorOCM
Pričefestival gastronomije

Počelo je 19. izdanje Bisera mora, a na svečanom otvaranju poznati splitski kuhar proglašen je vitezom kulinarstva

Piše Spiza SD
20. ožujka 2024. - 10:16

U prepunom forumu Waterman Svpetrvs Resorta u utorak navečer po 19. put svečano je otvoren Bisera mora, a radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe. Ovaj se festival u Supetru na Braču redovito održava od 2010. godine nakon što je domaćin manifestaciji prvih godina bila Makarska. Organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, uz podršku Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednica grada Supetra, Grada Supetra, Svpetrvs hotela i drugih partnera s kojima rade na sustavnom promicanju ugostiteljskih zanimanja.

Biser mora 2024 je okupio vrhunske profesionalne kuhare i konobare, kao i polaznike 37 srednjih ugostiteljskih škola i učilišta te strukovne nastavnike koji će se tijekom tri naredna dana natjecati u brojnim kategorijama. Osim njih, u Supetar su stigli međunarodni kulinarski suci, renomirani chefovi i stručni voditelji cooking showova, master clasova i drugih događanja vezanih uz promociju turističko-ugostiteljske struke. Ove godine na festivalu je preko 600 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske.

image
Saša Burić/Cropix

 „Biser mora sjajno je mjesto za razmjenjivanje iskustava, stjecanje novih znanja, otvaranje novih poslovnih suradnji ali i mjesto prijateljstva, druženja i dobre zabave. Svi dobro znamo da je autentičnost esencija turizma i da svi koji putuju žele doživjeti domaći način življenja destinacije u koju dolaze. U turističkoj ponudi Supetra, taj autentični doživljaj kroz domaću atmosferu, običaje, kulturu i naravno gastronomiju njegujemo i kroz projekt Turističke zajednice Grada Supetra  “Otključavanje okusa Brača“, gastronomsku priču kojom našu destinaciju dižemo na jedan poseban nivo. Radi se o našoj, originalnoj bračkoj ponudi koja njeguje autentične okuse otočkih namirnica i tradicionalnih jela, ali donosi  i moderne reinterpretacije starinskih jela, slastica i pića“ – rekla je na otvaranju Martina Rendić, direktorica TZG Supetar.

image
Saša Burić/Cropix

Dodala je kako će Turistička zajednica i nadalje će aktivno pomagati u organizaciji Bisera mora budući se radi o manifestaciji, kako je kazala, od velike važnosti za domaći turizam i promociju Supetra kao prepoznatljive turističke destinacije. I gradonačelnica Supetra Ivana Marković pozdravila je okupljene na svečanosti te podsjetila na staru izreku da ljubav ide preko želuca.

„Mi u Dalmaciji smo na to jako osjetljivi, na neki način hrana, dobra hrana i piće su središte našeg života, ona predstavlja druženje i prijateljstvo, druženje s obitelji i na kraju sve priče se vrte oko toga što ćemo sutra spremiti, što ćemo sutra kuhati. Tako nam počinje i završava svaki dan‘, rekla je gradonačelnica te istaknula važnost Bisera mora za Supetar.

image
Saša Burić/Cropix

Marković je poželjela je puno sreće natjecateljima te dodala kako je osobno zanima radionica o korištenju umjetne inteligencije u kuhinji. Pri tom je zahvalila organizatorima, turističkim zajednicama, Svpetrvs hotelima na gostoprimstvu, kuharima, konobarima, studentima, učenicima i svim natjecateljima, kao i gostima koji su došli uživati u prekrasnom otoku Braču.

Okupljenima se obratila i Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, koja je ovom prilikom predstavila nedavno započeti projekt brendiranja Dalmatinske marende što nastaje i u suradnji sa ŠKMER-om.

