stdClass Object ( [id] => 1319582 [title] => Mlada tajnica agencije za nekretnine u Splitu nađena u lokvi krvi: niz propusta pomogao je ubojici da se godinama skriva [alias] => mlada-tajnica-agencije-za-nekretnine-u-splitu-nadena-u-lokvi-krvi-niz-propusta-pomogao-je-ubojici-da-se-godinama-skriva [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na radnom mjestu u agenciji za nekretnine “M-Kontakt trade” na Mažuranićevom šetalištu u Splitu, u poslijepodnevnim satima ponedjeljka 21. siječnja 2002. godine nađeno je tijelo Marijane Jerković (24) iz okolice Trogira. Djevojku je našao kolega u lokvi krvi, a odmah je prokolala priča kako je na tijelu imala brojne ubode, krvne podljeve te ozljede glave i vrata.

Prema informacijama koje je policija dobila, živjela je u Splitu s tetom, a tek odnedavno se sa zaručnikom preselila u unajmljeni stan na Gripama. Radila je kao tajnica u agenciji, a u ponedjeljak je ostala zadnja od zaposlenika i trebala je zaključati prostorije.

U utorak oko devet sati jedan od zaposlenika agencije je došao vespom na posao, kada je primijetio da su rolete na prozorima još uvijek spuštene i da klima radi. Odmah je posumnjao da nešto nije u redu jer je on tog jutra zakasnio na posao, a znao je da Marijana inače prije svih dolazi u ured i podiže zaslone na prozorima.

Dok je išao prema ulazu u zgradu, shvatio je da nije ponio ključeve ureda te je nazvao Marijanu Jerković na mobitel, smatrajući kako je ona došla prije njega, da mu iznutra otvori vrata koja su se nakon zatvaranja automatski zaključavala.

---

image

Mrtvozornici iznose tijelo ubijene djevojke

Tom Dubravec/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Kako mu nije odgovorila na pozive, nazvao je vlasnicu koja je upravo bila na putu prema agenciji te je stigla za par minuta. Dala je ključ djelatniku agencije da otvori vrata dok je ona pokušala nazvati Marijanu na mobitel.

On je otključao i ušao u zamračenu prostoriju, upalio svjetlo i krenuo prema uredu u kojem je bio radni stol tajnice. Tamo je na podu ugledao stravičan prizor, svoju kolegicu kako leži na podu, licem okrenutim prema dolje, okružena krvlju.

- Marijana je na podu! - kriknuo je.

Za njim je u ured utrčala vlasnica agencije i uzviknula:

- Ništa ne diraj! Zovi policiju i Hitnu pomoć.

U 9.51 sati policija je zaprimila poziv o otkrivenom zločinu te su u najkraćem roku došli na mjesto događaja. Ubrzo im se pridružila i stalna sudska vještakinja patologinja.

U zapisnik o očevidu je uneseno da je glava žrtve bila nedaleko od noge radnog stola, a pokraj tijela se nalazila prevrnuta stolica. Na licu nesretne djevojke je bila vidljiva modrica ispod jednog oka te još plavih tragova po vratu oko rezne rane od koje je preminula.

---

image

Marijana Jerković

Arhiv SD
---

Pretpostavljalo se da je sjedila za stolom kada je dobila udarac u lice od kojeg je pala na pod. Ubojica ju je zatim davio, a onda je desnom rukom uhvatio za kosu i zgrabio joj glavu, dok joj je lijevom napravio smrtonosni rez na vratu.

To je procijenjeno po izgledu rane koja je išla od desnog prema lijevom uhu. Bila je bez svijesti kada joj je zadana smrtonosna rezna rana na vratu.

CRNI NOTES (38): Dvostruko ubojstvo pred fast foodom na Križinama: u splitsku policiju došao je muškarac obliven krvlju i predao pištolj

Kako nigdje drugdje u prostoriji nije bilo krvi, osim ispod tijela, zaključeno je da je ubijena upravo na mjestu gdje je i nađena. U torbici je nedostajao novčanik, što bi ukazivalo na zločin iz koristoljublja, ali je na stolu bila kuverta s većim iznosom novca koji je taj dan Marijana Jerković predigla s tadašnjeg ZAP-a.

Živu ju je zadnja vidjela vlasnica agencije, pri odlasku s posla oko 16 sati. Ostali djelatnici agencije imali su radno vrijeme do 15 sati, jedino je Marijana ostajala do 17 jer je njezina obaveza bila urediti prostorije na kraju radnog dana.

