StoryEditorOCM
ZanimljivostiDOBAR RECEPT

Nutricionistica savjetuje kako oporaviti organizam nakon prejedanja: ‘Popularne detoks dijete imaju i tamnu stranu‘

Piše Suzana Ciboci/Živim.hr
31. prosinca 2023. - 14:20

Pretjerano zadržavanje tekućine i mogući edemi, probavni problemi, spora i teška probava, nadutost i umor neposredno poslije obroka te problemi sa snom neki su od sigurnih znakova da smo pretjerali s unošenjem hrane i pića. Iako naš organizam ima izrazito razvijene obrambene mehanizme pa stalno i uporno otklanja neželjene spojeve, poput redovitih produkta metabolizma, ostatke pesticida, teških metala, konzervansa, a u novije vrijeme i mikroplastike, ponekad mu treba pomoć. Osobito se to događa kad pretjeramo s unosom hrane i pića, što je karakteristično za blagdane kada se obilnije jede i pije, a manje kreće, piše Živim.hr

image

Nutricionistica Olja Martinic

Duje Klarić/Cropix

- Svjesni da to baš i nije dobro, još dok smo u fazi pretjerivanja unošenjem hrane i pića radimo plan o detoksikacijskom protokolu koji zamišljamo kao svojevrsno ispiranje i čišćenje - kaže Olja Martinić, nutricionistica i dijetetičarka. No popularne detoks dijete imaju i tamnu stranu. One su restriktivne, a to u nekih osoba može rezultirati razvojem nezdravog odnosa prema hrani, odnosno poremećaja hranjenja. Velika restrikcija unosa hrane donosi i veliku opasnost od kompulzivnog prejedanja po završetku detoksa. Uz to detoks može ugroziti zdravlje ako osoba ima neku kroničnu bolest. Dobro je pridržavati se nekih savjeta kako bi se iskoristile pozitivne strane detoksikacije, kojih dakako ima, uključujući konzumiranje manje procesiranih namirnica, nezdravih masti i šećera, a ako nije riječ o drastičnom postu, jest ćemo više voća i povrća te piti više vode nego inače.

Organizmu treba neškodljiv poguranac

- Detoksikacija organizma popularan je protokol koji pomaže ukloniti iz organizma sve što se ne može iskoristiti. Kako naš organizam ima funkciju čišćenja, odnosno otplavljivanje toksina putem jetre, žuči, bubrega, pluća i kože, možemo mu samo pripomoći ciljanim i nutritivno neškodljivim pogurancem - kaže Olja Martinić.

Detoksikaciju jetre, popularnu među svjetskim nutriguruima koji predlažu ukloniti teže probavljivu hranu, piti sok od sirovog povrća i koristiti dodatke prehrani, možemo provesti sigurno tako da prednost damo prehrani koja će se više temeljiti na povrću.

image
Shutterstock

- Odmor od pretjerivanja najviše prija jetri, ali i žučnoj kesici. Sokovi i voda dio su svakodnevnog ritma prehrane, no u vrijeme blagdana dosta ih zanemarimo. Ali savjeti poput onog da u cijelosti iz prehrane isključimo ugljikohidrate može dovesti do hipoglikemije i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Minimalan kalorijski dnevni unos je 800 kcal, što se teško postiže samo povrtnim sokom. Bolji izbor za potporu organizmu u fazama uspostave optimalne ravnoteže je smanjenje obroka i prednost dati povrću kuhanom na pari te proizvodima od cjelovitih žitarica. Kvalitetan izbor su dobri stari žganci, ječmena kaša i heljda. Dobro usklađeni biljni ekstrakti i deset čaša vode kroz dan potpora su koja već kroz sedam dana ima značajan rezultat. Dodatke prehrani i ekstrakte biljaka ne savjetuje se uzimati bez stručne pomoći - kaže nutricionistica.

Tri načina da potaknemo detoks

Tri su načina kako možemo pomoći organizmu da se očisti od prekomjerne hrane i pića, dodaje nutricionistica, a to su redovita prehrana, povećani unos biljnih čajeva i fitoterapijska drenaža.

- Redovita prehrana u službi potpore organizmu u svrhu vraćanja u optimalnu fazu podrazumijeva obroke koje čini 45 posto povrća (lisnatog i leguminoza), 25 posto voća ili voćnih kompota, 20 posto složenih ugljikohidrata te namirnice životinjskog porijekla, odnosno proteini. Posebno su poželjne namirnice bogate topivim i netopivim vlaknima kojima obiluju kupusnjače, mrkva, cikla, salata te s većim sadržajem vode. Poželjno je konzumirati i dio povrća u sirovom obliku, bez termičke obrade. Za međuobrok savjetuje se sezonsko voće - savjetuje nutricionistica Martinić.

Detoksikaciju prate i biljni čajevi, a kao najbolja podrška organizmu u izbacivanju neželjenih tvari najčešće se koriste kopriva, menta, zeleni čaj, čaj od šipka, čaj od đumbira, koromača, breze...

