StoryEditorOCM
Splitnovi režim

Splitska ustanova najavila radikalan potez: ‘Želimo da građani slušaju ptičice kako cvrkuću! Nema više ‘to su Kerumovi‘‘

Piše Sandi Vidulić
30. siječnja 2024. - 19:50

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan stavila je do 1. ožujka na javno savjetovanje “Odluku o površinama namijenjenima za vožnju i parkiranje u PŠM”.

Ovaj dokument donijet će neke značajne promjene u dosadašnji režim vožnje po park-šumi. Naime, ubuduće vlasnici zemljišta neće moći dobiti vinjete da se dovezu do svojih parcela na Marjanu. Ovu informaciju nam je potvrdio ravnatelj Javne ustanove Marko Pejnović.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Napravili smo to zato što smo odredili da marjanske pješačke staze služe za pješačenje i isključivo za službena vozila. Ista ta stvar će biti ubačena u jedan od krovnih dokumenata koji se zove “Odluka o mjerama zaštite”, koji će morati ići na mišljenje na Ministarstvo poljoprivrede i na suglasnost od Ministarstva gospodarstva.

image
Jakov Prkić/Cropix

Nakon toga će taj dokument, mislim, morati ići na usvajanje na Gradsko vijeće. Dok se to sve ne riješi, puštam da su i dalje na snazi vinjete iz 2023. jer želim da sve bude pravno uređeno. Neću braniti ništa dok ne budu uređeni ti krovni dokumenti - najavljuje Pejnović.

image
Joško Šupić/Cropix

U svakom slučaju, “Odluka o površinama namijenjenima za vožnju i parkiranje u PŠM” je prvi korak u smjeru kamo namjerava krenuti vodstvo Javne ustanove u pogledu izmjena prometovanja na Marjanu. Iduća izmjena tiče se onih koji imaju prebivalište u park-šumi.

Naime, promjena je u tome da će za dobivanje vinjete koja omogućuje prometovanje s dva vozila trebati priložiti preslik izvedenog stanja ili uporabne dozvole. Drugim riječima, objekt u kojem se živi mora biti legalan da bi Javna ustanova dala vinjetu za vožnju do njega. No, što je s bespravnim graditeljima kojima su odbačeni zahtjevi za legalizaciju? Hoće li oni moći dobiti vinjetu?

image
Ante Čizmić/Cropix

Pješački putovi

- Naravno da neće. Poanta je da su prometnice, kako ih oni zovu, sukladne trenutačnom GUP-u. A trenutačni GUP sve “prometnice” iza rampi tretira kao pješačke putove - objašnjava Pejnović

Ali, u novoj odluci spominje se da imaju pravo na vinjete oni s prebivalištem, doduše, moraju priložiti dokaz da imaju legalne objekte. Što s onima koji nemaju te dokumente?

- Onda neće moći dobiti vinjete. Vrlo jednostavno - potvrdio nam je Pejnović i ponovio kako su za sve dosadašnje korisnike objekata na Marjanu ostavili vinjete, ali je promjena da će puštati ljude koji imaju legalne objekte.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Kao razlog za takvu promjenu Pejnović tvrdi da su odlučili napraviti ono što većina građana odavno želi.

- S obzirom na to da u Splitu postoji kaos u pogledu prometa, parkinga, buke i svega ostalog, želimo da Marjan bude jedna oaza mira, gdje će građani doslovno slušati ptičice kako cvrkuću.

Da ljudi voze bicikle, a ne da im smetaju auti koji idu kod Keruma dolje u birc, jer bivše ravnateljstvo nije poštovalo “Odluku o prometovanju park-šumom”, koju je donio bivši gradonačelnik, a koja je još uvijek na snazi. Jer to je Kerum pa puštam ti, jer to su pajdaši. To su radili bivši ravnatelji - napominje sadašnji ravnatelj.

image
Shutterstock

- Marjan služi građanima Splita za mir, odmor i rekreaciju. Kraj razgovora. Mogu me stavit na sud koliko hoće, ja sam potvrdio već sve to pravno s odvjetnicima i s potrebnim ministarstvima. Imate jako puno zaštićenih dijelova prirode gdje je ista stvar. Čak i rigoroznije, ako uzmemo zaštićena područja veće klasifikacije, mi smo kao park-šuma predzadnji.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ali zakon tretira zaštićena područja isto po tom pitanju, bez obzira na klasifikaciju. Pogledajte mjere zaštite u pogledu prometa kod bilo koje ustanove koja se brine o zaštićenom području - zaključuje Pejnović, ponavljajući kako na ovaj način Javna ustanova definira ono što je volja građana jer ga je, kaže, od početka mandata dočekalo jako puno slika, prijava i mailova upravo na temu prometa na Marjanu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:31