CRNI NOTES (37): Stravično otkriće u šumi na Marjanu: nestali Splićanin ležao je ispod bora, na glavi je imao ranu od udarca kamenom

Sljedeći dan istražitelji su razgovarali sa svim zaposlenicima agencije, s članovima obitelji i prijateljima ubijene djevojke. Kako je po dolasku u agenciju nekretnina nakon zločina bilo uočljivo da vrata nisu provaljena, to je ukazivalo da je žrtva poznavala ubojicu.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Nadalje, obavljeni su i razgovori sa stanarima zgrade te sa svima koji su se u kritičnim satima mogli zateći u blizini mjesta zločina. Zločin je počinjen u stambenoj višekatnici neposredno uz frekventnu prometnicu te je policija polagala nade da je bar jedna osoba morala vidjeti ili čuti nešto što bi ukazalo na ubojicu ili njegove pomagače.

Kontaminacija mjesta zločina

Neki od njih su ispitani uz pomoć poligrafa, ali bez rezultata koji bi istragu pomakli s mrtve točke. Kasnije je izašlo u javnost kako je u toj fazi napravljeno niz propusta koji su utjecali na mogućnost otkrivanja ubojice.

Naime, tijekom očevida i nakon njega došlo je do kontaminacije mjesta zločina tako da mnogi izuzeti tragovi nisu mogli biti upotrijebljeni. U ured se u danima nakon zločina ulazilo slobodno jer vrata nisu bila propisno osigurana policijskim trakama i pečatom, tako da je osim djelatnika agencije tu bilo i znatiželjnika.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Zatim, iz bioloških tragova, izuzetih u jutro nakon zločina, u zagrebačkom Centru za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” nisu mogli izuzeti kvalitetan materijal. Uzorci prije slanja u Zagreb nisu prethodno bili uskladišteni na propisan način splitskoj policiji.

CRNI NOTES (36): Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama

Radilo se o tragovima krvi, među kojima je bilo i onih za koje je postojala mogućnost da nije Marijanina, već možda i od ubojice. Uz to je oružje ubojstva, skalpel s tragovima krvi ubijene djevojke, nađen u uredu nakon deset dana.

Tada je već bilo nemoguće sa sigurnošću kazati je li oružje bilo skriveno tamo od dana zločina ili je kasnije podmetnuto. Sumnjalo se kako mobitel pokojne djevojke i dnevnik nisu propisno sačuvani među dokazima.

CRNI NOTES (35): Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

Razlog je bio što je krajem 2002. godine obitelji stigao prijedlog za ovrhu od teleoperatera prema kojem su se tijekom sedam mjeseci nakon smrti Marijane Jerković još uvijek obračunavali troškovi, ali ne preplate, već korištenja.

Mobitel i dnevnik

Za dnevnik se posumnjalo kada je jedan od inspektora koji je naslijedio slučaj, uočio da u njemu nedostaju stranice, koje su bile istrgnute, što nije bilo nigdje posebno zabilježeno kao indicija. To bi ukazivalo da su naknadno istrgnute.

Na novinarski upit o konkretnim zbivanjima s mobitelom i dnevnikom, ni policija ni sud nisu nikada odgovorili ni dali službeno objašnjenje. Tijekom godina se nagađalo o pozadini tragične smrti mlade tajnice.

---

image

Policajci pretražuju kontejner u potrazi za dokazima

Tom Dubravec/Cropix
---

Tako se pretpostavljalo da je tijekom svog rada uočila neke nepravilnosti ili nelegalnosti. Bilo je govora da je jedna ugledna osoba iz Splita zlouporabila povjerenje starije osobe koja je bila vlasnik kuće i okućnice, prodane za milijunski iznos.

Međutim, ugovor nije potpisao vlasnik već skrbnik koji se okoristio spomenutim uglednikom. Navedene verzije demantirali su oni koji su smatrali da način ubojstva nije ukazivao na pomno planirani zločin, već više na nešto napravljeno nakon trenutne odluke, na mah.

Smatrali su kako to ukazuje na osobnu prirodu motiva, a ne poslovnu pozadinu. Sve ispričano nije pomoglo u otkrivanju počinitelja, jednoga ili više njih. Osim inspektora za krvne delikte Odjela za opći kriminalitet, na slučaju ubojstva Marijane Jerković radili su i na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

---

image

Policijski očevid u agenciji za nekretnine

Tom Dubravec/Cropix
---

Odmah nakon strašnog događaja formiran je spis oznake KNDO, što je kratica za: Kazneni Nepoznati Državno odvjetništvo, a tako se evidentiraju kazneni predmeti kod kojih je počinitelj nepoznat. Slučaj je 2013. godine poslan i tek osnovanom Odjelu za hladne slučajeve Ravnateljstva policije.

