StoryEditorOCM
ZagoraNE BEZ KREDITA

Mlada obitelj se usred Dalmacije uspjela skućiti za znatno manje od 1000 eura po kvadratu, evo kako im je to uspjelo

Piše Korana Sutlić/Dom i dizajn
4. listopada 2023. - 08:35

Petra Plohl Vlaić, odgojiteljica u vrtiću, kreativka je koja stoji iza brenda "Petrose", cvijeća i 3d zidnih slika od papira

Božuri, anemone, dalije, ne znaš koji su ljepši.To je cvijeće od finog krep-papira koje izrađuje Petra Plohl Vlaić. Makovi, suncokreti, tratinčice, ne znaš koji je bolji. Posljednjih pet godina svakodnevno kreira predivne cvjetne aranžmane, poznate pod njezinim brendom.

Svaki cvjetni komad je jedinstven, svaka latica ručno oblikovana. Sve je krenulo tako što je ukrasila svoje vjenčanje cvijećem koje je sama kreirala.

Petra se s obitelji iz Zagreba nedavno preselila u okolicu nacionalnog parka Krka, blizu Šibenika, urbanu sredinu zamijenila je ruralnom, i nimalo ne žali..., piše Dom i dizajn

Koji je tvoj osobni stilski znak?

"Traper i starke. Otkad znam za svoj stil, znam da je ovo neizbježno u većini kombinacija."

Kako bi opisala svoj dom?

"Fizički, moj dom je novosagrađena prizemna kuća s idealno iskorištenim tlocrtom. Crtanje i osmišljavanje cijelog projekta radio je moj tata, stoga mi je taj dio posebno značajan.

Unutarnje uređenje u prirodnim je tonovima hrasta, zelenim, sivim, bež i bijelim bojama. Osmišljeno je da bude estetski lijepo uređeno, ali funkcionalno prije svega. Duh doma je osjećaj zajedništva mog muža, našeg djeteta i mene. U našem domu uživamo kao da smo u najboljem hotelu na svijetu."

Kako to da ste se preselili?

"U dugoročnom razmišljanju o životu u skladu s našim stavovima i vrijednostima došli smo do zaključka da je život u kući, na selu, puno prilagođeniji posvećenom roditeljstvu, međusobnom odnosu u zajedništvu te osobnom razvoju u mirnom okruženju. Težili smo zdravoj prehrani iz vlastitog vrta, slobodnom kretanju po dvorištu, većem prostoru za manje novca.

S obzirom na to da se suvremeni svijet razvija mimo naših vrijednosti, odluka o odlasku iz Zagreba svakim danom čini se sve čvršćom te najboljom za nas. Uz to, imali smo plodno tlo koje su nam omogućili roditelji, što potporom stanovanja kod njih dok se kuća izgradi, financijski, što kao podrška u svim teškim trenucima.

Također, u tijeku odluke otvorila nam se poslovna mogućnost na tom području, tako da su svi faktori za preseljenje bili, bez iznenađenja, osigurani."

Što ti je najdraže u novom domu?

"Rasvjeta. U nju sam uložila vrijeme za osmišljavanje kako je postaviti, kakve vrste lustera, boje... Smatram da je ona jako važan dio interijera. Puno puta znala sam naići na prekrasno uređen prostor gdje bi rasvjeta uništila kompletni dojam.

Željela sam da u našem domu rasvjeta, osim što će imati funkcionalni dio, daje osjećaj ugode i dobar raspored. Rasvjeta me osobno smiruje i stvara mi osjećaj doma."

Gdje kreativno stvaraš?

"Još na samom početku planiranja, kao obavezni dio projekta bila je moja radna soba. Taj prostor mi jako puno znači kad je u pitanju npr. kreativni nered.

Isključivo stvaram ondje. Imam dugi stol gdje se mogu raširiti sa svojim cvijećem i ono najvažnije - kad stanem s radom, mogu sve ostaviti tako kako jest bez pospremanja, što prije nije bila praksa."

Najdraža knjiga ili što sad čitaš?

"Biblija je knjiga koju istinski priznajem jer se njoj uvijek možeš vratiti i čitati je do kraja života. Smatram da je njezin sadržaj sve što jedan čovjek treba znati u životu.

Ni jednoj knjizi se nisam vratila toliko puta kao njoj. Trenutno čitam drugu knjigu, profesorice s fakulteta kod koje sam magistrirala, Majde Rijavec ‘U potrazi za čarobnom svjetiljkom‘. Jako poticajna knjiga o pozitivnoj psihologiji samomotivacije. Pomaže mi u razmišljanju vezano za ‘Petrose‘."

Super su tvoje 3D slike na zidu...

"U svom kreativnom svijetu razmišljam i praktično. Ljudima koji žele cvijeće Petrose najveći je izazov vaza. Često ne znaju kakvu kupiti ili u koju postojeću staviti moje cvijeće. Tražeći rješenje za taj izazov, naletjela sam na internetu na reljefno cvijeće na platnu.

Toliko sam se oduševila idejom da sam rekla da to moram pokušati sama napraviti jer ću tako dati rješenje ljudima koji imaju problem s vazama ili, jednostavno, žele imati nešto drugačije. Slika je jako efektna, ostavlja puninu u interijeru. U našem boravku na zidu imamo tri i svatko tko uđe ostaje ugodno iznenađen."

Najdraža fotografija u stanu?

"Nije ni fotografija ni slika, nego - tlocrt naše kuće. Kada smo morali predati projekt za građevinsku dozvolu, nosili smo po desetak fascikala raznih informacija o kući.

