StoryEditorOCM
Svijetpuni bareli

Rusija od prodaje nafte zarađuje manje, ali spašavaju je azijski divovi: ‘To je dobitna kombinacija, evo i zašto‘

Piše Damir Pilić
29. travnja 2023. - 23:03

Ruski izvoz nafte danas je veći nego prije rata, budući da je Moskva uspjela preusmjeriti izvoz iz Europe u Aziju – pritom su najveći kupci postali Indija, Kina i Pakistan – ali su ruski naftni prihodi smanjeni jer azijski kupci naftu kupuju s popustom.

To je sukus analize koju je nedavno objavio britanski The Independent.

“Novi podaci pokazuju da se izvoz ruske sirove nafte vratio iznad razina viđenih prije Putinove invazije na Ukrajinu, unatoč pojačanim zapadnim sankcijama”, piše Independent, pozivajući se na podatke belgijske tvrtke za praćenje robe Kpler, prema kojima Rusija danas prodaje oko pet posto više nafte nego prije rata.

Indija najviše profitirala

“Usprkos zapadnim sankcijama osmišljenim da zaustave sredstva koja stižu u ratnu škrinju Vladimira Putina, ruski izvoz sirove nafte zapravo je porastao s 3,35 milijuna barela dnevno u 2022. godini na 3,5 milijuna barela u prvom kvartalu 2023. godine”, objavila je tvrtka Kpler.

Kako ističe Independent, taj porast naftne trgovine Rusija može zahvaliti svojim velikim trgovinskim partnerima na istoku:

“Indija i Kina sada čine 90 posto ruskog pomorskog izvoza sirove nafte. Azijski divovi kupuju u prosjeku 1,5 milijuna barela dnevno, apsorbirajući manjak u izvozu u europske zemlje koje su prethodno uvozile dvije trećine ruske sirove nafte”, notira britanski list, dodajući da su nakon Indije i Kine dva najveća kupca ruske sirove nafte sada Turska i Bugarska.

Usporedne tablice pokazuju da je europsko odustajanje od uvoza ruske nafte čak i više od Kine iskoristila Indija.

Naime, 2021. je čak 57 posto ruske nafte išlo u Europu, 25 posto u Kinu, a samo jedan posto u Indiju. Lani je europski uvoz smanjen s 57 na 39 posto, a kineski povećan s 25 na 30 posto, dok je indijski uvoz skočio s jedan na 25 posto – već tada je, kako vidimo, više od pola izvoza ruske nafte (55%) otpadalo na Kinu i Indiju.

No u prvom kvartalu ove godine nastavak opisanih trendova doveo je do potpune promjene na listi najvećih uvoznika ruske nafte: europski je uvoz sada smanjen s 39 na samo osam posto, kineski uvoz je povećan s 30 na 36 posto, dok je na prvo mjesto zasjela Indija, koja je uvezla čak 52 posto ruske nafte.

Drugim riječima, u razdoblju od 2021. do 2023. Indija je povećala uvoz ruske nafte za preko 50 puta. Konkretno, u siječnju 2021.

Indija je iz Rusije dnevno uvozila jedva 35 tisuća barela, da bi u ožujku ove godine ta brojka skočila na čak 1,9 milijuna barela dnevno, čime je Indija uvelike anulirala efekt zapadnih sankcija na ruski izvoz.

- Uvoz ruske nafte je dobar za (indijsku) ekonomiju – komentirao je za Independent indijski stručnjak Sanjay Kumar Kar, profesor na Institutu za naftnu tehnologiju Rajiv Gandhi (RGIPT), dodavši kako i Rusija ima koristi od velikih naftnih potreba Indije i Kine, jer joj to pomaže da se “vrati na predratne količine prodaje nafte”.

image

Naftna ruska kompanija Gazprom još pronalazi kupce po svijetu

 

Natalia Kolesnikova/Afp

I Pakistan kupuje

Drugim riječima, sugerira indijski ekspert, to je dobitna situacija za obje strane: i za Rusiju i za azijske divove. Na gubitku je jedino Zapad – jer su sankcije protiv Rusije time ostale bez učinka – a osobito europske zemlje, koje sada moraju kupovati skuplju naftu od drugih dobavljača.

Osim Indije i Kine, još jedna azijska ekonomija u razvoju ovog se tjedna odlučila na povećani uvoz jeftine ruske nafte: Pakistan.

- Dok sada govorim, ruska nafta se utovaruje za slanje ovamo - rekao je pakistanski premijer Shehbaz Sharif u četvrtak u parlamentu, kako prenosi Reuters.

Pakistanski ministar za naftu Musadik Malik potvrdio je da će prva pošiljka ruske sirove nafte pristati u luci Karachi u svibnju, te je najavio da Pakistan želi uvoziti 100.000 barela ruske nafte dnevno, što je oko dvije trećine ukupnih pakistanskih potreba za naftom (lani je Pakistan uvozio 154.000 barela dnevno, mahom iz Saudijske Arabije i UAE).

Pritom Pakistan slovi za dugogodišnjeg zapadnog saveznika. No mogućnost nabave jeftinih energenata iz Rusije očito je preveliki izazov i za Islamabad.

S druge strane, činjenica da Rusija svoju naftu u Aziji prodaje s popustom znači da su, usprkos većem izvozu, ruski prihodi od nafte manji nego lani.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) nedavno je objavila da je ruski izvoz nafte u ožujku dosegnuo najvišu razinu u zadnje tri godine, ali da su prihodi od 12,7 milijardi dolara za 43 posto niži u odnosu na ožujak 2022. godine.

To je ovog tjedna potvrdilo i rusko Ministarstvo financija, objavivši da su proračunski prihodi od nafte i plina za prvi kvartal ove godine manji za 45 posto nego lani.

Ministarstvo je dodalo da u drugoj polovici 2023. očekuje “postupno smanjenje popusta na cijene” i posljedični rast prihoda, no u tom je slučaju upitno hoće li azijski kupci i dalje uzimati toliko nafte kao sada, dok uživaju popust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:13