Njegovi istražitelji su tada razgovarali s obitelji ubijene djevojke. Zatim je 2015. godine raspisana nagrada od 100.000 kuna za obavijest koja bi mogla dovesti do uhićenja ubojice. Objavljen je javni poziv, ali nažalost, nije se došlo do novih spoznaja.

U ožujku 2018. godine Odjel za hladne slučajeve je ukinut. Policijski službenici su priključeni liniji rada općeg kriminaliteta odnosno krvnih delikata u čijoj su nadležnosti kaznena djela iz ove domene.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (39) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Crni notes (39) 2 0 8174 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-28 11:31:55 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-02 07:27:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-02 07:27:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mlada tajnica agencije za nekretnine u Splitu nađena u lokvi krvi: niz propusta pomogao je ubojici da se godinama skriva [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo split, marijana jerković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25545873.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524029.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524074.png","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524071.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/20629810.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524030.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524073.png","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524072.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524031.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25524075.png","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25545882.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","Tom Dubravec\/Cropix","SD","SD","Arhiv SD","Tom Dubravec\/Cropix","SD","SD","Tom Dubravec\/Cropix","SD","Arhiv SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ekipa za o\u010devid na mjestu zlo\u010dina; Faksimil naslova<\/p>","

Mrtvozornici iznose tijelo ubijene djevojke<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Marijana Jerkovi\u0107<\/p>","

