stdClass Object ( [id] => 1261661 [title] => Evo što treba znati o korupcijskim skandalima koji tresu vladu u Kijevu: uoči posjeta šefova EU-a deseci pretresa... [alias] => evo-sto-treba-znati-o-korupcijskim-skandalima-koji-tresu-vladu-u-kijevu-uoci-posjeta-sefova-eu-a-deseci-pretresa [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ukrajinske vlasti u srijedu su provele desetke pretresa diljem zemlje u vezi s optužbama za korupciju, neposredno prije nego će predsjednik Zelenski u Kijevu primiti čelnike Europske unije kako bi, uza sve goruće ratne teme, razgovarali i o naporima njegove vlade da suzbije dugogodišnju korupciju u Ukrajini - javio je New York Times.

Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) objavila je da su aktualne racije usmjerene na osobe "čije djelovanje šteti sigurnosti države u raznim sferama". Ističu da su otkrili plan za pronevjeru više od milijardu dolara u državnoj naftnoj kompaniji i rafineriji, kako utajom poreza tako i na druge načine. Svaki rat i kaos u kojem se država zatekne uslijed njega ima svoje ratne profitere, pa ni Ukrajina nije iznimka, posebice zna li se da je i ranije imala ozbiljne probleme s korupcijom.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je daje ovo "samo prva faza složenog i sustavnog rada koji služba sigurnosti već provodi i ne planira stati”. Racije su uslijedile dan nakon što je Zelenski rekao da će uskoro biti još kadrovskih promjena u vladi, nakon niza smjena prošlog mjeseca. Šef carinske službe i njegov zamjenik otpušteni su, a neki su se suočili s disciplinskim postupcima, rekao je Zelenski u svom obraćanju naciji.

Pod nadzorom Europske unije

Ukrajini je usred rata, u lipnju prošle godine, službeno dodijeljen status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, čime je započeo proces u kojem će se od ove zemlje zahtijevati promjene u pravnom, političkom i ekonomskom sustavu te suzbijanje korupcije. Proces pridruživanja mogao bi trajati i čitavo desetljeće.

Europska komisija preporučila Ukrajini da "ojača borbu protiv korupcije, posebno na najvišoj razini, kroz proaktivne i učinkovite istrage i vjerodostojnu evidenciju kaznenih progona i osuda".

Najnovije istrage su očito barem dijelom tempirane da europskim dužnosnicima pokažu kako je ukrajinska vlada i dalje ozbiljna u nastojanju da kroničnu korupciju stavi pod kontrolu.

Tako je 24. siječnja gomila dužnosnika, uključujući zamjenika ministra obrane, smijenjena s dužnosti ili su podnijeli ostavku. Predsjednikov kabinet nije službeno naveo razloge za ovu najveću promjenu u vladi od početka invazije. Do nje je došlo nakon što su ukrajinski mediji optužili Ministarstvo obrane da hranu za vojsku kupuje po neuobičajeno visokim cijenama.

Predsjednik Zelenski šalje poruku saveznicima da neće tolerirati rastrošnost i prijevare u svojoj vladi, pogotovo u trenutku kad traži dodatne milijarde dolara vojne pomoći. Republikanski zastupnici u SAD-u, najvećem donatoru vojne pomoći Ukrajini, rekli su da će zatražiti reviziju pomoći isporučene Ukrajini u ovom ratu, tvrdeći da je gotovo 100 milijardi dolara obećane pomoći pretjerano i da bi je trebalo ograničiti.

Sam Volodimir Zelenski bio je zajahao val narodnog gnjeva na kojem je 2019. osvojio predsjednički mandat, uz obećanje da će obuzdati korupciju u zemlji. Od tada je "ocjena" Ukrajine u godišnjem istraživanju Transparency Internationala porasla s 30 na 33, što je stanoviti pokazatelj povećane transparentnosti; prva na listi je Danska, s 90 od mogućih 100 bodova. Ovo istraživanje inače mjeri "percepciju razine korupcije u javnom sektoru".

Korupcija je jako opterećivala ukrajinsko društvo i puno prije rata. Prema izvješću nadzorne skupine Transparency Internationala iz 2016., između 38% do 42% ukrajinskih kućanstava prijavilo je plaćanje mita za pristup osnovnim javnim uslugama.

U sklopu čišćenja "mangupa u svojim redovima" Zelenski je najavio i da će državnim dužnosnicima biti strogo zabranjena privatna putovanja u inozemstvo, nakon vijesti da je sad već bivši glavni državni tužitelj bio na odmoru u Španjolskoj, unatoč ratnom zakonu koji zabranjuje muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju bez dopuštenja.

---

image

Bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov

Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp
---

Tko je sve morao otići...

U srijedu je Arsen Avakov - bivši ministar unutarnjih poslova, koji je podnio ostavku još 2021. nakon mandata prožetog skandalima - rekao  ukrajinskim novinarima da su snage reda pretražile njegovu kuću u sklopu istrage o padu helikoptera 18. siječnja, u kojem je poginuo njegov nasljednik Denis Monastirski.

Avakov je za novinsku kuću Babel rekao da su obavještajci pregledali dokumente povezane s kupnjom helikoptera Airbus H-225 Super Puma, čiji se pad istražuje. “Istražitelji su se ponašali korektno”, napisao je Avakov na svom Telegram kanalu, i dodao da “nije pronađeno ništa povezano s predmetom istrage”.

