Vole ga djeca, sladokusci i bonkulovići, pa ako još uvijek niste otkrili batat, slavni slatki krumpir, svakako je vrijeme da ovu namirnicu uvrstite u svoj jelovnik.
Jede se kuhan i pečen. Nutricionisti, kao i kod većine namirnica, savjetuju kuhanje na pari kako bi se bolje očuvali okusi i arome.
Kuhati ga treba oko pola sata, uglavnom se ne soli jer ima sladak okus.
Može se i peći, te pripremati kao i krumpir.
Ukusan je na grilu, od njega se čak rade i slatkarije – od pudinga, preko štrudli do torti.
1. KREM JUHA OD BATATA
Sastojci:
2 žlice maslaca
luk i celer
korijen poriluka
češnjak, jedan režanj
1 kg batata
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
žličica cimeta i muškatnog oraščića
mlaćenica ili vrhnje
sol, papar
Priprema:
Otopite maslac u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i...