Policajci pretra\u017euju kontejner u potrazi za dokazima<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Policijski o\u010devid u agenciji za nekretnine<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Marijana Jerkovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1207","hd_25545873_1920.jpg":"1920x1080","k_25545873_1280.jpg":"1280x1280","k_25545873_1024.jpg":"1024x1024","k_25545873_640.jpg":"640x640","k_25545873_480.jpg":"480x480","k_25545873_340.jpg":"340x340","k_25545873_220.jpg":"220x220","o_25545873_1280.jpg":"1280x804","o_25545873_1024.jpg":"1024x643","o_25545873_640.jpg":"640x402","o_25545873_480.jpg":"480x301","o_25545873_340.jpg":"340x213","o_25545873_220.jpg":"220x138","h_25545873_1280.jpg":"1280x854","h_25545873_1024.jpg":"1024x683","h_25545873_640.jpg":"640x427","h_25545873_480.jpg":"480x320","h_25545873_340.jpg":"340x227","h_25545873_220.jpg":"220x147","pp_25545873_1280.jpg":"1280x1628","pp_25545873_1024.jpg":"1024x1303","pp_25545873_640.jpg":"640x814","pp_25545873_480.jpg":"480x611","pp_25545873_340.jpg":"340x432","pp_25545873_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1343","hd_25524029_1920.jpg":"1920x1080","k_25524029_1280.jpg":"1280x1280","k_25524029_1024.jpg":"1024x1024","k_25524029_640.jpg":"640x640","k_25524029_480.jpg":"480x480","k_25524029_340.jpg":"340x340","k_25524029_220.jpg":"220x220","o_25524029_1280.jpg":"1280x895","o_25524029_1024.jpg":"1024x716","o_25524029_640.jpg":"640x447","o_25524029_480.jpg":"480x335","o_25524029_340.jpg":"340x237","o_25524029_220.jpg":"220x153","h_25524029_1280.jpg":"1280x854","h_25524029_1024.jpg":"1024x683","h_25524029_640.jpg":"640x427","h_25524029_480.jpg":"480x320","h_25524029_340.jpg":"340x227","h_25524029_220.jpg":"220x147","pp_25524029_1280.jpg":"1280x1628","pp_25524029_1024.jpg":"1024x1303","pp_25524029_640.jpg":"640x814","pp_25524029_480.jpg":"480x611","pp_25524029_340.jpg":"340x432","pp_25524029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_25524074_1920.png":"1920x1080","k_25524074_1280.png":"1280x1280","k_25524074_1024.png":"1024x1024","k_25524074_640.png":"640x640","k_25524074_480.png":"480x480","k_25524074_340.png":"340x340","k_25524074_220.png":"220x220","o_25524074_1280.png":"1280x1880","o_25524074_1024.png":"1024x1504","o_25524074_640.png":"640x940","o_25524074_480.png":"480x705","o_25524074_340.png":"340x499","o_25524074_220.png":"220x323","h_25524074_1280.png":"1280x854","h_25524074_1024.png":"1024x683","h_25524074_640.png":"640x427","h_25524074_480.png":"480x320","h_25524074_340.png":"340x227","h_25524074_220.png":"220x147","pp_25524074_1280.png":"1280x1628","pp_25524074_1024.png":"1024x1303","pp_25524074_640.png":"640x814","pp_25524074_480.png":"480x611","pp_25524074_340.png":"340x432","pp_25524074_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25524071_1920.jpg":"1920x1080","k_25524071_1280.jpg":"1280x1280","k_25524071_1024.jpg":"1024x1024","k_25524071_640.jpg":"640x640","k_25524071_480.jpg":"480x480","k_25524071_340.jpg":"340x340","k_25524071_220.jpg":"220x220","o_25524071_1280.jpg":"1280x853","o_25524071_1024.jpg":"1024x682","o_25524071_640.jpg":"640x426","o_25524071_480.jpg":"480x320","o_25524071_340.jpg":"340x226","o_25524071_220.jpg":"220x146","h_25524071_1280.jpg":"1280x854","h_25524071_1024.jpg":"1024x683","h_25524071_640.jpg":"640x427","h_25524071_480.jpg":"480x320","h_25524071_340.jpg":"340x227","h_25524071_220.jpg":"220x147","pp_25524071_1280.jpg":"1280x1628","pp_25524071_1024.jpg":"1024x1303","pp_25524071_640.jpg":"640x814","pp_25524071_480.jpg":"480x611","pp_25524071_340.jpg":"340x432","pp_25524071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"346x478","hd_20629810_1920.jpg":"1920x1080","k_20629810_1280.jpg":"1280x1280","k_20629810_1024.jpg":"1024x1024","k_20629810_640.jpg":"640x640","k_20629810_480.jpg":"480x480","k_20629810_340.jpg":"340x340","k_20629810_220.jpg":"220x220","o_20629810_1280.jpg":"1280x1768","o_20629810_1024.jpg":"1024x1414","o_20629810_640.jpg":"640x884","o_20629810_480.jpg":"480x663","o_20629810_340.jpg":"340x469","o_20629810_220.jpg":"220x303","h_20629810_1280.jpg":"1280x854","h_20629810_1024.jpg":"1024x683","h_20629810_640.jpg":"640x427","h_20629810_480.jpg":"480x320","h_20629810_340.jpg":"340x227","h_20629810_220.jpg":"220x147","pp_20629810_1280.jpg":"1280x1628","pp_20629810_1024.jpg":"1024x1303","pp_20629810_640.jpg":"640x814","pp_20629810_480.jpg":"480x611","pp_20629810_340.jpg":"340x432","pp_20629810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1312x2000","hd_25524030_1920.jpg":"1920x1080","k_25524030_1280.jpg":"1280x1280","k_25524030_1024.jpg":"1024x1024","k_25524030_640.jpg":"640x640","k_25524030_480.jpg":"480x480","k_25524030_340.jpg":"340x340","k_25524030_220.jpg":"220x220","o_25524030_1280.jpg":"1280x1951","o_25524030_1024.jpg":"1024x1560","o_25524030_640.jpg":"640x975","o_25524030_480.jpg":"480x731","o_25524030_340.jpg":"340x518","o_25524030_220.jpg":"220x335","h_25524030_1280.jpg":"1280x854","h_25524030_1024.jpg":"1024x683","h_25524030_640.jpg":"640x427","h_25524030_480.jpg":"480x320","h_25524030_340.jpg":"340x227","h_25524030_220.jpg":"220x147","pp_25524030_1280.jpg":"1280x1628","pp_25524030_1024.jpg":"1024x1303","pp_25524030_640.jpg":"640x814","pp_25524030_480.jpg":"480x611","pp_25524030_340.jpg":"340x432","pp_25524030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x1653","hd_25524073_1920.png":"1920x1080","k_25524073_1280.png":"1280x1280","k_25524073_1024.png":"1024x1024