StoryEditor
Svijetstanje u SAD-u

Slijede Trumpa: republikanci ne nose maske jer će birači misliti da su - slabići?!

30. lipnja 2020. - 21:49

Amerika je, poznato je, zemlja koja je najviše pogođena koronavirusom. Trenutno imaju blizu 2,7 milijuna potvrđeno zaraženih i oko 130 tisuća mrtvih.

Pretpostavlja se da je broj zaraženih puno veći jer velik broj ljudi ne razvije simptome, a postoje i oni koji razviju blage znakove bolesti, pa se ne odlaze testirati. Međutim, oni su kliconoše, prenose infekciju na starije i one s komorbiditetima (više drugih bolesti), a za koje korona može biti itekako kobna.

Kao jedan od najboljih način prevencije, uz pranje ruku i fizičku distancu, je i nošenje maske, ali jedino ako maske u zatvorenim prostorima nosi cijela populacija, dakle i zdravi i bolesni.

No, u Americi se pojedinci jako opiru nošenju maske, dok drugi takvu zaštitu prakticiraju često. No, jedno istraživanje u Americi pokazuje da je dio onih koji nose, odnosno ne nose maske povezan i s političkom pripadnošću.

Portal Zmescience tako prenosi anketu Axios-Ipsosa o koronavirusu koja je pokazala da postoji sve veća politička razlika između republikanaca i demokrata o korištenju maski za lice.

Postotak demokrata koji su rekli da nose maske cijelo vrijeme izlaska, kretao se s 49% između 10. travnja i 4. svibnja na 65% između 8. i 22. lipnja.

image
AFP

S druge strane, republikanci ipak ne koriste toliko maske maske kad napuštaju svoje domove. Tijekom istog razdoblja, postotak je porastao s 29% na 35%.

To pokazuje jasnu političku "maskovnu" podjelu među američkim građanima, pa neki navode i da širenju korone doprinose i nedisciplinirani republikanci, pripadnici stranke iz koje je ponikao i trenutni američki predsjednik Donald Trump.

Naime, šef najjače svjetske vojne sile, još nije viđen kako nosi masku, a u tome ga očito slijede i njegovi pristaše. Kad su ga upitali trebaju li na skupu kojeg je organizirao posjetitelji nositi maske, Trump je rekao - "Radite što želite". Na taj način se jasno oglušio na preporuke liječnika.

Također, i republikanski guverneri također odbijaju nositi maske u javnosti, dok demokrati pozivaju stanovnike da maske nose. Primjerice američki predsjednički kandidat Joe Biden u javnosti stalno koristi masku.

Zašto ih republikanci ne koriste?

Jedan dio se ruga koroni, drugi ih nose, ali se ne žele fotografirati u njima jer misle da na taj način pokazuju strah od virusa SARS-CoV-2, pa se na kraju sve svodi na dobar PR. Medicinari pak navode da je to neodgovorno, te bi, ako se nalaze u zatvorenim prostorima, posebno ako su na nekim masovnim događajima (ili u javnom prijevozu) svi trebali nositi maske.

Kolika je konfuzija u Americi svjedoči i primjer s press konferencije u Bijeloj kući. Potpredsjednik Mike Pence nije nosio masku, a direktor Instituta za alergije i infekcije Anthony Fauci - jest.

I to onu krpenu, sa nekim veselim uzorkom. Potom se dogodila nova presica, na kojoj su maske opet nosili Fauci i Deborah Birx, šefica kriznog stožera, međutim Trump je nije nosio.

image
AFP

Dakle, za republikance je najbitniji imidž, a zdravlje tko šljivi.

Međutim, pojavio se još jedan problem.

U početku su se javljale zbunjujuće poruke o nošenju maski, slično kao i kod naših zdravstvenih radnika na početku pandemije. Amerikancima je Vlada prvo rekla da ne kupuju maske zbog bojazni da bi zdravstveni radnici ostali bez njih, a sada se svima sugerira da ih nose.

No, sve u svemu, da ponovimo, sada se zdravstvena struka, poučena primjerima iz azijskih zemalja, slaže da se nose maske, ali one jedino imaju učinkovitost ako ih nosi cijela populacija.

Također, dobre su i one pamučne.

Maske imaju smisla ako ih baš svi nose


Nedavno smo o potrebi nošenja maski razgovarali s profesorom Ivom Ivićem, specijalistom infektologom i pročelnikom Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu. Prof. Ivić je bio u neposrednoj organizaciji prihvata zaraženih i njihova liječenja.

- Maske bi, ako se pojavi drugi val i SARS-CoV-2 se značajnije proširi, trebale biti obvezne u prostorima u kojima se kreće veći broj ljudi. Dakle, obvezne za sve. I mislim da to neće biti skupo, jer će biti dovoljne i one platnene. S time da se pokriju i nos i usta, da ih se ne dira rukama i promijeni kada se navlaže, tj. da se stave na pranje u perilicu, ispeglaju i ponovno koriste. Virus iskašljavanjem i disanjem može prijeći metar do dva, a ako imate masku na ustima, onda ste spriječili širenje kapljica. Maske neće spriječiti 100-postotno širenje virusa, ali u kombinaciji s pojačanim pranjem ruku i dezinficiranjem prostora mislim da ćemo bolest dobro kontrolirati. Pranje ambalaže prehrambenih artikala nije potrebno, kao ni zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata u kojemu je, recimo, boravio zaraženi. Tu se već radi o mikrofobiji i apsolutno nema potrebe za tim - kaže nam liječnik Ivo Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 08:55