StoryEditorOCM
ObalaPOBUNA UZ JADRO

Velika splitska tvrtka je propala, ali HDZ-ovci su ‘zbrinuli‘ njezina nekadašnjeg direktora; evo u koju fotelju je sjeo

Piše Mia Sesartić
3. studenog 2023. - 07:18
Solin je jedan od rijetkih gradova u srednjoj Dalmaciji koji nije imao vlastitu komunalnu tvrtku, ali su, primjerice, Kaštela, u kojima također vlada HDZ, zadržala i komunalni pogonBožidar Vukičević/Cropix/Ilustracija

Odluka o ukidanju Vlastitog pogona za komunalne djelatnosti i povjeravanje tih poslova novoosnovanoj tvrtki "Komunalno društvo Grada Solina", o kojem su vijećnici raspravljali prije nekoliko mjeseci, bila je jedna od glavnih tema na posljednjoj sjednici parlamenta uz Jadro.

- Bilo je na sjednici nekoliko važnih točaka, poput mojeg izvješća o radu za šest mjeseci, ali to je palo u drugi plan. Zato sam nastojao zato elaborirati konkretnije točku o komunalnom društvu - kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) i dodao:

- Solin je jedan od rijetkih gradova u srednjoj Dalmaciji, i manjih i većih, koji nema vlastitu komunalnu tvrtku. Imaju je primjerice Trogir, Sinj, Omiš i Kaštela, a još su samo dva grada zadržala komunalni pogon uz tvrtke iz tog sektora.

Glavna namjera nam je da našim sugrađanima u perspektivi možemo pružiti dodatne djelatnosti koje Vlastiti pogon temeljem zakona sada ne može obavljati, a prije svega mislimo na prikupljanje i odvoženje kako komunalnog tako i svih drugih vrsta otpada, ali razmatramo i poslove ophodnje i održavanja nerazvrstanih cesta, kao i cijeli niz drugih djelatnosti koje tvrtka temeljem registracije i zakona smije raditi.

Prvi čovjek Solina ustvrdio je kako se komunalna tvrtka može javljati na niz javnih poziva za sufinanciranje projekata, na kojima se može nabavljati i komunalna oprema, poput kamiona i drugih stvari koji bi bili pretpostavka da jednog dana sami organiziraju održavanje čistoće grada.

- Treći razlog je plod i susreta s građanima po terenu, a često i na Gradskom vijeću je bilo izražavano nezadovoljstvo radom Vlastitog pogona, odnosno razine neodržavanja kako javnih gradskih površina, tako groblja, javne rasvjete i ostaloga. Od sada će biti nova organizacija posla i rukovođenja, kao i vrednovanje rada.

Sve što je novo izaziva određeni otpor i strahove kod zaposlenika, te želim poručiti i umiriti ih kako njihova prava neće biti ugrožena - kazao je Ninčević i naveo kako je potrebno povećati plaće komunalaca.

image

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ)

Joško Šupić/Cropix

- Plaće onih koji rade kvalitetno na terenu doista su niske i treba ih podignuti. U odluci o ukidanju Vlastitog pogona, predviđeno je da se Grad obvezuje ponuditi zaposlenicima najmanje pod istim uvjetima ugovor o radu na neodređeno vrijeme i ako se ikad u perspektivi dogodi da tvrtka ne bude više radila, a takav smo slučaj već imali, da se obvezuje te ljude primiti ponovno u Vlastiti pogon - poručio je gradonačelnik, ali oporbenjaci većim dijelom nisu dijelili isto mišljenje.

- Zbog čega se već ranije, kada smo godinama ukazivali na to kao Nezavisna lista mladih, nije mijenjalo čelnika tog pogona, nego se to sada odjednom radi, sada vam odjednom nije dobar - komentirao je vijećnik Vedran Duvnjak (NLM), dok se u raspravu uključio i nezavisni Tihomir Bečko, bivši dogradonačelnik.

- Želim ukazati na moguće nezakonitosti u odluci o gašenju Vlastitog pogona na način koji je gradonačelnik predstavio na Gradskom vijeću i tvrdim da je taj potez prije svega socijalno loš, ugrožava egzistenciju šezdesetak radnika i njihovih obitelji i ne slažu se svi radnici s time - kazao je Bečko te nam izjavio kako će djelatnici, prema njegovim saznanjima, tražiti pravnu zaštitu posredstvom odvjetnika i podnijeti tužbu radi poništavanja odluke o gašenju pogona.

Odlukom o osnivanju komunalne tvrtke propisano je da se njezin direktor bira putem javnog natječaja.

- Također, kako se može u dokumentu pročitati, kaže se da će se čelni čovjek buduće firme imenovati putem natječaja, a u sudskom registru je vidljivo da je tvrtka već upisana, ima direktora i članove Nadzornog odbora (NO).

Dakle, sve je već odlučeno, a nama je u prijedlogu gašenja pogona predloženo kao nešto o čemu se tek treba raspravljati, kao nešto o čemu će se odlučivati putem javnog natječaja. Među nadzornicima su i pojedinci iz vijećničkih klupa - istaknuo je Bečko.

image

Žižak je vodio tvrtku koja je upravljala Spalasium arenom od kraja 2009. do kraja 2012. godine

Jakov Prkič/Cropix

"Komunalno društvo Grada Solina" registrirano je s početnim kapitalom od 20 tisuća eura, a na temelju Izjave o osnivanju od 12. listopada 2023. godine. Članovi NO-a su Željko Ljubičić, Frane Polić i Josip Brčić (prvi i treći su gradski vijećnici, Ljubičić iz redova HDZ-a, a Brčić iz stranke Bolji Solin koja je HDZ-ov partner, op.a.), a direktor je Srđan Žižak.

Dipl. ing. Žižak je od kraja 2009. do kraja 2012. bio prvi direktor "Sportskoga grada TPN", tvrtke osnovane za upravljanje Spaladium arenom u Splitu, koja je danas potonula u stečaj.

Inače, od ukupno 17 prisutnih vijećnika za ukidanje Vlastitog pogona i za odluku o povjeravanju obavljanja komunalnih poslova novoosnovanoj firmi glasalo je 10 zastupnika, i to osam HDZ-ovih i dvojica članova Boljeg Solina, dok je protiv bilo sedmero lokalnih političara, petero NLM-ovih, SDP-ovac Mario Jaman i nezavisni Bečko.

- Rasprava oko Vlastitog pogona je bila konstruktivna, bilo je malo i podbadanja, što je i uobičajeno, ali mislim da su i vijećnici shvatili o čemu se tu radi i svi oni koji su dobronamjerni to znaju. Na jednoj od prethodnih sjednica smo donijeli odluku o otvaranju komunalne tvrtke i sada ona treba početi funkcionirati - izjavio je prof. dr. Zdravko Perko (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:24