","k_25524073_640.png":"640x640","k_25524073_480.png":"480x480","k_25524073_340.png":"340x340","k_25524073_220.png":"220x220","o_25524073_1280.png":"1280x1791","o_25524073_1024.png":"1024x1433","o_25524073_640.png":"640x895","o_25524073_480.png":"480x671","o_25524073_340.png":"340x475","o_25524073_220.png":"220x307","h_25524073_1280.png":"1280x854","h_25524073_1024.png":"1024x683","h_25524073_640.png":"640x427","h_25524073_480.png":"480x320","h_25524073_340.png":"340x227","h_25524073_220.png":"220x147","pp_25524073_1280.png":"1280x1628","pp_25524073_1024.png":"1024x1303","pp_25524073_640.png":"640x814","pp_25524073_480.png":"480x611","pp_25524073_340.png":"340x432","pp_25524073_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25524072_1920.jpg":"1920x1080","k_25524072_1280.jpg":"1280x1280","k_25524072_1024.jpg":"1024x1024","k_25524072_640.jpg":"640x640","k_25524072_480.jpg":"480x480","k_25524072_340.jpg":"340x340","k_25524072_220.jpg":"220x220","o_25524072_1280.jpg":"1280x853","o_25524072_1024.jpg":"1024x682","o_25524072_640.jpg":"640x426","o_25524072_480.jpg":"480x320","o_25524072_340.jpg":"340x226","o_25524072_220.jpg":"220x146","h_25524072_1280.jpg":"1280x854","h_25524072_1024.jpg":"1024x683","h_25524072_640.jpg":"640x427","h_25524072_480.jpg":"480x320","h_25524072_340.jpg":"340x227","h_25524072_220.jpg":"220x147","pp_25524072_1280.jpg":"1280x1628","pp_25524072_1024.jpg":"1024x1303","pp_25524072_640.jpg":"640x814","pp_25524072_480.jpg":"480x611","pp_25524072_340.jpg":"340x432","pp_25524072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_25524031_1920.jpg":"1920x1080","k_25524031_1280.jpg":"1280x1280","k_25524031_1024.jpg":"1024x1024","k_25524031_640.jpg":"640x640","k_25524031_480.jpg":"480x480","k_25524031_340.jpg":"340x340","k_25524031_220.jpg":"220x220","o_25524031_1280.jpg":"1280x804","o_25524031_1024.jpg":"1024x643","o_25524031_640.jpg":"640x402","o_25524031_480.jpg":"480x301","o_25524031_340.jpg":"340x213","o_25524031_220.jpg":"220x138","h_25524031_1280.jpg":"1280x854","h_25524031_1024.jpg":"1024x683","h_25524031_640.jpg":"640x427","h_25524031_480.jpg":"480x320","h_25524031_340.jpg":"340x227","h_25524031_220.jpg":"220x147","pp_25524031_1280.jpg":"1280x1628","pp_25524031_1024.jpg":"1024x1303","pp_25524031_640.jpg":"640x814","pp_25524031_480.jpg":"480x611","pp_25524031_340.jpg":"340x432","pp_25524031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_25524075_1920.png":"1920x1080","k_25524075_1280.png":"1280x1280","k_25524075_1024.png":"1024x1024","k_25524075_640.png":"640x640","k_25524075_480.png":"480x480","k_25524075_340.png":"340x340","k_25524075_220.png":"220x220","o_25524075_1280.png":"1280x1880","o_25524075_1024.png":"1024x1504","o_25524075_640.png":"640x940","o_25524075_480.png":"480x705","o_25524075_340.png":"340x499","o_25524075_220.png":"220x323","h_25524075_1280.png":"1280x854","h_25524075_1024.png":"1024x683","h_25524075_640.png":"640x427","h_25524075_480.png":"480x320","h_25524075_340.png":"340x227","h_25524075_220.png":"220x147","pp_25524075_1280.png":"1280x1628","pp_25524075_1024.png":"1024x1303","pp_25524075_640.png":"640x814","pp_25524075_480.png":"480x611","pp_25524075_340.png":"340x432","pp_25524075_220.png":"220x280"},{"size0":"1030x678","hd_25545882_1920.jpg":"1920x1080","k_25545882_1280.jpg":"1280x1280","k_25545882_1024.jpg":"1024x1024","k_25545882_640.jpg":"640x640","k_25545882_480.jpg":"480x480","k_25545882_340.jpg":"340x340","k_25545882_220.jpg":"220x220","o_25545882_1280.jpg":"1280x842","o_25545882_1024.jpg":"1024x674","o_25545882_640.jpg":"640x421","o_25545882_480.jpg":"480x315","o_25545882_340.jpg":"340x223","o_25545882_220.jpg":"220x144","h_25545882_1280.jpg":"1280x854","h_25545882_1024.jpg":"1024x683","h_25545882_640.jpg":"640x427","h_25545882_480.jpg":"480x320","h_25545882_340.jpg":"340x227","h_25545882_220.jpg":"220x147","pp_25545882_1280.jpg":"1280x1628","pp_25545882_1024.jpg":"1024x1303","pp_25545882_640.jpg":"640x814","pp_25545882_480.jpg":"480x611","pp_25545882_340.jpg":"340x432","pp_25545882_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38333183 Threads: 4 Questions: 7093357459 Slow queries: 3299271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608234520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/mlada-tajnica-agencije-za-nekretnine-u-splitu-nadena-u-lokvi-krvi-niz-propusta-pomogao-je-ubojici-da-se-godinama-skriva-1319582 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/mlada-tajnica-agencije-za-nekretnine-u-splitu-nadena-u-lokvi-krvi-niz-propusta-pomogao-je-ubojici-da-se-godinama-skriva-1319582?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712038 [name] => ubojstvo split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-08 10:00:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo-split [link] => /tag/ubojstvo-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283517 [name] => Marijana Jerković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijana-jerkovic [link] => /tag/marijana-jerkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (39) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mlada tajnica agencije za nekretnine u Splitu nađena u lokvi krvi: niz propusta pomogao je ubojici da se godinama skriva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25545873.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Ekipa za očevid na mjestu zločina; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25545873.jpg [title] => Cropix; SD

