StoryEditorOCM
Splitsiva eminencija

Puljkov vijećnik kojeg optužuju da je ‘igrač iz sjene‘ splitske ustanove objasnio svoju ulogu: Sudjelujem u svemu jer...

Piše Božidar Lončar
20. veljače 2024. - 16:48

U centru sukoba stručne voditeljice Ingrid Pečarević i ravnatelja Javne ustanove za upravljanjem Park-šumom Marjan Marka Pejnovića te dodatne "fronte" koju su otvorili bivši djelatnici, tj. njih osam predvođenih s nekoliko bivših ravnatelja JU-a, našao se Srđan Marinić, nezavisni kandidat s liste Centar, koji je u prvom mandatu Ivice Puljka obnašao famoznu dužnost koordinatora za Marjan.

Stručna voditeljica splitske ustanove iznijela šokantne optužbe na račun ravnatelja i Puljkova vijećnika; dug je popis

Šef marjanske ustanove demantira optužbe kolegice: ‘U privatnika bi dobila otkaz! Ovo radi jer ide u penziju u svibnju‘

Srđan Marinić je odavno "siva eminencija" na Marjanu. Čovjek iz sjene i osoba za koju se odavno govori kako vuče sve konce u Park-šumi i Javnoj ustanovi. Predsjednik je "Društva Marjan" od 2013. i član od 2004. Bio je i predsjednik Upravnog vijeća JU PŠ-a Marjan. U mandatu od rujna 2013. do svibnja 2014. donesena je odluka o donošenju Plana upravljanja. Sada je vanjski suradnik na izradi Plana upravljanja.

Bivša ravnateljica je u pismu gradskim vijećnicama navela da je Marinić de facto sam proveo zoniranje i da upravlja Javnom ustanovom u potpunosti, ima uvid u svu dokumentaciju i sudjeluje u donošenju ili donosi sve najvažnije odluke o sudbini Park-šume. Donosi najvažnije odluke, a ne zna se tko ga je ovlastio i je li uopće dovoljno kompetentan za tako nešto, dio je prozivki Pečarević.

Što na prozivke kaže čovjek za kojeg već odavno kažu da vuče sve konce, da je sve, samo što nije ravnatelj?

‘Imam pristup svim dokumentima‘

Marinić je sam potvrdio dio konstatacija stručne voditeljice. Kaže da je sudjelovao u zoniranju i ima pristup svoj dokumentaciji. Na njezine prozivke odgovara protupitanjem svjesne opstrukcije donošenja Plana upravljanja te je optužuje za klevetu i laži i korištenje retorike vlasnika bespravnih graditelja i vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu.

Koliko ste često u prostorijama JU PŠ-a Marjan i zašto?

- U prostorijama JU-a sam vrlo rijetko, i to isključivo nakon poziva ravnatelja Javne ustanove.

Imate li uvid u svu dokumentaciju oko PŠ-a Marjan i jeste li uključeni u sve događaje oko njega?

- Imam uvid u svu javno dostupnu dokumentaciju, te dodatno u dokumentaciju na koju imam pravo uvida kao gradski vijećnik, odnosno kao jedan od imenovanih vanjskih suradnika u izrađivački tim za Plan upravljanja. Uključen sam onoliko koliko je potrebno ravnatelju i ostalima zaposlenicima kad zatraže moj savjet ili mišljenje.

Jeste li provodili čitav postupak zoniranja?

- Sudjelovao sam u izradi, ali neistina je da sam ja provodio cijeli postupak zoniranja.

Jeste li radili s tvrtkom "Lipov gaj" na novoj zonaciji i je li tvrtka dobila posao preko javne nabave?

- Koliko mi je poznato, "Lipov gaj" je izabran preko javnog natječaja, a novom zonacijom su usvojene i primijenjene primjedbe koje je imao Grad Split na raniju zonaciju koju je izradio "Oikon".

U izradi Plana upravljanja sudjelovao sam, isto kao što sam sudjelovao i s bivšim izrađivačem Plana upravljanja, ali uvijek i isključivo u dogovoru i po pozivu ravnatelja Javne ustanove ili kao dionik - predstavnik Društva Marjan ili kao predstavnik Grada Splita ili kao predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove i to u dva navrata. Uostalom, za vrijeme mog mandata predsjednika Upravnog vijeća u ožujku 2014. donesena je odluka o izradi Plana upravljanja PŠ-a Marjan.

