Ako ste sretnik koji ima svoje, domaće i neprskane naranče i limune ili vam nije teško malo se potruditi kako biste ih nabavili, prava je šteta ne iskoristiti koru tih aromatičnih plodova za pripremu jednostavnog pripravka koji će se pokazati pravim malim tajnim sastojkom za još bolje slastice i voćne salate, ali i napitke poput limunada i čajeva te koktele.
Uz pomoć kore limuna i naranče lako ćete napraviti ono što stručnjaci zovu "Oleo saccharum". Možda zvuči kao nešto jako komplicirano, ali nije, to je zapravo sirup čija su baza ulje citrusa i šećera, a koristi se još od 1600-ih.
Oleo saccharum možete napraviti s bilo kojim citrusnim voćem - držeći se jednog okusa ili miješajući više njih, po želji. Osim limuna i naranče, dobre opcije su grejp, mandarina pa čak i kumkvat.
Da biste napravili oleo saccharum, najprije operite citruse, pazeći da ne stružete ili gnječite koricu kako ne bi ispustila dragocjena ulja. Koristeći široku gulilicu, ogulite trakice kore, pazeći da skinete što manje gorkog bijelog dijela kore.
Za svakih 100 g kore trebat ćete 75 g šećera.
Stavite kore u vrećicu i dodajte šećer pa protresite kako bi se sve kore obložile šećerom. Istisnite sav zrak i čvrsto zatvorite vrećicu. Valjkom za tijesto valjajte vrećicu dok smjesa u vrećici ne počne izgledati mokro. Odložite na svježe mjesto i ostavite da odstoji 24 sata, protresajući vrećicu s vremena na vrijeme.
Nakon 24 sata odrežite mali vršak s vrećice i istisnite nakupljenu tekućinu u staklenku i čuvajte je na svježem i tamnom mjestu do tri tjedna.