Jedan od najljepših kolača na blagdanskom stolu uvijek je kuglof, a da bi kuglof dobro uspio potreban je i... da vas čujemo! Dobar kalup? Točno, ali mislili smo na nešto ipak malo važnije: dobar recept. A mi ga imamo pa ćemo ga s vama podijeliti.
Dobili smo ga od Helene Šepček, Sinjanke kojoj je kuhanje kuživancija (pogledajte joj samo Instagram profil i sve će vam bitit jasno). Helena svoj kuglof peče uz dodatak soka od naranče, pa je vrlo mirisan i protkan finom aromom citrusa, a zanimljivu teksturu i još bolji okus daje mu mak.
Ono što je nama osobito drago kod ovog recepta je to što među sastojcima nije i maslac. Nije da imamo nešto protiv maslaca, ali već smo ga odlučili staviti u neke druge kolače i kekse, a kad se sve skupa zbroji, maslac na maslac, em nije zdravo, em je poprilično skupo.
Helena umjesto maslaca koristi ulje, koje ima još jedan bonus: biskvit čini još mekšim. Ako nam ne vjerujete, isprobajte pa se uvjerite. Osobitu sočnost ovoj slastici daje preljev na bazi soka od naranče, a najzahtjevniji sastojak za mnoge će biti - strpljenje. Nakon što je kuglof preliven spomenutim sirupom, treba pričakati da se potpuno upije i učini ovu slasticu apsolutno neodoljivom.
Božićni kuglof
Sastojci:
300 g brašna
200 g šećera
150 ml soka od naranče
140 ml ulja
100 g maka
3 jaja
1 prašak za pecivo
ribana korica naranče
Preljev:
200 g šećera
150 ml soka od naranče
150 ml vode
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutite, dodajte im ulje, sok i koricu od naranče. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i makom.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 40-tak minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Dok se kuglof peče, skuhajte preljev od soka od naranče, vode i šećera. Pečeni kuglof, dok je još vruć i u kalupu, izbockajte štapićem od ražnjića, prelijte pa ga izvadite iz kalupa te ga potom i s druge strane nabockajte i prelijte. Ostavit da se sokovi upiju i da se kuglof ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....