StoryEditor
Svijetpandemija

WHO zabrinut zbog ‘eksplozije‘ covida u Europi, poziva da škole ostanu otvorene

Piše Hina
5. studenog 2020. - 18:34
Hans KlugeAFP

U Europi se trenutačno događa "eksplozija" broja zaraženih covidom-19 i ona ne smije popustiti u borbi s pandemijom, rekao je u četvrtak direktor europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije, pozivajući da se škole zatvore tek u krajnjem slučaju.

"Svjedoci smo eksplozije" broja zaraženih u Europi, gdje se "u samo nekoliko dana taj broj povećao za još milijun" a vidimo i da "smrtnost postupno raste", istaknuo je Hans Kluge u razgovoru za AFP.

"Ne možemo se opustiti", "to će biti pomalo teško razdoblje, moramo priznati", rekao je.

Europsko područje WHO-a koje obuhvaća 53 zemlje, među kojima je Rusija, prijavilo je više od 11,8 milijuna slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije.

U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 milijuna novozaraženih i 19.500 umrlih.

Po procjeni WHO-a, "sveopćim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do veljače u Europi možemo spasiti više od 261.000 života".

"Status quo nije opcija" i UN-ova organizacija poziva zemlje na primjenu "ciljanih i razmjernih" mjera kako bi se zaustavili porast broja zaraženih i smrtnost, dodao je Kluge.

No škole trebaju ostati otvorene "do kraja" i zatvarati se samo u krajnjem slučaju, ocijenio je.

"Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze", rekao je taj liječnik.

"Škole trebaju ostati otvorene do kraja jer si ne možemo dopustiti da se cijeli naraštaj izgubi zbog covida-19", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 16:25