StoryEditorOCM
Svijet‘dojurio sa 160‘

Guvernerka New Yorka o eksploziji na mostu između SAD-a i Kanade: ‘Nema naznaka terorističkog napada‘

Piše VIJESTI SD, JL
23. studenog 2023. - 06:11

NAJNOVIJE:

06:00 Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da nema naznaka terorističkog napada nakon što je vozilo eksplodiralo u srijedu na granici između SAD-a i Kanade u blizini slapova Niagare.

"U ovom trenutku nema naznaka terorističke umiješanosti u taj incident na Duginom mostu", rekla je Hochul u objavi na platformi X, nekadašnjem Twitteru.

"Nismo upoznati ni s kakvim prijetnjama ovom području, ali naglašavam da je istraga u tijeku", rekla je Hochul novinarima ranije u srijedu. 

Iako istražitelji nisu pronašli dokaze o terorističkom činu, okolnosti incidenta ostale su nejasne i tek treba utvrditi je li nesreća bila slučajna ili namjerna, navodi Reuters.

Vozilo je eksplodiralo u srijedu na graničnom prijelazu Dugin most između SAD-a i Kanade blizu Niagarinih slapova, zbog čega su vlasti zatvorile taj, ali i preostala tri granična prijelaza između zapadnog New Yorka i južnog Ontarija, rekli su dužnosnici.

Sigurnosna kamera snimila je nesreću, a snimku je objavila američke Agencije za carinu i zaštitu granica (CBP) na platformi X. Na snimci se vidi automobil koji se kretao velikom brzinom, zatim udario u ogradu i odletio u zrak prije nego što se srušio na tlo i eksplodirao u plamenu.

Vozač i suvozač poginuli su u nesreći, a službenik CBP-a zadobio je lakše ozljede.

Vlasti nisu objavile imena dvoje ljudi za koje se vjeruje da su poginuli. CNN je izvijestio da je vozač bio 56-godišnji muškarac koji je sa suprugom išao na rock koncert u luksuznom automobilu Bentley.

Očevidac Mike Guenther rekao je televizijskoj postaji Buffalo WGRZ-TV da je hodao u blizini mosta sa svojom suprugom kada je automobil koji je dolazio s američke strane velikom brzinom udario u ogradu na prijelazu i katapultirao se u zrak prije nego što je eksplodirao.

"Letio je, preko 160 kilometara na sat", rekao je Guenther.

Incident se dogodio u vrijeme pojačane zabrinutosti za sigurnost diljem svijeta, koja proizlazi iz sukoba na Bliskom istoku, i na vrhuncu američkih blagdanskih putovanja uoči proslave Dana zahvalnosti.

NOVIJE:

22:22 Kovčeg je pronađen u blizini automobila koji je eksplodirao na mostu Duga, ali nije sadržavao nikakav eksploziv, izvijestio je za New York Times službenik za provođenje zakona.

- Službenik za provođenje zakona izvijestio je o incidentu i rekao je da istražitelji vjeruju da je eksplozija bila posljedica sudara. Automobil je odletio u zrak i udario u betonski stup - piše New York Times.

21:57 Policijska uprava New Yorka poslala je službenike NYPD-a u na sjever države kako bi "podržali napore na terenu" nakon eksplozije na mostu Duga.

- NYPD i naši partneri već su pojačali sigurnost i grad je u stanju pojačane pripravnosti zbog nadolazećih praznika, tako da će javnost vidjeti pojačanu sigurnost na lokacijama diljem New Yorka, uključujući točke ulaska i izlaska iz grada - poručili su iz policijske uprave New Yorka.

21:50 Pojavile su se nove fotografije i video snimke o eksploziji vozila na mostu Duga.

Prema prvim informacijama dvoje je poginulih i jedan ranjeni.

20:47 - Jedan svjedok eksplozije na mostu između SAD-a i Kanade ispričao je što je točno vidio:

- Moja žena i ja hodali smo ulicom kad je auto projurio s više od 160 km/h. Jedva smo ga vidjeli koliko je brzo vozio.

Ispred njega bio je neki drugi auto, nekako ga je zaobišao i zaletio se u ogradu.

Nakon toga se zaletio u ogradu i zapalio se. Najednom je sve eksplodiralo, auto je odletio u zrak, plamen je bio viši od 10 metara... Auto je išao prema Kanadi.

21:35 Međunarodni dolasci i odlasci zaustavljeni su u međunarodnoj zračnoj luci Buffalo Niagara, javlja CNN, priopćila je Savezna uprava za zrakoplovstvo.

Zračna luka također je ranije objavila da će automobili koji dolaze u zračnu luku "proći sigurnosne provjere i putnici mogu očekivati dodatne provjere".

21:03 Prema četvorici policijskih dužnosnika koji su govorili za NBC, eksploziv nije pronađen u vozilu koje je udarilo u kontrolni punkt. Službenici za provođenje zakona ovaj incident ne nazivaju terorizmom, javlja NBC.

Fox News i dalje izvještava da je "prema visokim policijskim izvorima, eksplozija bila pokušaj terorističkog napada" i da je "puno eksploziva bilo u vozilu u to vrijeme".

STARIJE:

Dugin most koji povezuje SAD i Kanadu na slapovima Niagare u državi New York zatvoren je nakon eksplozije vozila.

Ured gradonačelnika slapova Niagare rekao je da je incident uključivao vozilo koje je iz Kanade prelazilo u SAD.

FBI je na mjestu događaja.

Ron Rienas, generalni direktor Uprave za javne mostove Buffala i Fort Eriea, rekao je za ABC News da su sva četiri kanadsko-američka mosta preko rijeke Niagare zatvorena zbog opreza dok traje istraga o mostu Duga.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je: "Po mojim uputama policija države New York aktivno surađuje s FBI-jevom zajedničkom radnom grupom za terorizam na nadziranju svih ulaznih točaka u New York. Putujem u Buffalo kako bih se sastala s policijom i hitnim slučajevima odgovorne osobe i obavijestit će građane New Yorka kada bude dostupno više informacija."

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:08