StoryEditorOCM
ObalaSJEĆATE LI GA SE?

Nekoć moćni dalmatinski HDZ-ovac skoro je završio na ulici, s ogromnim kreditom oko vrata! Sada gura milijunski projekt

Piše Gordan Zubčić
3. listopada 2023. - 07:18
Drago Krpina ima matičnu adresu u Biogradu na Moru i sa suprugom vodi tvrtku na području toga grada i susjednog TurnjaJure Mišković/Cropix

U medijima je svojedobno bila vrlo popularna rubrika "Kucamo na vrata zaboravljenih asova", ponajprije usmjerena prema sportskim legendama.

U ovoj priči itekako bi se moglo raspravljati je li doista riječ o asu, kamoli legendi, ali i je li osoba o kojoj pišemo u široj javnosti doista zaboravljena. Riječ je o Dragi Krpini, danas 63-godišnjem predratnom učitelju, bivšem političaru i pjesniku-hobistu, koji daleko od očiju javnosti uživa u imanju na rodnoj grudi u ravnokotarskom selu Radašinovcima gdje, onako za svoj gušt, drži vinograd i proizvodi vino.

Taj negdašnji HDZ-ov mladi jastreb iz prvih dana borbe za samostalnost Hrvatske, narodni zastupnik čak i u Skupštini raspadajuće SFRJ, početkom Domovinskog rata postao je čovjek od povjerenja predsjednika Republike Franje Tuđmana za gotovo (sjevernu) polovicu Dalmacije. Usporedno je sjedio i u saborskim klupama na Markovu trgu, sve do 2003. godine, iako je već dotad padao u stranačkoj hijerarhiji. Statusu HDZ-ova utemeljitelja unatoč.

image

Krpina je bio osoba od velikog Tuđmanova povjerenja

Luka Gerlanc/Cropix

Krpine već dugo nema ne sceni, ali to ne znači da u mirovini - miruje. Zajedno sa suprugom Ljubicom, rodom iz Busovače u BiH, bacio se u mnogima očito primamljiv turistički i nekretninski biznis.

Budući da im je matična adresa u Biogradu na Moru, obitelj nekadašnjeg saborskog zastupnika djeluje na tom području. Posljednja akvizicija tvrtke "Maslinik", čija je aktualna vlasnica i direktorica upravo Ljubica Krpina, bilo je zemljište nešto veće od 600 četvornih metara u sjevernom, dosad neizgrađenom dijelu nedalekog mjesta Turanj, u Općini Sveti Filip i Jakov.

I doista, "Maslinik" je kupio maslinik koji će uskoro postati - zgrada. I to s osam stanova i jednim prostorom turističke namjene na novoformiranoj parceli koja će, na temelju netom ishođenje građevinske dozvole, imati ukupno 925 kvadrata.

image

Krpina u svom vinogradu u rodnim Radašinovcima

Luka Gerlanc/Cropix

Krpine, dakle, nastavljaju biznis, doduše na terenu podaljem od mora i iznad Jadranske magistrale, ali nekako smo uvjereni da su dobro postavili računicu i pronašli novac. Bit će tu mjesta i za (ne)službene apartmane, odnosno na turizam i zaradu.

A prije samo šest godina, u kolovozu 2017. godine, Drago Krpina je u intervjuu kolegi Darku Hudelistu iz Jutarnjeg lista izjavio da mu je financijska slika bila daleko od idealne, jer je na pitanje kako živi nakon izlaska iz politike odgovorio ovako:

- Oko 1998. godine kupio sam u Zagrebu stan. Za razliku od mnogih dužnosnika koji su otkupljivali stanove na temelju takozvanog stanarskog prava, ja sam dignuo kredit od 200 tisuća maraka i kupio stan u Ulici Brune Bušića, u Središću. Mjesečna rata iznosila je oko 10 tisuća kuna.

Da bih mogao vraćati kredit, obnovio sam kuću u Biogradu i prodao je... Ostao sam bez ičega, žena Ljubica bila je nezaposlena, imali smo četvero malodobne djece.

Odlučili smo se početi baviti turizmom. Digli smo nove kredite, u iznosu od 250 tisuća eura, i sagradili kuću za turizam, u Biogradu. Ali ti apartmani nisu mogli zarađivati toliko da bi se otplaćivali krediti kojima je ta kuća sagrađena, pa smo dio apartmana prodali. U jednome dijelu živimo, nešto još žena iznajmljuje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:28