Jesu li djelatnici JU-a bili uključeni u izradu prijedloga Plana upravljanja?

- Koliko mi je poznato, djelatnici JU-a su se odazvali pozivu ravnatelja, ali isto tako sam upoznat s time da stručna voditeljica gđa Pečarević u 18 mjeseci svog mandata (od veljače 2022.) nije niti odredila upravljački tim za izradu Plana upravljanja, a kamoli da je uskladila predloženi Plan upravljanja s traženjima Grada Splita upućenim tijekom javne rasprave u veljači 2022.

Ne znam je li to iz neznanja ili svjesno opstruira donošenje Plana upravljanja, ali je zanimljivo da se retorika gđe Pečarević poklapa s retorikom onih koji su bespravno gradili u PŠ-u Marjan i žele prekrajati granice PŠ-a Marjan, okupljenih u udruzi vlasnika zemljišta na Marjanu.

Je li Zavod za zaštitu okoliša MINGOR-a dao mišljenje da PU nije participativan i transparentan?

- Apsolutno ne. Takav navod je zlonamjerna interpretacija mišljenja Zavoda. Zavod je na zatraženo prethodno mišljenje uputio Javnu ustanovu na ponavljanje javne rasprave što je bilo i očekivano i opravdano, budući da je zonacija značajno izmijenjena. Uostalom, da se htjelo zaobići bilo koga, ne bi se zatražilo prethodno mišljenje, nego suglasnost, a kao što sam već napisao, zatražilo se prethodno mišljenje i upravo je u tijeku ponovljena javna rasprava prema uputi Zavoda.

Možete li objasniti vaš odgovor na vijećničko pitanje Ivane Zelić na koje ste, tvrdi Pečarević, odgovorili da su u troškove tekućeg održavanja ušle i plaće budućih zaposlenika botaničkog vrta, obnova zgrade u botaničkom vrtu i obnova zgrade malog restorana kraj zoološkog vrta (investicije), zbog čega stručna voditeljica postavlja pitanje hoće li javni novac biti odgovorno potrošen?

- Gđa Pečarević je izvukla iz konteksta dio mog odgovora gđi Zelić. Uvjeren sam da će vodstvo JU-a odgovorno trošiti javni novac koji im je namijenjen iz gradskog proračuna, što je vidljivo i iz dosadašnjeg rada Javne ustanove.

Posljednje je pitanje zapravo citat Pečarević: "Tko je dozvolio i iz kojeg razloga uplitanje gradskog vijećnika Srđana Marinića u sveukupni rad Javne ustanove, bez obzira na nekompetenciju dotičnog i zakonsku prepreku u smislu da nije djelatnik Javne ustanove? Na osnovi kojih kompetencija i zakonskih odredbi g. Marinić sudjeluje u stvaranju tako važnog dokumenta Javne ustanove kao što je Plan upravljanja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan?"

- Gđa Pečarević već neko vrijeme, iz meni potpuno nepoznatih razloga, ima potrebu iznositi uvredljive i klevetničke tvrdnje na moj račun. Ja sudjelujem u radu JU-a u onoj mjeri koliko to zahtjeva moj položaj gradskog vijećnika, odnosno funkcija vanjskog suradnika u izradi PU-a ili bilo koja druga funkcija na koju me imenuje trenutna gradska uprava.

Također, spreman sam pomoći i odgovoriti na svaki upit i zamolbu koja dođe iz Javne ustanove. Ne zaboravimo da sam i predsjednik Društva Marjan, na čiju inicijativu je osnovana Javna ustanova i da ću sve napraviti kako bi Javna ustanova konačno počela obavljati ono za što je i osnovana, a to su zaštita i očuvanje PŠ-a Marjan bez obzira na opstrukcije onih koji žele prekrajati granice PŠ-a Marjan s ciljem pretvaranja zaštićenog područja u građevinsko zemljište - odgovorio je Marinić.

Naravno, ovdje nije kraj našeg serijala... Kontaktirali smo i one koji su često u ustima predstavnicima aktualne vlasti na Marjanu, a to su vlasnici privatne zemlje na Marjanu. Taj rat traje od novog Plana upravljanja i neće stati.

Oni su, kao i uvijek, imali što reći, baš kao i tvrtka koja je izradila prvi Plan upravljanja i za koju su kazali kako je posjetila prostorije Javne ustanove proteklog tjedna ne bi li se pitanje Plana upravljanja i participacije u njemu riješio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:21