StoryEditorOCM
Svijetpreventivno

Ova europska država prva u svijetu počinje cijepiti ljude protiv ptičje gripe, već od sljedećeg tjedna

Piše Hina
26. lipnja 2024. - 21:35

Finska planira ljudima izloženim radu sa životinjama ponuditi preventivno cjepivo protiv ptičje gripe već sljedeći tjedan i prva je zemlja u svijetu koja će to učiniti, rekli su u utorak predstavnici zdravstvenih vlasti.

Finska je od proizvođača CSL Seqirusa kupila cjepiva za 10.000 ljudi, od kojih se svako sastoji od dvije injekcije, kao dio zajedničke EU nabave do 40 milijuna doza za 15 zemalja.

Europska komisija je potvrdila da će Finska biti prva zemlja na svijetu koja će početi cijepiti ljude protiv ptičje gripe.
"Cjepivo će biti ponuđeno svima iznad 18 godina koji su pod povećanim rizikom oboljenja od ptičje gripe zbog prirode posla ili drugih okolnosti", priopćio je finski Institut za zdravlje i skrb (THL).

THL navodi da Finska ima veliki broj farmi za uzgoj životinja zbog krzna koje mogu doći u dodir s divljim životinjama te su zaraze ptičjom gripom česte kod nerčeva i lisica.

Širi se na sisavce

Soj ptičje gripe H5N1 je posljednjih godina usmrtio stotine milijuna peradi u cijelom svijetu te se sve više širi na sisavce, uključujući krave u SAD-u, a u nekim slučajevima i na ljude.

Finska do sada nije otkrila niti jedan slučaj zaraze tim virusom kod ljudi, ali je odlučna ponuditi cjepivo zbog rizika po zdravlje ljudi koji rade sa životinjama, dodaje THL.

Prošle godine je u Finskoj izbila zaraza ptičjom gripom na otvorenim farmama krzna te su vlasti naredile ubijanje oko 480.000 životinja, pretežito nerčeva, kako bi spriječile da se virus ne proširi na ostale životinje i ljude.
Ako bi se otkrila prisutnost ptičje gripe kod ljudi, cjepivo bi bilo ponuđeno svim bliskim kontaktima, dodaje THL.
Ptičju gripu uzrokuje virus influence (gripe) tipa A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 21:42