Ekipa za očevid na mjestu zločina; Faksimil naslova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524029.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Mrtvozornici iznose tijelo ubijene djevojke

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524074.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524071.jpg [title] => SD

Faksimil teksta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/20629810.jpg [title] => Arhiv SD

Marijana Jerković

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524030.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Policajci pretražuju kontejner u potrazi za dokazima

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524073.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524072.jpg [title] => SD

Faksimil teksta

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524031.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Policijski očevid u agenciji za nekretnine

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25524075.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25545882.jpg [title] => Arhiv SD

Marijana Jerković

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na radnom mjestu u agenciji za nekretnine “M-Kontakt trade” na Mažuranićevom šetalištu u Splitu, u poslijepodnevnim satima ponedjeljka 21. siječnja 2002. godine nađeno je tijelo Marijane Jerković (24) iz okolice Trogira. Djevojku je našao kolega u lokvi krvi, a odmah je prokolala priča kako je na tijelu imala brojne ubode, krvne podljeve te ozljede glave i vrata.

Prema informacijama koje je policija dobila, živjela je u Splitu s tetom, a tek odnedavno se sa zaručnikom preselila u unajmljeni stan na Gripama. Radila je kao tajnica u agenciji, a u ponedjeljak je ostala zadnja od zaposlenika i trebala je zaključati prostorije.

U utorak oko devet sati jedan od zaposlenika agencije je došao vespom na posao, kada je primijetio da su rolete na prozorima još uvijek spuštene i da klima radi. Odmah je posumnjao da nešto nije u redu jer je on tog jutra zakasnio na posao, a znao je da Marijana inače prije svih dolazi u ured i podiže zaslone na prozorima.

Dok je išao prema ulazu u zgradu, shvatio je da nije ponio ključeve ureda te je nazvao Marijanu Jerković na mobitel, smatrajući kako je ona došla prije njega, da mu iznutra otvori vrata koja su se nakon zatvaranja automatski zaključavala.

---

image

Mrtvozornici iznose tijelo ubijene djevojke

Tom Dubravec/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Kako mu nije odgovorila na pozive, nazvao je vlasnicu koja je upravo bila na putu prema agenciji te je stigla za par minuta. Dala je ključ djelatniku agencije da otvori vrata dok je ona pokušala nazvati Marijanu na mobitel.

On je otključao i ušao u zamračenu prostoriju, upalio svjetlo i krenuo prema uredu u kojem je bio radni stol tajnice. Tamo je na podu ugledao stravičan prizor, svoju kolegicu kako leži na podu, licem okrenutim prema dolje, okružena krvlju.

- Marijana je na podu! - kriknuo je.

Za njim je u ured utrčala vlasnica agencije i uzviknula:

- Ništa ne diraj! Zovi policiju i Hitnu pomoć.

U 9.51 sati policija je zaprimila poziv o otkrivenom zločinu te su u najkraćem roku došli na mjesto događaja. Ubrzo im se pridružila i stalna sudska vještakinja patologinja.

U zapisnik o očevidu je uneseno da je glava žrtve bila nedaleko od noge radnog stola, a pokraj tijela se nalazila prevrnuta stolica. Na licu nesretne djevojke je bila vidljiva modrica ispod jednog oka te još plavih tragova po vratu oko rezne rane od koje je preminula.

---

image

Marijana Jerković

Arhiv SD
---

Pretpostavljalo se da je sjedila za stolom kada je dobila udarac u lice od kojeg je pala na pod. Ubojica ju je zatim davio, a onda je desnom rukom uhvatio za kosu i zgrabio joj glavu, dok joj je lijevom napravio smrtonosni rez na vratu.

