StoryEditor
Svijetteško vrijeme

Katastrofalna pješčana oluja guta sve pred sobom, kineski grad ne vidi se od gustog oblaka visokog skoro stotinu metara

Piše PSD
26. srpnja 2021. - 22:57

Povijesni kineski grad Dunhuang suočen je s katastrofalnom pješčanom olujom koja ga je, kako pokazuju snimke, "progutala, piše Jutarnji list. .

Kako javljaju mediji, olujni pječšani oblak bio je visok gotovo stotinu metara, a donio ga je vjetar iz pustinje Gobi u nedjelju. Prizori iz grada nalikuju filmovima katastrofe i brzo su se proširili društvenim mrežama. Na njima se vidi kako goleme zgrade nestaju pod golemim oblakom pijeska koji polako "guta" čitav grad.

Policija je, piše Daily Mail, bila primorana zatvoriti sve glavne prometnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uvjeti ne poboljšaju. Kineski mediji javljaju da je grad, smješten na znamenitom Putu svile, pogođen u nedjelju oko 15 sati. U obližnjem parku prirode zateklo se više turista koji se nisu uspjeli ni snaći, a vjetar i pijesak već su odnijeli njihove osobne stvari. Radi se o grupi koja je došla u Dunhuang promatrati čuvene zalaske sunca. Oluja ih je dočekala nespremne, morali su se uhvatiti jedni za druge te staviti zaštitne naočale kako bi se spasili od nadirućeg vjetra i pijeska.

image
Ekstremni vremenski uvjeti sve su češći
Greg Baker/AFP

Turistički vodič imenovan samo kao "gospodin Qin" ispričao je novinarima kako ništa nije ukazivalo na oluju. Nebo je bilo plavo i bez oblačka i svi su se veselili prekrasnom zalasku sunca, a vjetar je odjednom promijenio smjer i krenula je nezapamćena oluja.

Daily Mail podsjeća da je Dunhuang poznat po teškom vremenu, ali i naglašava da su ekstremne vremenske prilike proteklih godina postale češće nego ikad prije.

item - id = 1115528
related id = 0 -> 1129745
related id = 1 -> 1129393
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 23:05