stdClass Object ( [id] => 1317883 [title] => Dvostruko ubojstvo pred fast foodom na Križinama: u splitsku policiju došao je muškarac obliven krvlju i predao pištolj [alias] => dvostruko-ubojstvo-pred-fast-foodom-na-krizinama-u-splitsku-policiju-dosao-je-muskarac-obliven-krvlju-i-predao-pistolj [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Poljičkoj cesti kraj broja 30 u Splitu, u subotu, 21. studenoga 1998. godine, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić (30) zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić (27) zvani Sablja. Na temelju dojave građana službenici Postaje prometne policije su došli do vozila koje je bilo parkirano na autobusnoj postaji kraj bolnice na Križinama.

U automobilu crne boje, BiH registarskih oznaka, pronašli su dvojicu mrtvih muškaraca s ranama od vatrenog oružja. Robert Širinić ostao je na mjestu mrtav kada su ga na mjestu suvozača pogodili meci.

Na mjestu vozača je bio Dalibor Sablić i još uvijek je davao znakove života te je prebačen u bolnicu gdje je ubrzo preminuo. Odmah je pokrenuta potraga za počiniteljem zločina, koja je proširena i izvan granica Splitsko-dalmatinske županije sve do dojave kada se sam predao.

Oko četiri sata u prostorije Prve policijske postaje Split došao je Vladimir Čulina (28) iz Splita, s tragovima krvi po odjeći. Predao je pištolj Makarov, kalibra 9 mm i rekao da je ubio dvije osobe. U pištolju je bio spremnik i dva metka, od kojih je jedan bio u cijevi.

---

image

Policijski očevid/Ilustracija

Duje Klarić/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Nad Čulinom je provedena kriminalistička obrada, na mjestu događaja je proveden očevid. Pregledom Mercedesa nađene su rupe od metaka na prednjem dijelu armaturne ploče i vjetrobranskom staklu. Cijeli prednji dio vozila bio je prekriven krvlju.

Praskovi kao petarde

U subotu ujutro je stravičan događaj bio glavna tema razgovora. Poznato je bilo da su Širinić i Sablić petak navečer proveli u jednom od splitskih kafića.

S njima je bio i Čulina. Poznavali su se otprije i među njima nije bilo nikakvih tenzija, kazali su svjedoci koji su istu večer bili tamo. Trojica su iz lokala otišli oko tri sata poslije ponoći, a namjeravali su kupiti sendviče u fast foodu kraj bolnice na Križinama.

Tamo su se zaustavili s Mercedesom te su Širinić i Sablić izišli kupiti sendviče. Kada su se vratili u automobil, prema jednoj verziji, Vladimir Čulina je sa zadnjeg sjedišta ispalio u njih hice.

Druga verzija je spominjala nepoznati automobil koji se usporeno provezao kraj Mercedesa i iz kojeg su ispaljeni hici. Naravno, zagovornici te verzije nisu znali da se počinitelj već predao i da je bio u istom automobilu. Djelatnice fast fooda vidjele su tek dio događanja.

– Kolegica i ja primijetile smo neku tučnjavu, sukob, ispred lokala, ali se nismo osvrtale. Mi smo navikle da ljudi uzmu sendviče i jedu ih u automobilima parkiranim ispred naše zalogajnice tako da nismo previše obraćale pažnju.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Nakon nekoliko minuta čule smo praske, ali jedva malo jače od onih nalik petardi. Svuda naokolo bilo je krvi, nisam nikada u životu vidjela toliko krvi. Odmah su došli policajci, pa Vojna policija.

Nisu nam dali da idemo kući do šest sati ujutro. Policajcima smo cijelu noć kuhale kavu. Vatrogasci su nakon očevida isprali krv s pločnika – rekla je jedna od njih.

Optužba za razbojništvo

Sve glasnija su bila nagađanja da se radilo o obračunu i borbi za prevlast među suprotstavljenim skupinama. Na konferenciji za medije tadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske kazao je kako u Splitu ne postoji podzemlje, odnosno da nema takvih oblika kriminala koji bi se mogli tako okarakterizirati.

Načelnik Sektora kriminalističke policije iznio je detalje o samom zločinu.

– Žrtve su se nalazile na prednjim sjedištima Mercedesa u trenutku ubojstva, a počinitelj na zadnjem. U njih su ispaljena tri metka, od kojih su dva pogodila Roberta Širinića, a jedan Dalibora Sablića.

Od materijalnih dokaza u automobilu su pronađena videokasete i nije nađena nikakva droga – izjavio je načelnik kriminalističke policije.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U nedjelju ujutro je Vladimir Čulina priveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu uz kaznenu prijavu zbog teškog ubojstva. U dosjeu je otprije imao kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ranjavanjem iz vatrenog oružja.

CRNI NOTES (37): Stravično otkriće u šumi na Marjanu: nestali Splićanin ležao je ispod bora, na glavi je imao ranu od udarca kamenom

Dostavljena je i medicinska dokumentacija iz koje je bilo vidljivo da kao sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine boluje od posttraumatskog stresnog sindroma i paranoje. Nad njim je određen istražni zatvor te je prebačen u zatvor na splitskim Bilicama.

Krajem studenoga iste godine ​Županijsko državno odvjetništvo iz Splita je predložilo da se uputi na promatranje u psihijatrijsku kliniku radi utvrđivanja duševnog stanja. Naime, 1997. godine je Vladimir Čulina bio optužen za razbojništvo te je tada sudski vještak u svom nalazu i mišljenju izjavio da je duševno zdrav.

