StoryEditorOCM
Svijeteskalacija

Na pomolu novi rat? Izrael očekuje napad Irana, Amerikanci poslali hitno upozorenje svojim ljudima, reagirao i Kremlj

Piše Hina
12. travnja 2024. - 07:36

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Bijela kuća je ranije priopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD poručile Iranu da nisu umiješane u nedavni zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napadaj kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant komentirao je pak u četvrtak kako će Izrael izravno odgovoriti na svaki iranski napad.

"Izravni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor", rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu, prema komentarima koje je objavio njegov ured.

image

Benjamin Netanyahu

AFP

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarali o "čvrstoj" predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

"Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, tajnik Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio", priopćio je Pentagon.

Dodano je da je posjet vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela "Erika" Kurille, Izraelu pomaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o "trenutačnim sigurnosnim prijetnjama". Kurilla posljednjih mjeseci redovito putuje u Izrael.

SAD uveo restrikcije djelatnicima veleposlanstva u Jeruzalemu: ‘Nema putovanja‘

Sjedinjene Američke Države ograničile su kretanje djelatnicima svog veleposlanstva u Izraelu zbog straha od napada Irana, piše BBC.

Američko veleposlanstvo je priopćilo da je osoblju rečeno da ne putuju izvan šireg područja Jeruzalema, Tel Aviva ili Be‘er Sheve "zbog mjera predostrožnosti".

Iran je obećao da će se osvetiti za napad na iranski konzulat u Siriji u kojemu je poginulo 11 ljudi.

Zasad nije jasno o kakvom obliku odmazde bi se moglo raditi niti da li bi izravno Iran napao Izrael ili bi gađao izraelske ciljeve iz neke od zemalja saveznika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:31