StoryEditorOCM
Splitosveta ili...?

Splićani u šoku; ulica im preko noći pretvorena u pješačku zonu; iza svega je poznati obračun Ivoševića s poduzetnikom?

Piše Božidar Lončar
13. veljače 2024. - 18:18

- Ljubazno Vas molimo da do ponedjeljka 12. veljače pomaknete i ne parkirate svoje automobile u Kačićevoj ulici (pješačka zona) jer će tada biti postavljen stupić na ulazu u ulicu koji će biti trajno zaključan - pismena je obavijest koju je tvrtka "Point" ostavila i podignula stanare i poslodavce u centru grada na noge.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kažu nam kako su obavijest vidjeli prije tjedan dana dok je Kačićeva postala pješačkom zonom na prijelazu iz siječnja u veljaču i to, prema riječima djelatnika i stanara Geta, bez njihovog znanja. Jednog dana su vidjeli znak - i to je to.

- Tada je došao komunalni redar i odmah počeo pisati kazne. Nismo ga vidjeli nakon toga - rekla nam je djelatnica kozmetičarskog salona u Kačićevoj.

- Nema parkinga, snalazimo se, naravno da će bit teško. Nisam dobija obavijest, ali ionako ne pratim politiku - kratak je bio mlađi Getanin.

I djelatnici i stanari kažu da ih nitko ništa nije pitao niti ponudio alternativno rješenje.

image
Ante Čizmić/Cropix

Iza svega, smatraju oni koji su tu svakodnevno, stoji politika, odnosno obračun Grada Splita s Igorom Kraljevićem, vlasnikom kluba "Central" i suvlasnika tvrtke "Cacao" koja stoji iza projekta luksuzne rezidencije u Rokovoj, novogradnje u Visokoj i zemljišta u Glagoljaškoj.

Obavijest o stupićima je postavljena svega par dana nakon rješavanja višemjesečne "bor-krize" sječom bora i to dva dana nakon što su u policiji završili Kraljević, stanarka Glagoljaške Melita Mrsić i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Povodom pada bora, Ivošević je izjavio kako će se prema Kraljeviću ponašati kao prema teroristu dok je u studenom prošle godine na Facebooku pisao o navodnom povezanosti Kraljevićevog "Centrala" s policijom i ilegalnim aktivnostima.

Potom je "procurila" video snimka verbalnog sukoba Ivoševića i Ante Bešlića koji je izvodio radove na zemljištu u Glagoljaškoj, što je na kraju završilo zabranom pristupa za Bešlića zbog prijetnji. Sukob se zbio u ulici Kruševića Gumno u blizini kuće Bojana Ivoševića gdje je, prema njegovim riječima, Bešlić taj dan radio na terenu. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Iza ovog stoji ono što svi mi mislimo. A to je politika. On je i donija tu odluku, mislili smo da će ga i doći postaviti s obzirom da živi odmah tu - kazali su nam iz obližnjeg ugostiteljskog objekta.

Stupić još nije postavljen

Unatoč najavi, stupić nije postavljen ni jučer ni danas. Kroz pješačku zonu se može proći automobilom, barem privremeno. Što će biti s kućama koje imaju velika, doduše prazna dvorišta, odmah iza znaka, ne zna se. Odmah pored Kačićeve je i hotel s privatnim parkingom i s drugim ulazom, ali zaista treba biti dobar vozač za tako "zalomiti ćošu".

image
Ante Čizmić/Cropix

Osobe bliske Kraljeviću smatraju kako je ovo način obračuna Grada s njime, a to potvrđuju ovdje u Kačićevoj koji se smatraju kolateralnom žrtvom.

- Mi tu iskrcavamo drva pa nam je radi toga problem. Kako će nam dolaziti, klijenti ne znamo. Također znamo za plan Grada da centar bude pješačka zona, ali ovdje ljudi žive, u blizini je na stotine apartmana, kako će ti turisti doći pitam se.

Možemo samo nagađati, ali smatramo da iza svega stoji obračun spomenute dvojice. Nismo znali ništa. Što vi mislite, hoće li ga postaviti? - s jednakom sumnjom su pitali nas iz ugostiteljskog objekta.

- Ja samo znam da sam vidjela vlasnika "Centrala" na dan kada su postavili taj znak i to je sve. Nikakvu obavijest nismo dobili. Dolazim autom na posao i tu parkiram. Kako ću sad? Snaći ću se. Ali nas nitko nije obavijestio. Stoji li politika to ne znam - kazali su nam iz kozmetičkog salona.

Pokušali smo stupiti u kontakt i s Kraljevićem i Ivoševićem, ali nam do objave teksta nisu odgovorili na pozive.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:33