CRNI NOTES (36): Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama

U veljači 1998. godine nad Čulinom se provodila istraga zbog pokušaja ubojstva jer je u kafiću u Šimićevoj ulici u Splitu pucao iz pištolja u muškarca kojeg je i ranio u potkoljenicu. Nakon uhićenja je doveden na Odjel psihijatrije KBC-a Split, gdje je zadržan na liječenju.

---

image

Vladimir Čulina dolazi na suđenje

Jakov Prkić/Cropix
---

Tijekom istrage za to kazneno djelo, pregledao ga je psihijatar i zaključio kako nije duševno zdrav, već je neubrojiv. Zbog dva suprotna nalaza, splitsko tužiteljstvo je ocijenilo kako je potrebno provesti novo i opsežno vještačenje koje rade stručnjaci u Vrapču i obično traje mjesec do dva mjeseca.

Također su u nastavku postupka spis o pokušaju ubojstva pripojili istrazi o slučaju dvostrukog ubojstva na Poljičkoj cesti. Nakon mjesec dana je odlučeno da će se Vladimir Čulina vještačiti u Splitu, a nalaz i mišljenje će napraviti tri psihijatra i psiholog.

Ustanova zatvorenog tipa

U svibnju 1999. godine, kada je okončano vještačenje koje je ocijenilo da je Čulina smanjeno ubrojiv, završena je istraga. Nakon deset dana je optužen za dvostruko ubojstvo u studenom 1998. godine na koje se, kako je navedeno u optužnici, Čulina odlučio, jer je svoje žrtve smatrao odgovornima za raširenost narkomanije čija je žrtva bio i njegov mlađi brat.

Robertu Širiniću je zadao prostrijelnu ranu lijeve sljepoočnice od koje je ovaj na mjestu preminuo, a Daliboru Sabliću je zadao dvije prostrijelne rane u zatiljak kojima je podlegao odmah po dolasku u bolnicu.

---

image

Poljička ulica

Cropix
---

Optužen je i za pokušaj ubojstva iste godine kada je oko 21 sat u kafiću “Shark” u Šimićevoj ulici, dok je unutra bilo osoblje i gosti, prišao stolu za kojim je bila muška osoba s kojom se posvađao.

CRNI NOTES (35): Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

Čulina je bacao sa stola čaše i boce, a zatim je izvukao pištolj Makarov iz pojasa, pucao mu prema nogama i zadao mu ustrijelnu ranu potkoljenice s prijelomom kosti. U rujnu 1999. godine na Županijskom sudu u Splitu je počelo suđenje Vladimiru Čulini​.

– Optužnicu sam razumio i ne smatram se krivim ni za jedno kazneno djelo – rekao je optuženi na početku glavne rasprave.

CRNI NOTES (34): Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

Treći dan suđenja svjedočio je Splićanin koji je s Vladimirom Čulinom bio u društvu prije negoli se našao sa svojim žrtvama.

– Obišli smo pet lokala prije negoli se susreo sa Šimom i Sabljom. Čuki je ušao u moj stan i donio litru travarice. Igrao sam na karte s prijateljima, ali sam ih ubrzo napustio i krenuo s njim u obilazak splitskih kafića.

---

image

faksimil teksta

SD
---

U svakom lokalu smo popili po dva tri pića, bili smo pijani, ali ne toliko da nismo mogli upravljati svojim postupcima. Čulina je normalno upravljao svojim automobilom, a kada mu je pukla guma na vozilu, sjeli smo zajedno na moj motor i došli do jednog kafića.

Tamo su bili Šime i Sablja, nisu se svađali s Čukijem, nego su otišli zajedno jer je on pitao može li s njima u disko. Ja sam otišao kući – rekao je svjedok.

Peti dan su iskaz dali sudski vještaci neuropsihijatri, a kako se iz njihovih nalaza i mišljenja nije moglo zaključiti stvarno psihičko stanje optuženoga odlučeno je da se uputi na vještačenje u Vrapče. Detaljni pregled u psihijatrijskoj bolnici pokazao je kako Vladimir Čulina boluje od shizofrenije i PTSP-a te je proglašen neubrojivim.

Poslan je na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa gdje je proveo sljedećih deset godina. Krajem 2011. godine je izišao s liječenja. U siječnju 2012. godine je ubio svog oca sjekirom na spavanju u vikendici, u Pridrazi kraj Zadra gdje su njih dvojica živjeli oko mjesec dana.

Suđenje se provelo na Županijskom sudu u Zadru uz isključenje javnosti. Vladimira Čulinu su na raspravu dovodili iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, gdje je smješten nakon uhićenja.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U rano jutro, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja. Malo poslije u Prvoj policijskoj postaji Split Vladimir Čulina predao je pištolj i izjavio da je ubio dvije osobe... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (38) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U rano jutro, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja. Malo poslije u Prvoj policijskoj postaji Split Vladimir Čulina predao je pištolj i izjavio da je ubio dvije osobe... Crni notes (38) 2 0 8820 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-23 11:26:41 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-26 08:28:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-26 08:28:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U rano jutro, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja. Malo poslije u Prvoj policijskoj postaji Split Vladimir Čulina predao je pištolj i izjavio da je ubio dvije osobe... [metadata] => robots= author= title=Dvostruko ubojstvo pred fast foodom na Križinama: u splitsku policiju došao je muškarac obliven krvlju i predao pištolj [metakey] => CRNI NOTES, dvostruko ubojstvo , Split, Vladimir Čulina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490232.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490159.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490116.png","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490115.png","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490078.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490186.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490118.png","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490148.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490160.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/502631.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490117.png","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490119.png","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490079.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/502632.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490120.png","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/502630.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","Duje Klari\u0107\/Cropix","SD","SD","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Cropix","SD","SD","Duje Klari\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","SD","SD","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Cropix","SD","Mario Todori\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Polji\u010dka ulica u Splitu bila je popri\u0161te stravi\u010dnog zlo\u010dina; Faksimil naslova<\/p>","

