StoryEditorOCM
ZdravljePuno je faktora

Nova studija pokazala da uzrok pretilosti nije količina hrane, već nešto sasvim drugo: evo na što trebate paziti kada birate namirnice

Piše Hina
22. rujna 2021. - 09:24

Gojaznost ne mora nužno biti rezultat unosa prevelike količine hrane u organizam, pokazala je sudija američkih znanstvenika koji "epidemiju pretilosti" u Americi pripisuju procesuiranim ugljikohidratima koji uzrokuju kaos u metabolizmu. 

Po mišljenju grupe stručnjaka na čelu s Davidom Ludwigom, endokrinologom na Harvardu i u bostonskoj dječjoj bolnici, stvarni problem zapravo nije u konzumiranju pretjerane količine hrane.  

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost "moderne prehrambene navike koje karakterizira pretjerana konzumacija hrane s velikim glikemijskim indeksom, posebice procesuiranih, brzo probavljivih ugljikohidrata". 

Pojasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i škrobnih ugljikohidrata utječe na niz hormonalnih i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 12:43