To je procijenjeno po izgledu rane koja je išla od desnog prema lijevom uhu. Bila je bez svijesti kada joj je zadana smrtonosna rezna rana na vratu.

CRNI NOTES (38): Dvostruko ubojstvo pred fast foodom na Križinama: u splitsku policiju došao je muškarac obliven krvlju i predao pištolj

Kako nigdje drugdje u prostoriji nije bilo krvi, osim ispod tijela, zaključeno je da je ubijena upravo na mjestu gdje je i nađena. U torbici je nedostajao novčanik, što bi ukazivalo na zločin iz koristoljublja, ali je na stolu bila kuverta s većim iznosom novca koji je taj dan Marijana Jerković predigla s tadašnjeg ZAP-a.

Živu ju je zadnja vidjela vlasnica agencije, pri odlasku s posla oko 16 sati. Ostali djelatnici agencije imali su radno vrijeme do 15 sati, jedino je Marijana ostajala do 17 jer je njezina obaveza bila urediti prostorije na kraju radnog dana.

CRNI NOTES (37): Stravično otkriće u šumi na Marjanu: nestali Splićanin ležao je ispod bora, na glavi je imao ranu od udarca kamenom

Sljedeći dan istražitelji su razgovarali sa svim zaposlenicima agencije, s članovima obitelji i prijateljima ubijene djevojke. Kako je po dolasku u agenciju nekretnina nakon zločina bilo uočljivo da vrata nisu provaljena, to je ukazivalo da je žrtva poznavala ubojicu.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Nadalje, obavljeni su i razgovori sa stanarima zgrade te sa svima koji su se u kritičnim satima mogli zateći u blizini mjesta zločina. Zločin je počinjen u stambenoj višekatnici neposredno uz frekventnu prometnicu te je policija polagala nade da je bar jedna osoba morala vidjeti ili čuti nešto što bi ukazalo na ubojicu ili njegove pomagače.

Kontaminacija mjesta zločina

Neki od njih su ispitani uz pomoć poligrafa, ali bez rezultata koji bi istragu pomakli s mrtve točke. Kasnije je izašlo u javnost kako je u toj fazi napravljeno niz propusta koji su utjecali na mogućnost otkrivanja ubojice.

Naime, tijekom očevida i nakon njega došlo je do kontaminacije mjesta zločina tako da mnogi izuzeti tragovi nisu mogli biti upotrijebljeni. U ured se u danima nakon zločina ulazilo slobodno jer vrata nisu bila propisno osigurana policijskim trakama i pečatom, tako da je osim djelatnika agencije tu bilo i znatiželjnika.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Zatim, iz bioloških tragova, izuzetih u jutro nakon zločina, u zagrebačkom Centru za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” nisu mogli izuzeti kvalitetan materijal. Uzorci prije slanja u Zagreb nisu prethodno bili uskladišteni na propisan način splitskoj policiji.

CRNI NOTES (36): Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama

Radilo se o tragovima krvi, među kojima je bilo i onih za koje je postojala mogućnost da nije Marijanina, već možda i od ubojice. Uz to je oružje ubojstva, skalpel s tragovima krvi ubijene djevojke, nađen u uredu nakon deset dana.

Tada je već bilo nemoguće sa sigurnošću kazati je li oružje bilo skriveno tamo od dana zločina ili je kasnije podmetnuto. Sumnjalo se kako mobitel pokojne djevojke i dnevnik nisu propisno sačuvani među dokazima.

CRNI NOTES (35): Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

Razlog je bio što je krajem 2002. godine obitelji stigao prijedlog za ovrhu od teleoperatera prema kojem su se tijekom sedam mjeseci nakon smrti Marijane Jerković još uvijek obračunavali troškovi, ali ne preplate, već korištenja.

Mobitel i dnevnik

Za dnevnik se posumnjalo kada je jedan od inspektora koji je naslijedio slučaj, uočio da u njemu nedostaju stranice, koje su bile istrgnute, što nije bilo nigdje posebno zabilježeno kao indicija. To bi ukazivalo da su naknadno istrgnute.

Na novinarski upit o konkretnim zbivanjima s mobitelom i dnevnikom, ni policija ni sud nisu nikada odgovorili ni dali službeno objašnjenje. Tijekom godina se nagađalo o pozadini tragične smrti mlade tajnice.