Policijski o\u010devid\/Ilustracija<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Vladimir \u010culina dolazi na su\u0111enje<\/p>","

Polji\u010dka ulica<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

faksimil teksta<\/p>","

O\u010devid na mjestu zlo\u010dina\/Ilustracija<\/p>","

Vladimir \u010culina na \u017dupanijskom sudu u Splitu<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

\u200bVladimir \u010culina na su\u0111enju
\n\u00a0<\/p>","

Vladimir \u010culina zvani \u010cuki na su\u0111enju<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Su\u0111enje Vladimiru \u010culini<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_25490232_1920.jpg":"1920x1080","k_25490232_1280.jpg":"1280x1280","k_25490232_1024.jpg":"1024x1024","k_25490232_640.jpg":"640x640","k_25490232_480.jpg":"480x480","k_25490232_340.jpg":"340x340","k_25490232_220.jpg":"220x220","o_25490232_1280.jpg":"1280x851","o_25490232_1024.jpg":"1024x681","o_25490232_640.jpg":"640x425","o_25490232_480.jpg":"480x319","o_25490232_340.jpg":"340x226","o_25490232_220.jpg":"220x146","h_25490232_1280.jpg":"1280x854","h_25490232_1024.jpg":"1024x683","h_25490232_640.jpg":"640x427","h_25490232_480.jpg":"480x320","h_25490232_340.jpg":"340x227","h_25490232_220.jpg":"220x147","pp_25490232_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490232_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490232_640.jpg":"640x814","pp_25490232_480.jpg":"480x611","pp_25490232_340.jpg":"340x432","pp_25490232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1128","hd_25490159_1920.jpg":"1920x1080","k_25490159_1280.jpg":"1280x1280","k_25490159_1024.jpg":"1024x1024","k_25490159_640.jpg":"640x640","k_25490159_480.jpg":"480x480","k_25490159_340.jpg":"340x340","k_25490159_220.jpg":"220x220","o_25490159_1280.jpg":"1280x752","o_25490159_1024.jpg":"1024x601","o_25490159_640.jpg":"640x376","o_25490159_480.jpg":"480x282","o_25490159_340.jpg":"340x199","o_25490159_220.jpg":"220x129","h_25490159_1280.jpg":"1280x854","h_25490159_1024.jpg":"1024x683","h_25490159_640.jpg":"640x427","h_25490159_480.jpg":"480x320","h_25490159_340.jpg":"340x227","h_25490159_220.jpg":"220x147","pp_25490159_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490159_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490159_640.jpg":"640x814","pp_25490159_480.jpg":"480x611","pp_25490159_340.jpg":"340x432","pp_25490159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1554x2203","hd_25490116_1920.png":"1920x1080","k_25490116_1280.png":"1280x1280","k_25490116_1024.png":"1024x1024","k_25490116_640.png":"640x640","k_25490116_480.png":"480x480","k_25490116_340.png":"340x340","k_25490116_220.png":"220x220","o_25490116_1280.png":"1280x1814","o_25490116_1024.png":"1024x1451","o_25490116_640.png":"640x907","o_25490116_480.png":"480x680","o_25490116_340.png":"340x481","o_25490116_220.png":"220x311","h_25490116_1280.png":"1280x854","h_25490116_1024.png":"1024x683","h_25490116_640.png":"640x427","h_25490116_480.png":"480x320","h_25490116_340.png":"340x227","h_25490116_220.png":"220x147","pp_25490116_1280.png":"1280x1628","pp_25490116_1024.png":"1024x1303","pp_25490116_640.png":"640x814","pp_25490116_480.png":"480x611","pp_25490116_340.png":"340x432","pp_25490116_220.png":"220x280"},{"size0":"1549x2194","hd_25490115_1920.png":"1920x1080","k_25490115_1280.png":"1280x1280","k_25490115_1024.png":"1024x1024","k_25490115_640.png":"640x640","k_25490115_480.png":"480x480","k_25490115_340.png":"340x340","k_25490115_220.png":"220x220","o_25490115_1280.png":"1280x1812","o_25490115_1024.png":"1024x1450","o_25490115_640.png":"640x906","o_25490115_480.png":"480x679","o_25490115_340.png":"340x481","o_25490115_220.png":"220x311","h_25490115_1280.png":"1280x854","h_25490115_1024.png":"1024x683","h_25490115_640.png":"640x427","h_25490115_480.png":"480x320","h_25490115_340.png":"340x227","h_25490115_220.png":"220x147","pp_25490115_1280.png":"1280x1628","pp_25490115_1024.png":"1024x1303","pp_25490115_640.png":"640x814","pp_25490115_480.png":"480x611","pp_25490115_340.png":"340x432","pp_25490115_220.png":"220x280"},{"size0":"1574x1189","hd_25490078_1920.jpg":"1920x1080","k_25490078_1280.jpg":"1280x1280","k_25490078_1024.jpg":"1024x1024","k_25490078_640.jpg":"640x640","k_25490078_480.jpg":"480x480","k_25490078_340.jpg":"340x340","k_25490078_220.jpg":"220x220","o_25490078_1280.jpg":"1280x966","o_25490078_1024.jpg":"1024x773","o_25490078_640.jpg":"640x483","o_25490078_480.jpg":"480x362","o_25490078_340.jpg":"340x256","o_25490078_220.jpg":"220x166","h_25490078_1280.jpg":"1280x854","h_25490078_1024.jpg":"1024x683","h_25490078_640.jpg":"640x427","h_25490078_480.jpg":"480x320","h_25490078_340.jpg":"340x227","h_25490078_220.jpg":"220x147","pp_25490078_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490078_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490078_640.jpg":"640x814","pp_25490078_480.jpg":"480x611","pp_25490078_340.jpg":"340x432","pp_25490078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25490186_1920.jpg":"1920x1080","k_25490186_1280.jpg":"1280x1280","k_25490186_1024.jpg":"1024x1024","k_25490186_640.jpg":"640x640","k_25490186_480.jpg":"480x480","k_25490186_340.jpg":"340x340","k_25490186_220.jpg":"220x220","o_25490186_1280.jpg":"1280x851","o_25490186_1024.jpg":"1024x681","o_25490186_640.jpg