- Zapamtite da se čajevi piju na šalice, a ne na litre - kaže nutricionistica. Dodaje i da treba biti oprezan s čajevima ako osoba uzima, primjerice, oralnu kontracepciju, tada čaj od sikavice, popularne biljke koja pomaže jetri, nije bezazlen jer može smanjiti učinak oralne kontracepcije. Također, čaj od koprive veže natrij pa osobe koje imaju teškoća s tlakom trebaju koprivu izbjegavati.

- One neka radije posegnu za maslačkom jer on neće utjecati na krvni tlak, a ima i dodatnu korist jer pomaže smanjiti celulit - kaže nutricionistica i ističe da je bolje pridržavati se manje doze pa ako detoks potraje i dulje, nego odjednom početi s velikim restrikcijama.

Treća, ujedno i najučinkovitija pomoć našem organizmu u detoksikaciji je drenaža fitoterapijom, no ona se ne savjetuje provoditi bez stručnog nadzora.

- Isključivo deklarirani pripravci kao ‘bezalkoholni ekstrakti koji su namijenjeni za peroralnu upotrebu‘ i po uputama proizvođača pomoći će organizmu da se bez napora sam oslobodi toksina kojih je možda nešto više. Fitoterapijska drenaža planira se kroz tri tjedna, a znojenje te boravak na otvorenom potaknut će cjelovitiju drenažu te jačaju oporavak organizma. Ekstrakti biljaka koji su saveznici jetre i žuči su crna rotkvica, sikavica, dezmodija, artičoka i dimnjača. Ekstrakt breze, korijen maslačka, koprive ili preslice mogu pomoći drenažu bubrega i znojenju - kaže nutricionistica Martinić. No stručni nadzor je obavezan jer neke biljke mogu nepovoljno utjecati na neka zdravstvena stanja, piše Živim.hr

Kome se savjetuju mjere opreza

- Osobe koje imaju kamenac u žuči trebaju izbjegavati artičoku. Za one s problematičnom žučnom kesicom ili bez nje idealan je ekstrakt dimnjače. Osobe koje su na terapiji varfarinom, onkološkoj terapiji, hormonalnoj ili kontracepcijskoj terapiji ne smiju uzimati ekstrakte, a i neke čajeve bez strogog nadzora i u prilagođenim dozama. Isto tako, detoksikacija se ne predlaže trudnicama i dojiljama. Od korištenja drenaže ekstraktima breze, korijena maslačka, koprive ili preslice isključuju se osobe s teškim srčanim i bubrežnim insufijencijama te bolesnici na terapiji antikoagulansima, antiagregacijskim lijekovima te heparinima. Ne preporučuje se ni osobama s bubrežnim kamencima te poremećajem rada bubrega i srca. Korijen maslačka nije preporučljiv uz terapiju statinima, varfarinima ni uz oralnu kontracepciju - naglašava nutricionistica.

image
Shutterstock

Za koga je post vodom ili sokom

Poneki će se odlučiti na post vodom ili sokom. Nutricionistica ima savjet i za njih. - Samo osobe koje su zdrave i nemaju terapiju za kroničnu bolest mogu primijeniti ove drastične promjene prehrane. U slučaju smetnji, tremora mišića, vrtoglavice i slično potrebno je odgoditi svoj program čišćenja i potražiti stručnu podršku kako biste i ovaj model prehrane prilagodili svom stanju. Budite strpljivi jer pretjerivanje od nekoliko dana traži nekoliko tjedana pojačane brige i vraćanja u optimalnu prehrambenu ravnotežu - kaže Olja Martinić. Ako posežemo za postom, ističe nutricionistica, treba jasno definirati o čemu je riječ.

- Za rigorozni post odlučuju se osobe koje nemaju zdravstvene teškoće i post mogu uskladiti sa svakodnevnim aktivnostima. Važno je napomenuti da svakako treba unositi dostatnu količinu vode. Postom se naziva i apstinencija od animalnih namirnica. Poželjni su povremeni dani vegetarijanske prehrane. To mogu biti dva, tri dana u tjednu ili u deset dana - savjetuje nutricionistica.

Nakon opuštenog vikenda dan na juhi

Olja Martinić dodaje i da njezini pacijenti nakon ‘opuštenog‘ vikenda imaju praksu dana na Hipokratovoj juhi. Evo kako se radi.

RECEPT ZA HIPOKRATOVU JUHU

Sastojci:

- 1 kupus (crveni ili bijeli), ili 1 poriluk izrezan na kolutiće,

- 1 korjen celera,

- 1 korjen peršina,

- 1 crvena paprika,

- 1 žuta paprika,

- 3 rajčice

- 2 glavice crvenog luka,

- češnjak,

- začini po želji (lovorov list, crvena paprika, bosiljak...ili povrtna kocka).

Priprema:

Kuhati na umjerenoj temperaturi dok sve povrće ne omekša. Juha se može jesti s nasjeckanim povrćem ili miksana kao krem juha. Juha je za ručak i večeru, ali se može od povrća napraviti pire, a bistri dio popiti. Važno je da se i kruti dio (usitnjen ili miksan) i tekući dio unese kroz dan. Juha se može i zamrznuti.

25. travanj 2024 14:58