StoryEditorOCM
Svijetveliki dogovor

Putin ostao bez poklona iz Europe: Ukrajina slavi, EU im otvara pristupne pregovore, Orban napustio prostoriju!

14. prosinca 2023. - 20:21

Napaćena Ukrajina večeras slavi nakon što su lideri država članica EU-a objavili kako otvaraju pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Ovo je pozitivno iznenađenje jer se očekivalo da će Viktor Orban uložiti veto.  No Mađarska blokada je izostala, a Viktor Orban je napustio prostoriju kad su čelnici donosili odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom. 

Orban je snimio poruku i objavio na društvenim mrežama.

"Bili smo za pregovaračkim stolom gotovo osam sati ovdje u Bruxellesu na summitu. Vodimo veliku raspravu o članstvu Ukrajine u EU. Stav Mađarske je jasan: Ukrajina nije spremna započeti pregovore o članstvu u EU. Potpuno je besmislena, iracionalna i pogrešna odluka pokretati pregovore s Ukrajinom u ovim okolnostima. Mađarska neće promijeniti svoj stav. S druge strane, 26 drugih zemalja inzistiralo je da se ova odluka donese. Stoga je Mađarska odlučila da tih 26 zemalja krene svojim putem. Mađarska ne želi imati udio u ovoj lošoj odluci i zbog toga danas nije sudjelovala u odluci - poručio je Orban.   

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je Orban "trenutačno bio odsutan iz dvorane na unaprijed dogovoren i konstruktivan način". Očito je jučerašnja odluka Europske komisije o odmrzavanju 10 milijardi eura iz EU fondova za Mađarsku, koja je među mnogima ocijenjena kao popuštanje Mađarskoj ucjeni - spriječila njihovu blokadu Ukrajine.    

image
Kenzo Tribouillard/Afp

- Ovo je pobjeda za Ukrajinu i cijelu Europu. Ovo je pobjeda koja motivira, inspirira i osnažuje - oglasio se večeras i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kojemu su zadnji tjedni bili iznimno teški.

- Hvala svima koji su ovo omogućili i svima koji su pomogli. Ovoga dana zahvaljujem svakom Ukrajincu. Također čestitam Moldaviji i osobno predsjednici Sandu. Povijest stvaraju oni koji se ne umore boreći se za slobodu - poručio je Zelenski.

Ursula von der Leyen preko mreže X je poručila kako se radi o strateškoj odluci koja će ostati zapamćena u povijesti EU-a, dodajući kako je „ponosna što su ispunili svoja obećanja“.

Ukrajinska Pravda prenosi izjavu člana tima predsjednika Europskog vijeća koji je kazao: „Odluka je donesena prema svim pravilima. Da, donijeli smo je u Orbanovoj odsutnosti, ali ne iza njegovih leđa. Znao je da će se o ovoj odluci glasati, te je napustio prostoriju," rekao je dužnosnik.

I hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao kako je Orban izašao iz prostorije, a na pitanje je li to u skladu s pravilima odlučivanja u Europskom vijeću, Plenković je odgovorio potvrdno.  

Čelnici država članica odlučili su odobriti kandidatski status Gruziji, dok će s Bosnom i Hercegovinom pregovori biti otvoreni tek kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća. 

image
Greg Baker/Afp

Obraćajući se novinarima, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objasnio je daljnje korake.

- Otvorit ćemo pregovore i izvješće će biti izdano u ožujku, a na temelju toga ćemo donijeti odluku u ožujku. Ovo je izuzetno važno jer želimo podržati Ukrajinu. Ovo je vrlo snažan politički signal, to je vrlo moćna politička odluka i večeras mislim na narod Ukrajine – mi smo na njihovoj strani i ova odluka koju su donijele zemlje članice iznimno je važna za Europsku uniju – kazao je Michel.

Upitan kako je odluka donesena s obzirom na Orbánovu prijetnju da će staviti veto na otvaranje pregovora, pozvao se na pravila Europskog vijeća koja zahtijevaju jednoglasnost za takve odluke. "Puno smo radili na zaštiti Europskog vijeća, bilo je važno da se nijedna država članica ne usprotivi odluci i zato smo bili u poziciji večeras objaviti ovu objavu", naveo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:02