StoryEditorOCM
Splitmediteranski koridor

Splitskom SDP-ovcu Vlada konačno prihvatila inicijativu: ‘Split više neće biti prometna crna rupa Europske unije‘

Piše Božidar Lončar
19. prosinca 2023. - 20:37

Po pitanju uvrštenja Splita na transeuropsku prometnu mrežu oglasio se i Goran Kotur, potpredsjednik SDP-a Split i izvršni tajnik SDP-a za EU koji je istaknuo kako ga raduje da je inicijativa za ovaj potez stigla baš iz splitskog Gradskog vijeća na njegov prijedlog te ga je prihvatila Vlada nakon skoro tri godine.

- Konačno se hrvatska Vlada trgnula iz letargije i nakon višegodišnjeg zalaganja splitskog SDP-a Dalmacija i Split su uvršteni na osnovni Mediteranski koridor EU-a.

image

Goran Kotur

Sasa Burić/Cropix

U našim zalaganjima imali smo potporu SDP-a Hrvatske. Borba je počela još 2020. prikupljanjem potpisa za tematsku sjednicu Gradskog vijeća održanu u siječnju 2021. gdje je jednoglasno izglasan zaključak da se Split i Dalmacija uvrste na osnovnu prometnu mrežu EU-a i poslan premijeru Plenkoviću.

Ovim će se omogućiti da Split i Dalmacija ne budu više prometna crna rupa EU-a, zbog toga što je predviđeno povezivanje modernom željeznicom, a Split i Ploče uz Rijeku postaju luke na osnovnoj mreži EU-a.

image
SDP Split

Također će se prometno bolje povezati Rijeka i Istra, te Slavonija. Godinama je trebalo uporno ukazivati na značaj uključivanja Splita i Dalmacije ali i drugih dijelova Hrvatske i održavati ovu temu od životne važnosti za Dalmaciju "živom", bez obzira na ignoriranje i nerazumijevanje.

Pokazalo se da se upornim i konstruktivnim oporbenim pritiskom vlast može pokrenuti da nešto napravi. Raduje me da je inicijativa krenula iz Gradskog vijeća Splita na moj prijedlog.

Tada smo, za promjenu, u Splitu pokazali političku zrelost te pokazali koliko toga možemo napraviti kad se pametno i argumentirano borimo za splitske interese, koji su u skladu s razvojnim interesima Dalmacije i cijele Hrvatske. Vridilo je! Split i Dalmacija više neće biti prometna crna rupa EU-a već će dobiti šansu za razvojni iskorak koju zaslužuje - napisao je u priopćenju Kotur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:37