StoryEditorOCM
Slanosočno i pikantno

Jeste li probali cukune? Mesne okruglice pune gušta idealne su za baciti na gradele, a imaju još jednu veliku prednost

Piše Spiza SD
23. lipnja 2023. - 14:01

Riječ cukun u Dalmaciji se ne koristi u pohvalnom smislu. Reći nekome "Cukune!" podrazumijeva određenu dozu kritike pa čak i animoziteta. Međutim, ista riječ u Japanu znači nešto sasvim drugo. Cukune, izvorno tsukune, je naziv za mesne okruglice nataknute na prutić i pečene na žaru - zgodno, ukusno i sočno jelo koje ima još jednu prednost: u pravilu se izrađuje od peradi. Eto vam konačno dovoljno dobrog i primamljivog recepta za iskoristiti mljevenu piletinu ili puretinu - oblikujete li od njih cukune, nećete pogriješiti. 

Koristite li mljevenu opuletinu, provjerite sastav, jer bi na 500 g trebalo biti najmanje 50 g masnoće. Ako ste uzeli mljeveno od prsa, vjerijatno vam neće biti dovoljno masno pa tome doskočite dodatkom pilećeg masnog tkiva ako ga možete nabaviti, u nedostatku uzmite pancetu. Nije baš u duhu recepta, ali bitno je postići specifičnu teksturu okruglica koja im daje sočnost i dojam da će odskakutati ako padnu s visine. Naravno, sve ovo možete zanemariti, ali onda jelo gubi na autentičnosti...

Tsukune

Sastojci:

500 g mljevene piletine 
½ žličice soli
1 jaje
1 žlica ribanog luka
1½ žlica kukuruznog brašna ili kukuruznog škroba
​1½ žlice sakea
1 žličica soka od đumbira (iscijedite sok iz naribanog đumbira)
1 žličica svijetlog soja umaka

Umak

40 ml soja umaka 
40 ml mirina (rižino vino)
½ žlice šećera

Priprema:

Dodajte sve sastojke za umak u lonac i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 4-5 minuta da se količina smanji za otprilike trećinu. 

Odvojeno pomiješajte mljeveno meso i sve preostale sastojke, osim 1 žlice sakea i dobro promiješajte. Preostalog sakea po potrebi uz dodajte postupno uz miješanje, smjesa treba biti onoliko mekana da od nje možete rukom formirali kuglicu.

Zakuhajte vodu u loncu. Nauljenom žlicom zagrabite smjesu od mesa pa oblikujte kuglicu i spustite je u vrelu vodu. Kuhajte okruglice 5-7 minuta u serijama tako da površinu kipuće vode ne ispuni više od jednog sloja mesnih okruglica.

Zagrijte roštilj, nauljite rešetku, a okruglice nabodite na ražnjiće.

Premažite ih umakom pomoću kista i pecite oko 1-2 minute dok se lijepo ne zapoeku. Okrenuite ih, premažite i pecite još toliko.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 14:42