":"640x425","o_25490186_480.jpg":"480x319","o_25490186_340.jpg":"340x226","o_25490186_220.jpg":"220x146","h_25490186_1280.jpg":"1280x854","h_25490186_1024.jpg":"1024x683","h_25490186_640.jpg":"640x427","h_25490186_480.jpg":"480x320","h_25490186_340.jpg":"340x227","h_25490186_220.jpg":"220x147","pp_25490186_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490186_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490186_640.jpg":"640x814","pp_25490186_480.jpg":"480x611","pp_25490186_340.jpg":"340x432","pp_25490186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1543x2197","hd_25490118_1920.png":"1920x1080","k_25490118_1280.png":"1280x1280","k_25490118_1024.png":"1024x1024","k_25490118_640.png":"640x640","k_25490118_480.png":"480x480","k_25490118_340.png":"340x340","k_25490118_220.png":"220x220","o_25490118_1280.png":"1280x1822","o_25490118_1024.png":"1024x1458","o_25490118_640.png":"640x911","o_25490118_480.png":"480x683","o_25490118_340.png":"340x484","o_25490118_220.png":"220x313","h_25490118_1280.png":"1280x854","h_25490118_1024.png":"1024x683","h_25490118_640.png":"640x427","h_25490118_480.png":"480x320","h_25490118_340.png":"340x227","h_25490118_220.png":"220x147","pp_25490118_1280.png":"1280x1628","pp_25490118_1024.png":"1024x1303","pp_25490118_640.png":"640x814","pp_25490118_480.png":"480x611","pp_25490118_340.png":"340x432","pp_25490118_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25490148_1920.jpg":"1920x1080","k_25490148_1280.jpg":"1280x1280","k_25490148_1024.jpg":"1024x1024","k_25490148_640.jpg":"640x640","k_25490148_480.jpg":"480x480","k_25490148_340.jpg":"340x340","k_25490148_220.jpg":"220x220","o_25490148_1280.jpg":"1280x853","o_25490148_1024.jpg":"1024x682","o_25490148_640.jpg":"640x426","o_25490148_480.jpg":"480x320","o_25490148_340.jpg":"340x226","o_25490148_220.jpg":"220x146","h_25490148_1280.jpg":"1280x854","h_25490148_1024.jpg":"1024x683","h_25490148_640.jpg":"640x427","h_25490148_480.jpg":"480x320","h_25490148_340.jpg":"340x227","h_25490148_220.jpg":"220x147","pp_25490148_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490148_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490148_640.jpg":"640x814","pp_25490148_480.jpg":"480x611","pp_25490148_340.jpg":"340x432","pp_25490148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25490160_1920.jpg":"1920x1080","k_25490160_1280.jpg":"1280x1280","k_25490160_1024.jpg":"1024x1024","k_25490160_640.jpg":"640x640","k_25490160_480.jpg":"480x480","k_25490160_340.jpg":"340x340","k_25490160_220.jpg":"220x220","o_25490160_1280.jpg":"1280x720","o_25490160_1024.jpg":"1024x576","o_25490160_640.jpg":"640x360","o_25490160_480.jpg":"480x270","o_25490160_340.jpg":"340x191","o_25490160_220.jpg":"220x123","h_25490160_1280.jpg":"1280x854","h_25490160_1024.jpg":"1024x683","h_25490160_640.jpg":"640x427","h_25490160_480.jpg":"480x320","h_25490160_340.jpg":"340x227","h_25490160_220.jpg":"220x147","pp_25490160_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490160_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490160_640.jpg":"640x814","pp_25490160_480.jpg":"480x611","pp_25490160_340.jpg":"340x432","pp_25490160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1381x937","hd_502631_1920.jpg":"1920x1080","k_502631_1280.jpg":"1280x1280","k_502631_1024.jpg":"1024x1024","k_502631_640.jpg":"640x640","k_502631_480.jpg":"480x480","k_502631_340.jpg":"340x340","k_502631_220.jpg":"220x220","o_502631_1280.jpg":"1280x868","o_502631_1024.jpg":"1024x694","o_502631_640.jpg":"640x434","o_502631_480.jpg":"480x325","o_502631_340.jpg":"340x230","o_502631_220.jpg":"220x149","h_502631_1280.jpg":"1280x854","h_502631_1024.jpg":"1024x683","h_502631_640.jpg":"640x427","h_502631_480.jpg":"480x320","h_502631_340.jpg":"340x227","h_502631_220.jpg":"220x147","pp_502631_1280.jpg":"1280x1628","pp_502631_1024.jpg":"1024x1303","pp_502631_640.jpg":"640x814","pp_502631_480.jpg":"480x611","pp_502631_340.jpg":"340x432","pp_502631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1550x2208","hd_25490117_1920.png":"1920x1080","k_25490117_1280.png":"1280x1280","k_25490117_1024.png":"1024x1024","k_25490117_640.png":"640x640","k_25490117_480.png":"480x480","k_25490117_340.png":"340x340","k_25490117_220.png":"220x220","o_25490117_1280.png":"1280x1823","o_25490117_1024.png":"1024x1458","o_25490117_640.png":"640x911","o_25490117_480.png":"480x683","o_25490117_340.png":"340x484","o_25490117_220.png":"220x313","h_25490117_1280.png":"1280x854","h_25490117_1024.png":"1024x683","h_25490117_640.png":"640x427","h_25490117_480.png":"480x320","h_25490117_340.png":"340x227","h_25490117_220.png":"220x147","pp_25490117_1280.png":"1280x1628","pp_25490117_1024.png":"1024x1303","pp_25490117_640.png":"640x814","pp_25490117_480.png":"480x611","pp_25490117_340.png":"340x432","pp_25490117_220.png":"220x280"},{"size0":"1503x2194","hd_25490119_1920.png":"1920x1080","k_25490119_1280.png":"1280x1280","k_25490119_1024.png":"1024x1024","k_25490119_640.png":"640x640","k_25490119_480.png":"480x480","k_25490119_340.png":"340x340","k_25490119_220.png":"220x220","o_25490119_1280.png":"1280x1868","o_25490119_1024.png":"1024x1494","o_25490119_640.png":"640x934","o_25490119_480.png":"480x700","o_25490119_340.png":"340x496","o_25490119_220.png":"220x321","h_25490119_1280.png":"1280x854","h_25490119_1024.png":