StoryEditorOCM
ObalaDRAMA U KUĆI

Uhićen dalmatinski političar koji je bratu zadao niz uboda nožem! Godinama je ‘čuvao leđa‘ svemoćnom HDZ-ovcu Kalmeti

Piše Božana Sviličić
14. studenog 2023. - 11:14

Zbog sumnje da je nožem pokušao ubiti brata, kako neslužbeno doznajemo, policija je uhitila bivšeg zadarskoga dogradonačelnika, 46-godišnjeg Ivicu Vlakića, koji je bio zamjenik Božidaru Kalmeti (HDZ) dok je vodio lokalnu vlast.

Sukob se dogodio u subotu, 11. studenoga, u ranovečernjim satima u obiteljskoj kući u prigradskom mjestu Diklo nakon fizičkog sukoba tijekom kojeg je Vlakić nožem ozlijedio tri godine starijeg brata. 

Kako neslužbeno doznajemo, Vlakić je bratu nanio desetak uboda nožem u samoobrani, no niti jedan nije bio u vitalni organ. 

Do sukoba je došlo zbog obiteljskih razmirica u trenutku dok se nekadašnji gradski čelnik u kuhinji branio od bratova nasrtaja. Kada je shvatio što se dogodilo, Vlakić je zvao u pomoć susjede, te mu pokušao pomoći. Bivši dogradonačelnik stanuje sam u kući s majkom, a brat im je bio došao u posjet. 

Nakon napada je 49-godišnjaku pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede, odnosno desetak uboda nožem po trupu i rukama, a protiv Vlakića je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju, podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Zbog sumnje na pokušaj ubojstva sudac istrage mu je odredio pritvor od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Vlakić je 2013. izabran za jednog od zamjenika tadašnjega gradonačelnika Kalmete, i to s liste HSP-a Ante Starččević, stranke koja je tada bila HDZ-ov koalicijski partner, a koja se nakon jednog u nizu raskola među pravašima pretvorila u Moderne demokratske snage (MODES). Na mjestu zamjenika gradonačelnika bio je tijekom cijelog mandata, do lokalnih izbora 2017. godine.

Ovo je drugi put da se Vlakić našao pod kriminalističkom obradom zadarske policije. Tužiteljstvo je još prije tri godine pred Općinskim sudom podiglo optužnicu protiv današnjeg 46-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

image

Ivica Vlakić bio je zadarski dogradonačelnik od 2013. do 2017. godine
 

Jure Mišković/Cropix

U optužnici mu se stavlja na teret da je 7. studenog 2019. u obiteljskoj kući u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, bez ovlaštenja nadležnog tijela držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje, te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla.

To je učinio iako je bio svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja.

Iako ga se zbog optužnice tada povezivalo s jednom od najvećih afera u Oružanim snagama RH, slučajem "Municija" tijekom kojeg je prijavljen, Vlakić je to demantirao, a optužnica protiv njega je podignuta istog dana, ali je bila izdvojena od ostalih optuženika koji se terete za šverc oružjem iz vojne baze u Zemuniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:01