StoryEditorOCM
Splitoglasili se i oni

Vlasnici najatraktivnijih splitskih parcela optužuju javnu ustanovu da radi nezakonito: ‘Nisu oni tu jedini...‘

Piše Božidar Lončar
22. veljače 2024. - 20:29

Marjan tresu afere i proziva se na sve strane. Bivša ravnateljica i stručna voditeljica Javne ustanove za upravljanjem Park-šumom Marjan Ingrid Pečarević optužuje trenutnog ravnatelja JU Marka Pejnovića Srđana Marinića, gradskog vijećnika iz redova Centra, a njih dvoje pak - ilegalne graditelje i vlasnike privatnih zemljišta na Marjanu!

Stručna voditeljica splitske ustanove iznijela šokantne optužbe na račun ravnatelja i Puljkova vijećnika; dug je popis

Šef marjanske ustanove demantira optužbe kolegice: ‘U privatnika bi dobila otkaz! Ovo radi jer ide u penziju u svibnju‘

Puljkov vijećnik kojeg optužuju da je ‘igrač iz sjene‘ splitske ustanove objasnio svoju ulogu: Sudjelujem u svemu jer...

Potvrđena ekološka katastrofa u dvjema splitskim lučicama; opasne kemikalije se izlijevaju u more, slijede paprene kazne

Saznali smo i kako je JU PŠ Marjan sporazumom isplatila više od 12.000 eura kako bi se okončali ovršni postupci s izrađivačima prvog prijedloga Plana upravljanja, a drugi je prijedlog stajao više od 17.000 eura javnog novca bez PDV-a.

Nova afera u splitskoj Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan: ‘Ostali su nam dužni novce za dva projekta...‘

Nakon objave članaka kontaktirali su nas iz udruge koja okuplja vlasnike privatne zemlje na Marjanu. Kažu kako su se javili da bi demantirali Pejnovićeve neistine.

- U izjavi ravnatelja da je "Oikon" odbio izraditi dokument po nalogu naručitelja sadržana je sva problematika njegovog poimanja zakona i prava. "Oikon" je odbio uvažiti prigovore JU PŠM i Grada Splita jer su protivni zakonu.

Zonacija je izrađena po ortofoto snimci realnog stanja poljoprivrednog zemljišta, a ne po katastru kao što to tvrdi Pejnović. Oni su mislili da će "Oikon" njima kao naručiteljima (čitaj platiše) ići niz dlaku i kršiti zakon. Zaboravili su da nisu jedini dionici na Marjanu. A ne može tako. To kažu zakoni i Ustav RH, a ne mi - kazali su vlasnici privatnih zemljišta.

image
Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu

Rat JU PŠ Marjan i Udruge traje od kada je veličina poljoprivrednog zemljišta smanjena s 52,49 hektara (uz još 10 hektara djelomično izgrađenih poljoprivrednih zemljišta) na 15,46 zajedno sa šumskim područjem, odnosno,12 hektara "čistog" poljoprivrednog zemljišta.

- U privatnom vlasništvu u park-šumi je 55 hektara zemljišta ili otprilike šestina sadašnje park-šume. To nas čini temeljnim dionicima i vlasnicima Plana upravljanja. Iako JUPŠM odbija prihvatiti naše postojanje, ako ih na to neće podsjetiti Marija Vuković iz SDŽ ili netko iz Grada Splita, onda će to biti Ministarstvo gospodarstva koje je nadležno za Zakon o zaštiti prirode i koji su rekli kako je Plan upravljanja netransparentan i nije participativan. Znate zašto? Jer nisu uključeni svi dionici. Jedini od dionika koji nisu uključeni smo mi - poručuju vlasnici.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Više puta smo kontaktirali gradonačelnika Ivicu Puljka i upozorili ga na kršenje zakona, međutim nikad nismo dobili odgovor. Dovoljno je reći da on planira potpisati Dopunu Zaključka o prometovanju u Dijelu Park-šume Marjan čime će odjednom prekršiti pet zakona RH, a građanima Splita uskratiti vlasnička i Ustavna prava.

Vlasnici zemljišta na Marjanu nikakve veze nemaju s procesom ozakonjenja objekata na Marjanu. Mi kao vlasnici smo se udružili u udrugu kako bi zajedno zaštitili naše vlasništvo od nezakonitog djelovanja javnopravnih tijela koja nam pokušavaju ograničiti naša vlasnička i ustavna prava - odgovorili su.

image



 

Paun Paunović/Cropix

Udruga nam je poslala i odgovor Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji se odnosi na prijave za uklanjanje rampi na ulazima u Park-šumu Marjan. Vlasnici nastoje srušiti i "Zaključak o korištenju prometnica" koji je donio Andro Krstulović Opara, a novi predlaže Ivice Puljak kojim bi vlasnici zemljišta ostali bez vinjeta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Vlasnici, kaže ministarstvo, traže poništenje Zaključka, uklanjanje rampi i omogućavanje prolaska vozilima nerazvrstanim cestama koje su jedini pristupni put. Ministarstvo je 26. siječnja odgovorilo kako je riječ o uređenju prometa o kojem odlučuju jedinice lokalne samouprave uz suglasnost MUP-a i kako zaključak treba donijeti predstavničko tijelo, a ne izvršno tijelo. Za uklanjanje prepreka i ikakve nezakonite gradnje nadležan je komunalni redar. Odgovor možete vidjeti OVDJE.

Na temelju odgovora Ministarstva iz Udruge su kontaktirali Grad tražeći uklanjanje rampe gdje su dobili odgovor pročelnice Leone Grgić kako je Ministarstvo nenadležno.

- Prema prijavi je komunalni redar obavezan postupati i donijeti rješenje na koje se može izjaviti žalba. Ministarstvo navodi zakonsku obvezu komunalnog redara da obavijesti podnositelja prijave ima li osnova za postupanje - navode u odgovoru Banovine iz Udruge.

image

Odgovor pročelnice "Komunale" Leone Grgić 6. veljače na prijavu za uklanjanje rampi od Udruge nakon odgovora Ministarstva.

Screenshot/Udruga "Vlasnici zemljišta na Marjanu"

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je 12. veljače temeljem Zakona o cestama sebe proglasilo ovlaštenim za upravni nadzor, a komunalno redarstvo za inspekcijski nadzor te su pozvali čelnike prvostupanjskog tijela da postupe sukladno Zakonu o cestama i Zakonu o građevinskoj inspekciji vezano za prijave o uklanjanju zahvata u prostoru koje nije građenje i uklanjanje prepreka i da o tome obavijesti Udruge, ali i samo ministarstvo.

image

Odgovor Ministarstva na upit vlasnika zemljišta na Marjanu 12. veljače.

Screenshot
image
Screenshot

Pročelnica "komunale" Leona Grgić i voditelj Odsjeka Damir Babić u kolovozu 2023. su se očitovali na zahtjev JU PŠ Marjan smatrajući rampe legalnim jer su postavljene do 2011. kada je stupio na snagu Zakon o cestama.

Iz Udruge su još jednom u priopćenju i naglasili kako osnivački akt Park-šume Marjan nije u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. Vlasnici pozivaju SDŽ da pokrene postupak izradu novog osnivačkog akta i ističu kako Ustavni sud nije donio presudu, kako kaže Pejnović, već se proglasio nenadležnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:25