StoryEditor
HranaPovratak u ravnotežu

Ako ste pretjerali s blagdanskom spizom, ovaj će vas model prehrane oporaviti. Donosimo i recepte za smoothie protiv celulita, te za ljepšu kosu i kožu

1. travnja 2021. - 12:25
Sam Edwards/Ilustracija/AFP

Sa željom da, gošćenju unatoč, uz dobro raspoloženje očuvamo i dobro i zdravlje, savjet za prehranu nakon, mahom obilnih blagdanskih obroka potražili smo kod dijetetičarke i nutricionistice Olje Martinić, čiji je profesionalni potpis prepoznatljiv spoj nutricionizma i gastronomije. S naglaskom na mediteransku prehranu, za vas je pripremila dnevni meni koji podržava vraćanje organizma u stanje ravnoteže.

- Osnovna nutritivna karakteristika blagdanskih jela je visoka kalorijska vrijednost, uz suviše soli i namirnica animalnog podrijetla, u pravilu visoke PRAL vrijednost, koja znači opterećenje bubrega kiselinama. Ljudski organizam ima svoje snažne mehanizme za održavanje unutarnje kontrole, no možemo mu pomoći modelom prehrane koji je suprotan od čestih i velikih obroka - otkriva nam ova stručnjakinja iz područja zdrave prehrane, ističući kako su nutritivno stresne odluke u smislu rigoroznih promjena prehrane pogrešne.

Za eventualno ˝čišćenje˝ organizma predlaže uvođenje dana kada će se konzumacije hrane svesti na minimumu, uz velike količine čaja ili pak obroke koji su maksimalno energetski reducirani. Na tom tragu s nama je podijelila tri recepta za smoothie obroke izrazito niske PRAL vrijednosti, koji osiguravaju dostatan unos tekućine i mikro nutrijenata.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA


PRIMJER JELOVNIKA ZA OPORAVAK ORGANIZMA:

Doručak:
-čaj voćni
-tost od pirova brašna
-mladi sir

Užina:
-kompot

Ručak:
-juha od buće
-7 srdela grill ili                        
na papiru za pečenje
-kuhani krumpir sa
kosanim peršinom
-miješana salata

Užina:
Čaj i pecivo

Večera:
Raštika na tabak

image
Sam Edwards/Ilustracija/AFP


RECEPTI ZA SMOOTHIEJE:

Smoothie protiv celulita:
2 dl čaja od koprive
avokado
jabuka
1 žlica mljevenih badema
2-3 zelene masline
1 ml ekstrakta korijena maslačka

Smoothie za kosu i kožu:
2 dl bademova mlijeka
banana
naranča
šaka bebi špinata
1 žlica suhe breskve
1 ml bezalkoholnog ekstrakta preslice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 07:09