"1024x683","h_25490119_640.png":"640x427","h_25490119_480.png":"480x320","h_25490119_340.png":"340x227","h_25490119_220.png":"220x147","pp_25490119_1280.png":"1280x1628","pp_25490119_1024.png":"1024x1303","pp_25490119_640.png":"640x814","pp_25490119_480.png":"480x611","pp_25490119_340.png":"340x432","pp_25490119_220.png":"220x280"},{"size0":"1011x1574","hd_25490079_1920.jpg":"1920x1080","k_25490079_1280.jpg":"1280x1280","k_25490079_1024.jpg":"1024x1024","k_25490079_640.jpg":"640x640","k_25490079_480.jpg":"480x480","k_25490079_340.jpg":"340x340","k_25490079_220.jpg":"220x220","o_25490079_1280.jpg":"1280x1992","o_25490079_1024.jpg":"1024x1594","o_25490079_640.jpg":"640x996","o_25490079_480.jpg":"480x747","o_25490079_340.jpg":"340x529","o_25490079_220.jpg":"220x342","h_25490079_1280.jpg":"1280x854","h_25490079_1024.jpg":"1024x683","h_25490079_640.jpg":"640x427","h_25490079_480.jpg":"480x320","h_25490079_340.jpg":"340x227","h_25490079_220.jpg":"220x147","pp_25490079_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490079_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490079_640.jpg":"640x814","pp_25490079_480.jpg":"480x611","pp_25490079_340.jpg":"340x432","pp_25490079_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1285x910","hd_502632_1920.jpg":"1920x1080","k_502632_1280.jpg":"1280x1280","k_502632_1024.jpg":"1024x1024","k_502632_640.jpg":"640x640","k_502632_480.jpg":"480x480","k_502632_340.jpg":"340x340","k_502632_220.jpg":"220x220","o_502632_1280.jpg":"1280x906","o_502632_1024.jpg":"1024x725","o_502632_640.jpg":"640x453","o_502632_480.jpg":"480x339","o_502632_340.jpg":"340x240","o_502632_220.jpg":"220x155","h_502632_1280.jpg":"1280x854","h_502632_1024.jpg":"1024x683","h_502632_640.jpg":"640x427","h_502632_480.jpg":"480x320","h_502632_340.jpg":"340x227","h_502632_220.jpg":"220x147","pp_502632_1280.jpg":"1280x1628","pp_502632_1024.jpg":"1024x1303","pp_502632_640.jpg":"640x814","pp_502632_480.jpg":"480x611","pp_502632_340.jpg":"340x432","pp_502632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1539x2224","hd_25490120_1920.png":"1920x1080","k_25490120_1280.png":"1280x1280","k_25490120_1024.png":"1024x1024","k_25490120_640.png":"640x640","k_25490120_480.png":"480x480","k_25490120_340.png":"340x340","k_25490120_220.png":"220x220","o_25490120_1280.png":"1280x1849","o_25490120_1024.png":"1024x1479","o_25490120_640.png":"640x924","o_25490120_480.png":"480x693","o_25490120_340.png":"340x491","o_25490120_220.png":"220x317","h_25490120_1280.png":"1280x854","h_25490120_1024.png":"1024x683","h_25490120_640.png":"640x427","h_25490120_480.png":"480x320","h_25490120_340.png":"340x227","h_25490120_220.png":"220x147","pp_25490120_1280.png":"1280x1628","pp_25490120_1024.png":"1024x1303","pp_25490120_640.png":"640x814","pp_25490120_480.png":"480x611","pp_25490120_340.png":"340x432","pp_25490120_220.png":"220x280"},{"size0":"1347x917","hd_502630_1920.jpg":"1920x1080","k_502630_1280.jpg":"1280x1280","k_502630_1024.jpg":"1024x1024","k_502630_640.jpg":"640x640","k_502630_480.jpg":"480x480","k_502630_340.jpg":"340x340","k_502630_220.jpg":"220x220","o_502630_1280.jpg":"1280x871","o_502630_1024.jpg":"1024x697","o_502630_640.jpg":"640x435","o_502630_480.jpg":"480x326","o_502630_340.jpg":"340x231","o_502630_220.jpg":"220x149","h_502630_1280.jpg":"1280x854","h_502630_1024.jpg":"1024x683","h_502630_640.jpg":"640x427","h_502630_480.jpg":"480x320","h_502630_340.jpg":"340x227","h_502630_220.jpg":"220x147","pp_502630_1280.jpg":"1280x1628","pp_502630_1024.jpg":"1024x1303","pp_502630_640.jpg":"640x814","pp_502630_480.jpg":"480x611","pp_502630_340.jpg":"340x432","pp_502630_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38332057 Threads: 3 Questions: 7093304040 Slow queries: 3299254 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608233128 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/dvostruko-ubojstvo-pred-fast-foodom-na-krizinama-u-splitsku-policiju-dosao-je-muskarac-obliven-krvlju-i-predao-pistolj-1317883 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/dvostruko-ubojstvo-pred-fast-foodom-na-krizinama-u-splitsku-policiju-dosao-je-muskarac-obliven-krvlju-i-predao-pistolj-1317883?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358232 [name] => dvostruko ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvostruko-ubojstvo [link] => /tag/dvostruko-ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 530909 [name] => Vladimir Čulina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-14 10:27:39 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-culina [link] => /tag/vladimir-culina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U rano jutro, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja. Malo poslije u Prvoj policijskoj postaji Split Vladimir Čulina predao je pištolj i izjavio da je ubio dvije osobe... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (38) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvostruko ubojstvo pred fast foodom na Križinama: u splitsku policiju došao je muškarac obliven krvlju i predao pištolj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490232.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Poljička ulica u Splitu bila je poprište stravičnog zločina; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490232.jpg [title] => Cropix; SD

