StoryEditorOCM
Svijetdetaljan izvještaj

Prigožin je smaknut zbog - Afrike?! Procurilo što se događalo danima uoči pada aviona u Rusiji

Piše Vijesti SD
24. kolovoza 2023. - 09:25

Zapovjednik Wagnera Jevgenij Prigožin najvjerojatnije je u srijedu pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju od 23. kolovoza, a prenosi Jutarnji list. 

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao ‘plan da se Wagneru potpuno onemogući djelovanje u Africi, piše ISW.

Činjenica jest da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u lipnju, fokus Wagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne se plaćenike uveliko povezivalo s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom u Nigeru.

Prigožin se 21. kolovoza nakon dugo vremena obratio s ‘vrućeg afričkog pijeska‘.

- Moguće da je da je šef Wagnera otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije, potpuno ignorirajući Kremlj i ministarstvo obrane.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu otimati zapovjednike i najjače snage.

- Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spriječi, piše ISW.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin jučer vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao...

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsia, jučer je objavila da su Prigožin i Utkin bili na popisu putnika srušenog zrakoplova.

Agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsia ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:17