StoryEditorOCM
Splitcrno na bijelo

Najnoviji obrat oko sječe stabala u Splitu; investitor otkupio dio od države i postao jedini vlasnik sporne parcele...

Piše Božidar Lončar
31. listopada 2023. - 18:10

Utorak je izgledao gotovo identično nedjelji u Glagoljaškoj ulici kod tvrđave Gripe. Od jutra sve do popodnevnih sati kod zemljišta na kojem su zasječena stabla od kojih je jedno od njih srušeno, vidjeli smo građane, policiju, komunalno redarstvo, izvođače radova, zaštitarsku službu, djelatnike "Parkova i nasada", "Cestara", "Pointa", gradske službenike, pročelnicu Upravnog odjela za komunalne poslove Leonu Grgić i zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića.

Zbog posječenih stabala na Gripe dojurili policija, Ivošević i komunalci. Pročelnica Grgić prijeti kaznom

Prema riječima Ivoševića, dvojica su muškaraca oko 4.30 ujutro s kapuljačama na glavi posjekli jedno stablo, a drugo, zaštićeno GUP-om zbog promjera većeg od 60 centimetara u visini prsišta, je ostalo stajati.

Kraj njega je Ivošević proveo popodne tražeći od policije zaštitu zbog ugroze života. Iako je stablo zaštićeno GUP-om, za prekršitelje nisu predviđene kazne, što je bio predmet rasprave građana i novinara s predstavnicima vlasti. Pročelnica Grgić je zaprijetila kaznama za sječu stabala na parceli pored zemljišta koje je, prema njenim saznanjima, u gradskom vlasništvu.

Zamjenik Ivošević kratko nam je rezimirao cijelu situaciju.

- Ovo je zaštićeno stablo Generalnim urbanističkim planom koje već od subote investitor nastoji ilegalno ispilati. U subotu je zaustavljen, sinoć su došla dva momka s kapuljačama od strane investitora da opet pilaju. Možete vidjeti tragove na deblu.

Stablo predstavlja ugrozu, Grad ga želi osigurati, stabilizirati da ostane živjeti. Ovdje su zaštitari određene firme poslani od strane privatnog vlasnika, ali ne i od strane države koja ima 50 posto suvlasništva. Policija potpuno ignorira da je ovo stablo opasno, a ja stojim ispod njega i oni puštaju da ovako opasno stablo prijeti meni i ovim stanarima ispod - kazao je Ivošević.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su nam odgovorili kako ”nisu utvrđeni elementi prekršaja ni kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”. Telefonski su nam dodali kako su ”prisutni na terenu zbog održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te zaštite života i imovine”.

image
Joško Šupić/Cropix

U međuvremenu nam je tijekom dana stigao odgovor od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u kojem se navodi kako je suvlasnička zajednica razvrgnuta na način da je trgovačko društvo isplatilo suvlasnički dio Republike Hrvatske, iako je u zemljišniku navedeno kako društvo "Cacao" i Republika Hrvatska imaju suvlasnički udio od jedne polovine na zemljištu površine 987 metara kvadratnih.

- Društvo "Cacao" je podnijelo Ministarstvu 2019. godine zahtjev za razvrgnuće suvlasničke zajednice na nekretnini označenoj kao čestica broja 6972/1 k.o. Split. Dana 3. ožujka 2023. donesena je Odluka o razvrgnuću suvlasničke zajednice na nekretnini isplatom te je potpisan Ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice isplatom na koji Ugovor je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu dalo pozitivno mišljenje. Tabularna izjava je u postupku izdavanja - navode u Ministarstvu.

Odluku o razvrgnuću je potpisao resorni ministar Branko Bačić. Naknada za polovicu zemljišta u vlasništvu države veličine 493.5 metara kvadratnih tvrtka "Cacao" je platila državi 472.550,93 eura ili 3.560.434,98 kuna. Tabularna izjava kojom će se dozvoliti uknjižba prava vlasništva obavit će se nakon što se uplati cijeli iznos i naknada za procjenu tržišne vrijednosti. Cijena kvadrata po računici je 957,55 eura. U aktivnoj plombi navedeno je idejno rješenje.

Prije tri godine Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša odbilo je izdati građevinsku dozvolu za stambenu zgradu u Glagoljaškoj ulici jer ”Cacao” nije bio vlasnik cijelog zemljišta i GUP-om nije predviđeno potkrovlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:08