Poljička ulica u Splitu bila je poprište stravičnog zločina; Faksimil naslova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490159.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Policijski očevid/Ilustracija

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490116.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490115.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490078.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Vladimir Čulina dolazi na suđenje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490186.jpg [title] => Cropix

Poljička ulica

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490118.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490148.jpg [title] => SD

faksimil teksta

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490160.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Očevid na mjestu zločina/Ilustracija

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/502631.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

Vladimir Čulina na Županijskom sudu u Splitu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490117.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490119.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490079.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

​Vladimir Čulina na suđenju
 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/502632.jpg [title] => Cropix

Vladimir Čulina zvani Čuki na suđenju

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490120.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/502630.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

Suđenje Vladimiru Čulini

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na Poljičkoj cesti kraj broja 30 u Splitu, u subotu, 21. studenoga 1998. godine, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić (30) zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić (27) zvani Sablja. Na temelju dojave građana službenici Postaje prometne policije su došli do vozila koje je bilo parkirano na autobusnoj postaji kraj bolnice na Križinama.

U automobilu crne boje, BiH registarskih oznaka, pronašli su dvojicu mrtvih muškaraca s ranama od vatrenog oružja. Robert Širinić ostao je na mjestu mrtav kada su ga na mjestu suvozača pogodili meci.

Na mjestu vozača je bio Dalibor Sablić i još uvijek je davao znakove života te je prebačen u bolnicu gdje je ubrzo preminuo. Odmah je pokrenuta potraga za počiniteljem zločina, koja je proširena i izvan granica Splitsko-dalmatinske županije sve do dojave kada se sam predao.

Oko četiri sata u prostorije Prve policijske postaje Split došao je Vladimir Čulina (28) iz Splita, s tragovima krvi po odjeći. Predao je pištolj Makarov, kalibra 9 mm i rekao da je ubio dvije osobe. U pištolju je bio spremnik i dva metka, od kojih je jedan bio u cijevi.

---

image

Policijski očevid/Ilustracija

Duje Klarić/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Nad Čulinom je provedena kriminalistička obrada, na mjestu događaja je proveden očevid. Pregledom Mercedesa nađene su rupe od metaka na prednjem dijelu armaturne ploče i vjetrobranskom staklu. Cijeli prednji dio vozila bio je prekriven krvlju.

Praskovi kao petarde

U subotu ujutro je stravičan događaj bio glavna tema razgovora. Poznato je bilo da su Širinić i Sablić petak navečer proveli u jednom od splitskih kafića.

S njima je bio i Čulina. Poznavali su se otprije i među njima nije bilo nikakvih tenzija, kazali su svjedoci koji su istu večer bili tamo. Trojica su iz lokala otišli oko tri sata poslije ponoći, a namjeravali su kupiti sendviče u fast foodu kraj bolnice na Križinama.

