StoryEditorOCM
Splitnova drama

Zbog posječenih stabala na Gripe dojurili policija, Ivošević i komunalci. Pročelnica Grgić prijeti kaznom

Piše Božidar Lončar
31. listopada 2023. - 08:37

Nakon što su tijekom vikenda zasječena stabla podigla susjedstvo kod tvrđave Gripe, ali i policiju, komunalno redarstvo, pa i zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića na noge, u Glagoljaškoj ulici je kratak period vladalo zatišje, no jutros se opet digla barufa.

Posječen je veliki bor na parceli, a splitski se dogradonačelnik Ivošević promptno oglasio na Facebooku. Uz fotografije otpilanog stabla napisao je samo – teroristi.

Navodno su stablo otpilala dva tipa u crnom Mercedesu koji su se u Glagoljaškoj pojavili jutros u 4.30 s motornom pilom...

Nakon noćne akcije, na teren su izišli dogradonačelnik Ivošević, pročelnica Leona Grgić, komunalni redari, djelatnici "Parkova i nasada"...

Leona Grgić nam je potvrdila kako će se napisati kazna izvođaču radova za zasječena stabla u nedjelju. Riječ je o stablima pored katastarske čestice koje je izvođač zasjekao i ona se sada moraju srušiti.

image

Radnici ‘Parkova i nasada‘ pokušavaju sanirati zaštićeni bor

Josko Supic/Cropix
image

Radnici ‘Parkova i nasada‘ pokušavaju sanirati zaštićeni bor

Josko Supic/Cropix
image

Radnici ‘Parkova i nasada‘ pokušavaju sanirati zaštićeni bor

Josko Supic/Cropix

RANIJE

Stanari koje smo nekidan sreli kod Tvrđave Gripe imali su što za reći o zemljištu, o kojem susjedstvo priča i novinari pišu godinama.

– Borovi se ruše kako bi šumica postala bezvrijedna zemlja da vlasnik napravi kuću. Nju ne može izgraditi na svojoj polovici i želio bi otkupiti drugi dio i u namjeri mu smetaju stabla – rekao nam je Joško Jaković.

image

Joško Jaković

Saša Burić/Cropix

– Ovo je šumica i tako je oduvijek bilo. Znam da se tu misli graditi zgrada, ali što će onda biti s parkingom, gdje će biti zelenih površina za djecu i nas – pitao se Marko Vuković.

image

Marko Vuković

Saša Burić/Cropix

– Ako je privatan posjed, onda se nema tko miješati. Ako nije, to je već druga stvar. Pogledajte malo oko nas, ovo sve ovdje su zapuštene javne površine – komentirao je Dominik Rubin.

image

Dominik Rubin

Saša Burić/Cropix

Iz policije su nam u subotu odgovorili kako nisu utvrđeni elementi prekršaja ni kaznenog djela. Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević ​odgovorio nam je kako je prekršena odredba GUP-a jer je jedno od zasječenih stabala imalo veći promjer od 60 centimetara u visini prsišta, čime je zaštićeno GUP,om. Prema GUP,u, zemljište je upisano kao zona stambene namjene.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Predzabilježba prava vlasništva.

U katastru je zemljište upisano pod oznakom 5949 Split kao šuma kojoj je poseban pravni režim štićeno područje.

U zemljišniku su upisani Republika Hrvatska i tvrtka "Cacao" d.o.o. Katarine Knežević kao suvlasnici s udjelom od jedne polovine. Splitsko-dalmatinska županija je polovinu zemljišta prebacila s općenarodne imovine i Gradskog narodnog odbora u Splitu čiji je pravni sljedbenik Grad Split na državu prije tri godine. Zemljište ima aktivnu plombu. Riječ je o predzabilježbi prava vlasništva napravljenoj prvog rujna. U plombi je navedena bilješka o kretanju spisa u kojoj stoji: izrada nacrta rješenja.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na upit nam je odgovorilo kako na "predmetnoj čestici stoji zabilježba Ministarstva kulture za zaštitu kulturnog dobra". 

– Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne upravlja svim česticama u državnom vlasništvu već upravlja samo zemljištima u građevinskom području.

Nastojali smo kontaktirati Katarinu Knežević, ali nismo je dobili. Vlasnica iste tvrtke, o čemu smo pisali u više navrata prije par godina, suvlasnca je vile na križanju Ulica kneza Mislava i Rokove ulice koja je "podigla” susjedstvo na noge, ali i struku koja je smatrala kako se dizajn zgrade ne uklapa u kamene, težačke kuće Radunice. Vlasnica je tri stana u vili od 80 i pol, 21,15 i 39,15 kvadrata.

image
Božidar Lončar

Osim što je u naravi šumica, odnosno zelena površina, zemljište je arheološko nalazište sjeverozapadnog bastiona tvrđave Gripe.

– Ostaci izgledaju impozantno. Predstoje nam daljnja istraživanja, ali trenutno čekamo upute Ministarstva kulture oko budućih koraka – rekao je u veljači 2020. Vedran Katavić iz tvrtke "Kaukal" koja je provodila istraživanja.

Potom su posječena dva bora na prijedlog suvlasnika, tvrtke "Cacao", uz pristanak Konzervatorskog odjela, pozitivno mišljenje Stručnog povjerenstva "Parkova i nasada" i suglasnost Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu grada Splita.

– Ako se sada radi isto, onda je to licemjerno – rekli su nam Splićani kojima je još "svježe" u pamćenju rušenje pelegrinke na gradilištu Small Malla, osobito kada se zna aktivistička prošlost aktualnog zamjenika.

image
Privatna fotografija
image
Privatna fotografija

Za vrijeme dok se događala sječa "Slobodna Dalmacija" je imala uvid u računalnu simulaciju stambene zgrade na zemljištu iako su arheolozi izjavljivali kako se "hotel neće graditi". Prije tri godine su Splićanke i Splićani komentirali kako bi cijena kvadrata mogla biti između tri i pol do pet tisuća eura. 

– Ako je tada kvadrat bio pet, šest tisuća eura, danas bi se ovdje mogao prodati stan za deset tisuća eura po kvadratu – komentirao je jedan od stanara kod Tvrđave Gripe.

image
Privatna fotografija: Simulacija zgrade iz 2020. koje smo dobili na uvid

U zemljišniku šuma, u GUP-u zona stambene namjene, u registru kulturnih dobara arheološko nalazište

Krajem 2021. oko zemljišta u Glagoljaškoj je netko postavio ogradu, koju je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu uklonio jer je protupravna. Potom je Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša odbio izdati građevinsku dozvolu tvrtki "Cacao" za stambenu zgradu u Glagoljaškoj, jer izgradnja stambenog objekta s potkrovljem nije u skladu s GUP-om i zato što tvrtka nije vlasnik cijelog zemljišta, što je "Slobodna" i objavila.

image
Privatna fotografija
image
Privatna fotografija

Bojan Ivošević je izjavio kako bi se zemljište na kojem se nalaze ostaci bastiona trebalo upisati kao zaštićeno kulturno dobro čime bi Grad Split imao prvenstvo otkupa.

– S obzirom na to da je tvrđava upisana kao zaštićeno kulturno dobro logično bi bilo da se i ostaci petog nedovršenog bastiona upišu u zemljišnik kao kulturno dobro. Kada se kulturno dobro prodaje, Grad Split ima prvenstvo otkupa. Zaveden je pod vrstom "arheologija", pravna statusa preventivna zaštita kulturnog dobra, klasificirano kao "kopnena arheološka zona/nalazište" – rekao je zamjenik Ivošević.

Zemljište je tretirano kao sjeverozapadni bastion tvrđave Gripe te je rješenjem Konzervatorskog odjela stavljen pod "preventivnu zaštitu do donošenja rješenja u utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, najduže šest godina od dana donošenja rješenja". Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nadležni konzervatorski odjel utvrđuje posebne uvjete zaštite kulturnih dobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:52