---

image

Policajci pretražuju kontejner u potrazi za dokazima

Tom Dubravec/Cropix
---

Tako se pretpostavljalo da je tijekom svog rada uočila neke nepravilnosti ili nelegalnosti. Bilo je govora da je jedna ugledna osoba iz Splita zlouporabila povjerenje starije osobe koja je bila vlasnik kuće i okućnice, prodane za milijunski iznos.

Međutim, ugovor nije potpisao vlasnik već skrbnik koji se okoristio spomenutim uglednikom. Navedene verzije demantirali su oni koji su smatrali da način ubojstva nije ukazivao na pomno planirani zločin, već više na nešto napravljeno nakon trenutne odluke, na mah.

Smatrali su kako to ukazuje na osobnu prirodu motiva, a ne poslovnu pozadinu. Sve ispričano nije pomoglo u otkrivanju počinitelja, jednoga ili više njih. Osim inspektora za krvne delikte Odjela za opći kriminalitet, na slučaju ubojstva Marijane Jerković radili su i na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

---

image

Policijski očevid u agenciji za nekretnine

Tom Dubravec/Cropix
---

Odmah nakon strašnog događaja formiran je spis oznake KNDO, što je kratica za: Kazneni Nepoznati Državno odvjetništvo, a tako se evidentiraju kazneni predmeti kod kojih je počinitelj nepoznat. Slučaj je 2013. godine poslan i tek osnovanom Odjelu za hladne slučajeve Ravnateljstva policije.

Njegovi istražitelji su tada razgovarali s obitelji ubijene djevojke. Zatim je 2015. godine raspisana nagrada od 100.000 kuna za obavijest koja bi mogla dovesti do uhićenja ubojice. Objavljen je javni poziv, ali nažalost, nije se došlo do novih spoznaja.

U ožujku 2018. godine Odjel za hladne slučajeve je ukinut. Policijski službenici su priključeni liniji rada općeg kriminaliteta odnosno krvnih delikata u čijoj su nadležnosti kaznena djela iz ove domene.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD Tom Dubravec/Cropix SD SD Arhiv SD Tom Dubravec/Cropix SD SD Tom Dubravec/Cropix SD Arhiv SD
Cropix; SD

Ekipa za očevid na mjestu zločina; Faksimil naslova

Tom Dubravec/Cropix

Mrtvozornici iznose tijelo ubijene djevojke

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Arhiv SD

Marijana Jerković

Tom Dubravec/Cropix

Policajci pretražuju kontejner u potrazi za dokazima

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Tom Dubravec/Cropix

Policijski očevid u agenciji za nekretnine

SD

Faksimil teksta

Arhiv SD

Marijana Jerković

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/mlada-tajnica-agencije-za-nekretnine-u-splitu-nadena-u-lokvi-krvi-niz-propusta-pomogao-je-ubojici-da-se-godinama-skriva-1319582 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99cf196920db8fbdcfc8f9ba33ea4ddfc6312a79 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mlada+tajnica+agencije+za+nekretnine+u+Splitu+na%C4%91ena+u+lokvi+krvi%3A+niz+propusta+pomogao+je+ubojici+da+se+godinama+skriva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmlada-tajnica-agencije-za-nekretnine-u-splitu-nadena-u-lokvi-krvi-niz-propusta-pomogao-je-ubojici-da-se-godinama-skriva-1319582 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmlada-tajnica-agencije-za-nekretnine-u-splitu-nadena-u-lokvi-krvi-niz-propusta-pomogao-je-ubojici-da-se-godinama-skriva-1319582 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (39) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (39)

Mlada tajnica agencije za nekretnine u Splitu nađena u lokvi krvi: niz propusta pomogao je ubojici da se godinama skriva

2. rujna 2023. - 09:27

Na radnom mjestu u agenciji za nekretnine “M-Kontakt trade” na Mažuranićevom šetalištu u Splitu, u poslijepodnevnim satima ponedjeljka 21. siječnja 2002. godine nađeno je tijelo Marijane Jerković (24) iz okolice Trogira. Djevojku je našao kolega u lokvi krvi, a odmah je prokolala priča kako je na tijelu imala brojne ubode, krvne podljeve te ozljede glave i vrata.

Prema informacijama koje je policija dobila, živjela je u Splitu s tetom, a tek odnedavno se sa zaručnikom preselila u unajmljeni stan na Gripama. Radila je kao tajnica u agenciji, a u ponedjeljak je ostala zadnja od zaposlenika i trebala je zaključati prostorije.

U utorak oko devet sati jedan od zaposlenika agencije je došao vespom na posao, kada je primijetio da su rolete na prozorima još uvijek spuštene i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:38