Tamo su se zaustavili s Mercedesom te su Širinić i Sablić izišli kupiti sendviče. Kada su se vratili u automobil, prema jednoj verziji, Vladimir Čulina je sa zadnjeg sjedišta ispalio u njih hice.

Druga verzija je spominjala nepoznati automobil koji se usporeno provezao kraj Mercedesa i iz kojeg su ispaljeni hici. Naravno, zagovornici te verzije nisu znali da se počinitelj već predao i da je bio u istom automobilu. Djelatnice fast fooda vidjele su tek dio događanja.

– Kolegica i ja primijetile smo neku tučnjavu, sukob, ispred lokala, ali se nismo osvrtale. Mi smo navikle da ljudi uzmu sendviče i jedu ih u automobilima parkiranim ispred naše zalogajnice tako da nismo previše obraćale pažnju.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Nakon nekoliko minuta čule smo praske, ali jedva malo jače od onih nalik petardi. Svuda naokolo bilo je krvi, nisam nikada u životu vidjela toliko krvi. Odmah su došli policajci, pa Vojna policija.

Nisu nam dali da idemo kući do šest sati ujutro. Policajcima smo cijelu noć kuhale kavu. Vatrogasci su nakon očevida isprali krv s pločnika – rekla je jedna od njih.

Optužba za razbojništvo

Sve glasnija su bila nagađanja da se radilo o obračunu i borbi za prevlast među suprotstavljenim skupinama. Na konferenciji za medije tadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske kazao je kako u Splitu ne postoji podzemlje, odnosno da nema takvih oblika kriminala koji bi se mogli tako okarakterizirati.

Načelnik Sektora kriminalističke policije iznio je detalje o samom zločinu.

– Žrtve su se nalazile na prednjim sjedištima Mercedesa u trenutku ubojstva, a počinitelj na zadnjem. U njih su ispaljena tri metka, od kojih su dva pogodila Roberta Širinića, a jedan Dalibora Sablića.

Od materijalnih dokaza u automobilu su pronađena videokasete i nije nađena nikakva droga – izjavio je načelnik kriminalističke policije.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U nedjelju ujutro je Vladimir Čulina priveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu uz kaznenu prijavu zbog teškog ubojstva. U dosjeu je otprije imao kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ranjavanjem iz vatrenog oružja.

CRNI NOTES (37): Stravično otkriće u šumi na Marjanu: nestali Splićanin ležao je ispod bora, na glavi je imao ranu od udarca kamenom

Dostavljena je i medicinska dokumentacija iz koje je bilo vidljivo da kao sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine boluje od posttraumatskog stresnog sindroma i paranoje. Nad njim je određen istražni zatvor te je prebačen u zatvor na splitskim Bilicama.

Krajem studenoga iste godine ​Županijsko državno odvjetništvo iz Splita je predložilo da se uputi na promatranje u psihijatrijsku kliniku radi utvrđivanja duševnog stanja. Naime, 1997. godine je Vladimir Čulina bio optužen za razbojništvo te je tada sudski vještak u svom nalazu i mišljenju izjavio da je duševno zdrav.

CRNI NOTES (36): Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama

U veljači 1998. godine nad Čulinom se provodila istraga zbog pokušaja ubojstva jer je u kafiću u Šimićevoj ulici u Splitu pucao iz pištolja u muškarca kojeg je i ranio u potkoljenicu. Nakon uhićenja je doveden na Odjel psihijatrije KBC-a Split, gdje je zadržan na liječenju.

---

image

Vladimir Čulina dolazi na suđenje

Jakov Prkić/Cropix
---

Tijekom istrage za to kazneno djelo, pregledao ga je psihijatar i zaključio kako nije duševno zdrav, već je neubrojiv. Zbog dva suprotna nalaza, splitsko tužiteljstvo je ocijenilo kako je potrebno provesti novo i opsežno vještačenje koje rade stručnjaci u Vrapču i obično traje mjesec do dva mjeseca.

Također su u nastavku postupka spis o pokušaju ubojstva pripojili istrazi o slučaju dvostrukog ubojstva na Poljičkoj cesti. Nakon mjesec dana je odlučeno da će se Vladimir Čulina vještačiti u Splitu, a nalaz i mišljenje će napraviti tri psihijatra i psiholog.

Ustanova zatvorenog tipa

U svibnju 1999. godine, kada je okončano vještačenje koje je ocijenilo da je Čulina smanjeno ubrojiv, završena je istraga. Nakon deset dana je optužen za dvostruko ubojstvo u studenom 1998. godine na koje se, kako je navedeno u optužnici, Čulina odlučio, jer je svoje žrtve smatrao odgovornima za raširenost narkomanije čija je žrtva bio i njegov mlađi brat.

Robertu Širiniću je zadao prostrijelnu ranu lijeve sljepoočnice od koje je ovaj na mjestu preminuo, a Daliboru Sabliću je zadao dvije prostrijelne rane u zatiljak kojima je podlegao odmah po dolasku u bolnicu.

---

image

Poljička ulica

Cropix
---

Optužen je i za pokušaj ubojstva iste godine kada je oko 21 sat u kafiću “Shark” u Šimićevoj ulici, dok je unutra bilo osoblje i gosti, prišao stolu za kojim je bila muška osoba s kojom se posvađao.