image
Saša Burić/Cropix

„Drago mi je što ponovno otvaramo vrata Biseru mora – najvećem gastronomskom događaju, ne samo u našoj županiji, već i na cijelom Mediteranu. Mi Dalmatinci smo gurmani, cijenimo itekako dobar zalogaj i dobru kapljicu, a TZ SDŽ  je prije nešto više od godinu dana počela aktivno raditi na promociji naše gastronomije i jedinstvene kulinarske baštine kroz projekt Dalmatinske marende. Međutim, valja naglasiti da ova inicijativa nije samo o hrani, već promiče i dublju priču o našem načinu života, kulturi i nasljeđu koje čuvamo s ponosom. Ta gastro priča uvezana s našim hedonističkim načinom života je izvrstan turistički proizvod kojega trebamo dobro i pravilno upakirati i nuditi turistima. Na pragu toga, posebno želim istaknuti i seriju radionica o brendiranju Srednje Dalmacije kao gastro destinacije koje će se početi održavati u ovom proljetnom razdoblju. Ove radionice su prilika da zajedno stvaramo strategiju koja će našu županiju postaviti na kartu svjetskih gastronomskih destinacija“ – navela je Vladović nakon što je prikazan prvi u nizu promotivnih videa na temu marendi.

image
Saša Burić/Cropix

Na Biser mora ponovo je stigao i Andrew Agius Muscat, glavni tajnik  Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte, neovisne, a iznimno relevantne međunarodne organizacija za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti. MTF okuplja  predstavnike vlada, čelnike međunarodnih relevantnih nevladinih organizacija, kao i istaknute osobe iz kulture i javnog života s zajedničkim ciljem oblikovanja turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi. Poseban naglasak ove organizacije je izrada zajedničke strategije o budućnosti turizma gdje je ŠKMER od te organizacije angažiran za edukacije u kulinarstvu i osoblja u turizmu zemalja Mediterana što je naglasio i predsjednik ŠKMER-a, Željko Neven Bremec.

„U ŠKMER Akademiji smo odradili mnogobrojne radionice i tečajeve s kolegama iz raznih zemalja, od specijaliziranih edukacija na određene teme, do daljnje suradnje s francuskom Ecole Ducasse, kulinarskom akademijom velikog chefa Alaina Ducassea, koja je proglašena vodećom u svijetu. Privodimo kraju naš projekt Kuhinja Znanja, sufinanciran novcima Europske unije i Ureda za udruga RH kroz kojeg smo stvorili nove kurikulume i poboljšali naše kompetencije na svim poljima poslovanja, od samog kuhanja, do izrade poslovnih planova, promocije, marketinga i sl.. Krajem godine završili su i projekti Regionalnih centara kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu iz cijele Hrvatske s kojima smo vrlo uspješno surađivali, a posebno ističem izvrsnu suradnju i puno radionica u Zaboku. Na teritoriju Hrvatske odradili smo mnogobrojne prezentacije i radionice s našim dugogodišnjim partnerima, a naš rad je prepoznala i Međunarodna Turistička Fondacija sa sjedištem na Malti, koja me je imenovala za senatora MTF-a za Hrvatsku, a ŠKMER za partnera u obrazovanju turističkih kadrova na cijelom Mediteranu“- kazao je u Supetru Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

image
Saša Burić/Cropix

Na svečanosti otvaranja vitezom kulinarstva proglašen je Hrvoje Zirojević, potpredsjednik udruge, jedan od najboljih domaćih chefova i dugogodišnji edukator ŠKMER-a koji se ovom prilikom prisjetio osnivača Bisera mora – Mira Bogdanovića. Riječ je o priznanju kuharima koji su tijekom svog radnog vijeka pridonijeli razvoju kulinarstva, poticali mlade kadrove te  omogućili razvoj ŠKMER-a i kompletne gastronomske scene.

Titula „majstor kuhar 1. reda s plavom vrpcom“ dodijeljena je slovenskom Dušanu Veršecu, a riječ je o chefu bogate karijere s preko 40 godina iskustva u rada i vođenja kuhinja u hotelima Slovenije i Hrvatske, međunarodnom kulinarskom sucu i predanom istraživaču gastro baštine svoje zemlje koju redovito predstavlja na Biserima mora.

image
Saša Burić/Cropix

„Majstorima kuharima sa zelenom lentom“ proglašeni su Petar Vlak i Dragutin Mandić, dvojica najnagrađivanijih kuhara ŠKMER-a, a to se priznanje dodjeljuje onima koji su u kulinarstvu više od 5 godina te su svojim radom i zauzimanjem na natjecanjima i  javnoj prezentaciji pridonijeli promociji kuharske struke i razvoju ŠKMER-a.

Dodajmo, Biser mora krovno je međunarodno natjecanje ŠKMER-a i gastronomski festival, pokrenut u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe. Iz godine u godine pohode ga stotine natjecatelja iz svijeta, a preko tisuću gostiju prate natjecanja, okrugle stolove, master classove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri).

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 11:17