StoryEditorOCM
Svijeta sad adio

Ruske trupe ostavile su otvorena vrata vojnog skladišta, a potom je uslijedilo neugodno iznenađenje. Pogledajte video

Piše VIJESTI SD
21. veljače 2024. - 12:24

Ohrabreni osvajanjem Avdiivke, Rusi su poslali neka od svojih najboljih oklopnih vozila u južnu Ukrajinu u iščekivanju zasebne ofenzive. Međutim ukrajinske snage locirale su skladišta u kojima su Putinovi vojnici skrivali tenkove T-72 i T-80, borbena vozila BMP-3 i inženjerijsko vozilo BREM. Kako piše Forbes, prilično vješti ukrajinski operateri bespilotnih letjelica iz zasebne predsjedničke brigade, dronovima natovarenim eksplozivom uletjeli su kroz otvorena vrata skladišta i temeljito potaracali ruska vojna vozila.

“Kao u streljani”, navodi ukrajinski medij Cenzor.

Učas se skladište zapalilo. A vozila unutra - dva tenka, BREM, BMP i nekoliko kamiona s oružjem i opskrbnih kamiona zajedno vrijednih milijune dolara – pretvorili su se u užareni otpad. Evo i videa cijelog debakla.

Koliko je ovaj napad koštao Ukrajince?

„Samo 5000 dolara, navodi Cenzor.

Ovaj napad dronovima nije značajan samo zbog izuzetne vještine ukrajinskih operatera, već i zbog očiglednog dosega udara. Ruska vojska vjerojatno nije smjestila tenkove i BMP-ove u skladišta unutar očekivanog dosega ukrajinskih FPV dronova do nekih nešto više od tri kilometra.

Ovo pokazuje da su Ukrajinci proširili domet svojih FPV quadcoptera vjerojatno leteći u dugoj formaciji s većim dronom "repetitorom" koji je hvatao i ponovno emitirao zapovjedne signale FPV-a. Uz pomoć drona repetitora, FPV bi mogao dometnuti više od petnaestak kilometara.

Pitanje je pak ako su Ukrajinci mogli locirati skladišni kompleks pun tenkova 15-tak kilometara iza prve crte bojišnice, zašto ga ne bi napali mnogo težim oružjem od bespilotnih letjelica - topništvom, raketama, čak i gliserskim bombama - i zajamčili trenutno uništenje cijelog kompleksa? Odgovor je očit. Sjedinjene Države bile su glavni opskrbljivač ukrajinskog teškog streljiva, a republikanci koji su naklonjeni Rusiji u američkom Kongresu od listopada odbijaju glasovati o novoj pomoći Ukrajini. Ukrajinskim snagama ponestaje najtežeg naoružanja.

image

skladište prije eksplozije 

screenshot x

Međutim, ne ponestaje im dronova. Mreža tisuća malih radionica raširenih diljem Ukrajine, financiranih velikim dijelom malim donacijama, proizvodi najmanje 50.000 FPV dronova mjesečno. Sve više i više, ovi dronovi od 500 dolara obavljaju posao koji bi topništvo obavljalo brže i razornije. U tom smislu, napad na skladišta je loša vijest za Ukrajinu. Da, za Ruse je neugodno što su izgubili, kilometrima od fronte, gotovo četu vozila u odnosu na šačicu sićušnih dronova. No, Ukrajincima je jednako užasno što nisu imali izbora nego napasti dronovima umjesto, primjerice raketama M30/31.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:08