Dugovječna zabavno-edukativna manifestacija, Gastroadvent, ove godine bilježi "polu-jubilarno", petnaesto izdanje, a ove je nedjelje zapaljena i treća svijeća na vijencu Došašća. Perfomans paljenja svijeće upriličen je u secesijskom vrtu restorana Mokoš u Splitu; koncept Gastroadventa (od samog početka vođen idejom i entuzijazmom nutricionistice i dijetetičarke Olje Martinić) inače promovira mediteransku prehranu s naglaskom na tematskoj namirnici, a svijeće simbolično pale novinari, koji svojim poslanjem po vokaciji donose "svjetlost", informiranost u živote svih nas.
Ove je nedjelje to pripalo predstavnicima onih iskonskih, rekli bismo, tiskanih medija koji su puno prije pojave portala donosili ljepotu riječi pisanih na papiru, informaciju koja se polako i pomno čita. Slobodna Dalmacija jedna je od institucija po tom pitanju, a uz suvremeni i jedan od najčitanijih portala u Hrvatskoj, Slobodna još uvijek misli i na čitatelje koji vole njegovati dobre, stare rituale i jutro ne započinju bez kave i novine na stolu...
Ovogodišnja tematska namirnica je višnja, no važna komponenta i ovog Gastroadventa o kojoj se govori onaj bitan, ekološki i aspekt dugoročno održive, zdrave prehrane. Višnja maraska savršeno se uklapa u taj koncept, a koliko je njezina primjena široka i zahvalna pokazao je chef restorana Mokoš, Španjolac Alberto Garzia Perez. Uz njegova ukusna, zdrava i inovativna jela poslužena su vina Bratinčević, dok je "signature-koktel" bio Florapinke iz šejkera Tomislava Mikića.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....