CRNI NOTES (35): Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

Čulina je bacao sa stola čaše i boce, a zatim je izvukao pištolj Makarov iz pojasa, pucao mu prema nogama i zadao mu ustrijelnu ranu potkoljenice s prijelomom kosti. U rujnu 1999. godine na Županijskom sudu u Splitu je počelo suđenje Vladimiru Čulini​.

– Optužnicu sam razumio i ne smatram se krivim ni za jedno kazneno djelo – rekao je optuženi na početku glavne rasprave.

CRNI NOTES (34): Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

Treći dan suđenja svjedočio je Splićanin koji je s Vladimirom Čulinom bio u društvu prije negoli se našao sa svojim žrtvama.

– Obišli smo pet lokala prije negoli se susreo sa Šimom i Sabljom. Čuki je ušao u moj stan i donio litru travarice. Igrao sam na karte s prijateljima, ali sam ih ubrzo napustio i krenuo s njim u obilazak splitskih kafića.

---

image

faksimil teksta

SD
---

U svakom lokalu smo popili po dva tri pića, bili smo pijani, ali ne toliko da nismo mogli upravljati svojim postupcima. Čulina je normalno upravljao svojim automobilom, a kada mu je pukla guma na vozilu, sjeli smo zajedno na moj motor i došli do jednog kafića.

Tamo su bili Šime i Sablja, nisu se svađali s Čukijem, nego su otišli zajedno jer je on pitao može li s njima u disko. Ja sam otišao kući – rekao je svjedok.

Peti dan su iskaz dali sudski vještaci neuropsihijatri, a kako se iz njihovih nalaza i mišljenja nije moglo zaključiti stvarno psihičko stanje optuženoga odlučeno je da se uputi na vještačenje u Vrapče. Detaljni pregled u psihijatrijskoj bolnici pokazao je kako Vladimir Čulina boluje od shizofrenije i PTSP-a te je proglašen neubrojivim.

Poslan je na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa gdje je proveo sljedećih deset godina. Krajem 2011. godine je izišao s liječenja. U siječnju 2012. godine je ubio svog oca sjekirom na spavanju u vikendici, u Pridrazi kraj Zadra gdje su njih dvojica živjeli oko mjesec dana.

Suđenje se provelo na Županijskom sudu u Zadru uz isključenje javnosti. Vladimira Čulinu su na raspravu dovodili iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, gdje je smješten nakon uhićenja.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD Duje Klarić/Cropix SD SD Jakov Prkić/Cropix Cropix SD SD Duje Klarić/Cropix Mario Todorić/Cropix SD SD Jakov Prkić/Cropix Cropix SD Mario Todorić/Cropix
Cropix; SD

Poljička ulica u Splitu bila je poprište stravičnog zločina; Faksimil naslova

Duje Klarić/Cropix

Policijski očevid/Ilustracija

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Jakov Prkić/Cropix

Vladimir Čulina dolazi na suđenje

Cropix

Poljička ulica

SD

Faksimil teksta

SD

faksimil teksta

Duje Klarić/Cropix

Očevid na mjestu zločina/Ilustracija

Mario Todorić/Cropix

Vladimir Čulina na Županijskom sudu u Splitu

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Jakov Prkić/Cropix

​Vladimir Čulina na suđenju
 

Cropix

Vladimir Čulina zvani Čuki na suđenju

SD

Faksimil teksta

Mario Todorić/Cropix

Suđenje Vladimiru Čulini

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/dvostruko-ubojstvo-pred-fast-foodom-na-krizinama-u-splitsku-policiju-dosao-je-muskarac-obliven-krvlju-i-predao-pistolj-1317883 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d034f81d6a5d92be4253578aa7f857460195a1e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvostruko+ubojstvo+pred+fast+foodom+na+Kri%C5%BEinama%3A+u+splitsku+policiju+do%C5%A1ao+je+mu%C5%A1karac+obliven+krvlju+i+predao+pi%C5%A1tolj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdvostruko-ubojstvo-pred-fast-foodom-na-krizinama-u-splitsku-policiju-dosao-je-muskarac-obliven-krvlju-i-predao-pistolj-1317883 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdvostruko-ubojstvo-pred-fast-foodom-na-krizinama-u-splitsku-policiju-dosao-je-muskarac-obliven-krvlju-i-predao-pistolj-1317883 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U rano jutro, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja. Malo poslije u Prvoj policijskoj postaji Split Vladimir Čulina predao je pištolj i izjavio da je ubio dvije osobe... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (38) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (38)

Dvostruko ubojstvo pred fast foodom na Križinama: u splitsku policiju došao je muškarac obliven krvlju i predao pištolj

26. kolovoza 2023. - 10:28

Na Poljičkoj cesti kraj broja 30 u Splitu, u subotu, 21. studenoga 1998. godine, oko 3.15 sati, u Mercedesu su ubijeni Robert Širinić (30) zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić (27) zvani Sablja. Na temelju dojave građana službenici Postaje prometne policije su došli do vozila koje je bilo parkirano na autobusnoj postaji kraj bolnice na Križinama.

U automobilu crne boje, BiH registarskih oznaka, pronašli su dvojicu mrtvih muškaraca s ranama od vatrenog oružja. Robert Širinić ostao je na mjestu mrtav kada su ga na mjestu suvozača pogodili meci.

Na mjestu vozača je bio Dalibor Sablić i još uvijek je davao znakove života te je prebačen u bolnicu gdje je ubrzo preminuo. Odmah je pokrenuta potraga za počiniteljem zločina, koja je proširena i izvan granica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:19