Tata, koji je bio glavni oko izrade projekta kuće, sjećam se da mi je rekao kako je za samu gradnju kuće potreban samo ovaj jedan nacrt - doslovno jedan papir. Glavni izvođač radova stalno je nosio sa sobom taj jedan nacrt po gradilištu. Kada su završili s kućom, papir je ostao na podu. Podigavši ga, znala sam da taj papir s početka priče zaslužuje poseban okvir i zid u kući."

Radiš krasne aranžmane od papira...

"Izrada cvijeća od krep-papira dio je mog identiteta. Osim što je lijepo, ima i svoju prepoznatu vrijednost - dugotrajnost. Uz to, u svako doba godine ima puno raznih vrsta koje mogu napraviti, i to u raznim bojama.

Mnogi su dosad prepoznali tu vrijednosti i odlučili se za uređenje svog doma za moje cvijeće ili su ga iskoristili kao poklon za neki događaj. Za te posebne životne događaje osmislila sam cvijeće s porukom tako da ostane baš autentičan poklon - što kao rukotvorina, što poruka sa značenjem. Također, mladenke se sve češće odlučuju za vjenčane bukete koji će im ostati kao uspomena nakon velikog dana."

Što se uvijek može naći u tvom hladnjaku?

"Oni koji me stvarno dobro poznaju znaju da ne mogu bez napolitanki, čokoladnog mlijeka i bez čajne ‘Gavrilović‘ (smije se). To su moji favoriti oduvijek.

Dobar podcast koji si nedavno slušala?

"Jedan mi je podcast trenutno jako koristan, a to je #radimposvom Tee Zavacki. Sadržaj je vrlo koristan za poduzetnike početnike."

Što ti znači živjeti blizu NP-a Krka?

"Otići nekamo uz vodu gdje se mogu opustiti, udisati čisti zrak. Nacionalni park uistinu ima posebnu prirodu koja me na puno načina inspirira da stvaram još više i bolje. Često u šetnji dobijem lijepe ideje koje poslije i postavim za cilj."

Jeste li ti i suprug rodom iz Zagreba?

"Suprug i ja upoznali smo se u Zagrebu, ali smo oboje iz drugih dijelova Hrvatske. On je s Miljevaca - tu gdje sada živimo, a ja sam rođena u Ogulinu.

Kao dijete sam se preselila u Zagreb, a muž je došao igrati profesionalnu košarku u svojim 20-im godinama. Zagreb nam je donio jako puno i oboje ga volimo baš zato što nam je omogućio upoznavanje i puno lijepih trenutaka."

Je li gradnja novog doma bila skup pothvat?

"Ako pogledate cijene nekretnina u Zagrebu ili Splitu i ono što dobijete za tu cijenu - naša kuća uopće nije skupa, kvadrat je bio oko 800 eura. Pitanje je gdje možete takav prostor kakav smo mi izgradili dobiti za tu cijenu.

S druge strane, ako pogledate trenutnu inflaciju i stanje plaća s tekućim troškovima, svakako je izazov izdvajati za kredit, ali nije nemoguće. Muž i ja imamo prosječne hrvatske plaće, no uspjeli smo. Smatram da kad znaš što želiš i zašto nešto radiš uvijek ćeš naći način i mogućnosti.

Nema izgovora. Ali zaključno - ne, nije skupo za one koji znaju kako."

Najdraža biljka u stanu...

"Ona koja se ne mora zalijevati! Imam za sada sve umjetne biljke jer nemam puno vremena baviti se oko njih, imam malog sina od dvije godine u kući koji krade svu našu pažnju... Za sada se bavim biljkama u dvorištu. Za početak smo zasadili ružmarine, a uskoro ide i sadnja maslina."

Nešto neobično o tebi?

"Sedam godina bavila sam se glumom u Zagrebačkom kazalištu mladih, bila sam zagrebačka mažoretkinja nekoliko godina. Jako volim slušati klasičnu glazbu, a od svjetovnog slušam oduvijek rock. U srednjoj sam slušala metal i punk te se oblačila u mnoge zanimljive rock/metal kombinacije koje danas ne mogu smisliti, ali cijenim to svoje razdoblje.

Danas sam majka, supruga, sestra, kći, nevista, kolegica, prijateljica... ali od svega najviše sam kreativka koja ni iz čega napravi nešto. U tome mi pomaže i moje zanimanje odgojiteljice u vrtiću za koje sam završila i fakultet. Ponekad ljudima djelujem ozbiljno, ali sam zapravo jako šašava, obožavam spontanost, zdravi humor i zafrkanciju."

Što tvoj partner radi, je li i on kreativna duša?

"Moj suprug je sportska duša. Cijeli svoj život posvetio je košarci, pa mu disciplina i red nisu nimalo stran pojam. Dok ja letim u oblacima, on me dolje na zemlji drži špagom da ne odletim predaleko.

U našoj kombinaciji kreativa i sport ponekad dođu u sukob, kada ja previše odlutam za njega, a on je za mene prediscipliniran. U toj kontradiktornosti zapravo se savršeno nadopunjujemo na neki svoj jedinstven način."

Gdje možemo vidjeti tvoj rad?

"Pripremam veliku isporuku cvijeća - čak 300 cvjetova za goodie bag 7. listopada za nastup Ene Rajić u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski‘. Inače, moj rad se može vidjeti na web stranici www.petorse.com.hr te na društvenim mrežama instagramu @petrose_flowers ili FB-u Petrose flowers handmade.", piše Dom i dizajn Jutarnjeg.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:04