StoryEditorOCM
Slanopuna usta okusa

Mađarski specijalitet od kiselog kupusa i mljevenog mesa: slojevi fino zapečenih slasnih sastojaka oborit će vas s nogu!

Piše T. S. M.
26. studenog 2024. - 15:02
Kolozsvari Kaposzta - Varza a la Cluj - layered sour cabbage with minced meat and rice, topped with sour cream, served with potato/Shutterstock

Kiseli kupus uvijek je dobra ideja u zimsko doba, no ponekad nam ponestane ideja za njegovu pripremu. U doba interneta i društvenih mreža to se lako da riješiti, a mi smo vam uvijek tu kad se nađete u takvoj situaciji. Naš današnji prijedlog je kod nas malo poznato jelo iz mađarske kuhinje.

Rakott káposzta svojevrsni je složenac od kiselog kupusa, mljevenog mesa, kobasica i riže, k tome fino zapečen i dobro začinjen. Riječ je o vrlo starom jelu za koje je prvi pisani recept objavljen je u zbirci tiskanoj davne 1695. Postoji određeni spor oko mjesta nastanka pa ga neki nazivaju Kolozsvari Kaposzta, odnosno kupusom iz Kolozsvára, dok drugi tvrde da je iz nekadašnje Transilvanije.

To vam je, zapravo, potpuno nebitno, idemo radije vidjeti kako se priprema...

Rakott káposzta

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa
500 g mljevene svinjetine
200 g riže
200 g  dimljenih kobasica, narezanih na ploške
100 g dimljene slanine, nasjeckane
400 ml kiselog vrhnja
2-3 češnja češnjaka 
1 luk
1 žlica ulja
2 žličice slatke paprike
1/2 žličice ljetnog čubra (vrijeska)
sol, papar

Priprema:

Kiseli kupus isperite ako je previše kiseo. Rižu skuhajte u slanoj vodi. U tavi na malo ulja popržiti kobasice. 

U drugoj tavi popržite nasjeckanu slaninu, a kad pusti dovoljno masnoće, dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu prozirni. Dodajte mljevenu svinjetinu i pržiti dok ne uhvati boju. Zalijte s malo vode, pospite paprikom i čubrom, posolite i popaprite, poklopite i kuhajte dok ne omekša.

Namastite posudu za pečenje srednje veličine i zagrijte pećnicu na 200°C.

U dno posude stavite trećinu kiselog kupusa. Preko kiselog kupusa rasporedite polovinu riže, pa polovinu mljevenog mesa. Na to stavite polovicu kobasica i prelijte polovicom masnoće koju su pustile.

Sve prekrijte polovicom preostalog kiselog kupusa pa ga ravnomjerno premažite trećinom kiselog vrhnja i pospite ostatkom mesa i riže, stavite ostatak kobasica i prelijte ostatkom masti. Pokrijte preostalim kiselim kupusom i po vrhu premažite kiselim vrhnjem.

Stavite u pećnicu i pecite 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 10-15 minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 15:03