Upravo je u antikorupcijskoj kampanji "pometen" tajkun Igor Kolomojski, bivši vlasnik najveće ukrajinske banke PrivatBank. Kako je izvijestio Reuters, SBU je izvršio pretres njegova doma u sklopu istrage o pronevjeri u najvećoj ukrajinskoj naftnoj kompaniji i rafineriji, Ukrnafti i Ukrtatnafti, u kojima je Kolomojski imao veliki udio prije nego što je kompaniju u studenom prošle godine preuzela država.

---

image

U antikorucijskoj akciji pao je i milijarder Igor Kolomojski, nekadašnji poslovni partner Volodimira Zelenskog i donator njegove predsjedničke kampanje

Vladyslav Musienko/Afp
---

Konkretno, istraga protiv Kolomojskog mogla bi imati velike implikacije za Ukrajinu. SBU je rekao da istražuje deset kriminalnih djela u Ukrnafti i Ukrtatnafti, uključujući prebacivanje nafte povezanim tvrtkama. A Kolomojski je poznat i kao bivši saveznik predsjednika Zelenskog; ovaj oligarh bio je vlasnik televizije koja je emitirala njegove humoristične emisije i podržala njegovu kandidaturu.

Stoga istraživački novinari, unatoč naporima Zelenskog da provede reforme za uklanjanje korupcije, postavljaju pitanje hoće li predsjednik moći tek tako prekinuti veze s Kolomojskim.

Zamjenik ministra primio mito

Službe za borbu protiv korupcije objavile su 22. siječnja da je otkrivena i "organizirana kriminalna skupina" koja je kroz nepovoljen ugovore pronevjerila sredstva koja su bila namijenjena "obnovi kritičnih infrastrukturnih objekata i zimskoj opskrbi stanovništva električnom energijom, grijanjem i vodom".

Ministar infrastrukture Kubrakov objavio je istog dana da je njegov zamjenik Lozinski maknut s te funkcije i da je uhićen nakon što je primio mito od 400.000 dolara. Kubrakov je rekao da je naredio reviziju svih ugovora.

“Želim da ovo bude naša poruka svima koji svojim postupcima krše načelo pravde”, rekao je Zelenski. “Naravno, sada je glavni fokus na obrani, vanjskoj politici i ratu. Ali, to ne znači da ne vidim ili ne čujem što se govori u društvu.”

Nakon izvješća u ukrajinskom izdanju Weekly Mirrora,  kojim se optužuje Ministarstvo obrane da preplaćuje hranu namijenjenu vojnicima, ministarstvo je 24. siječnja objavilo da je prihvatilo ostavku zamjenika ministra Vjačeslava Šapovalova. U priopćenju se, doduše, navodi da su optužbe "neutemeljene", ali je odluku Šapovalova da podnese ostavku nazvana "činom dostojnim tradicije europske i demokratske politike". Također je 24. siječnja sam zamjenik šefa ureda Zelenskog, Kirilo Tim0šenko, najavio je svoju ostavku nakon izvješća da je nepropisno koristio SUV doniran za humanitarne misije.

---

image

Kirilo Timošenko

Evgen Kotenko/Nurphoto Via Afp
---

Taras Melničuk iz Kabineta ministara Ukrajine objavio je putem Telegrama smjenu Šapalova i još tri ministra, kao i sedam drugih dužnosnika, uključujući i pet regionalnih čelnika. S otkazima se nastavlo jučer, a Ured glavnog tužitelja najavio je i smjenu šefova pet regionalnih tužiteljstava...

---

Povijest korupcije u Ukrajini

Ukrajina je naslijedila duboko ukorijenjenu  korupciju nakon pada Sovjetskog Saveza, a ona je bila zahvatila i pravosuđa, zdravstvo i obrazovni sustav.

Od samog začetka ukrajinske  neovisnosti prije 30 godina korupcija je predstavljala veliku prijetnju naporima zemlje da se oslobodi utjecaja ruskih oligarha i uspostavi demokratski politički sustav. Posljednjih je godina ukrajinska vlada provela brojne reforme, ponajviše nakon revolucionarne 2014. godine, u kojoj su veliki prosvjedi doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, čija je ekstravagantna vila postala simbolom korupcije na najvišim razinama vlasti u Ukrajini.

Te su reforme uključivale uspostavu Ukrajinskog nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU), koji istražuje slučajeve korupcije sve do  kaznenog progona. Zelenski je "pobjedu nad korupcijom" nazvao kamenom temeljcem svog predsjedničkog mandata nakon izbora 2019. i proveo neke reforme prije ruske invazije.

Međutim, politički analitičari kažu da su njegovi napori imali dvojbene rezultate, a neki dovode u pitanje i iskrenu posvećenost reformama samog Zelenskog, unatoč usvajanju zakona koji zastupnicima oduzima imunitet od kaznenog progona.

Kontroverze oko pristupa Zelenskog korupciji nastavile su se tijekom prošle, prve ratne godine. Krajem 2022., na primjer, ukrajinski parlament dobio je pohvale zbog likvidacije notorno korumpiranog Okružnog suda, dok je istog dana kritiziran zbog provedbe reforme koja bi mogla omogućiti političko uplitanje u rad Ustavnog suda.

Neporecivo postojanje korupcije u Ukrajini iskoristio je, licemjerno, i sam Putin da bi i time opravdao napad na susjednu državu, optuživši ukrajinsku vladu da radi protiv interesa naroda, u televizijskom obraćanju tri dana prije invazije.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA LABAVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEMA LABAVO 2 0 7220 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-02 09:31:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-03 08:45:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-02 20:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1636 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Evo što treba znati o korupcijskim skandalima koji tresu vladu u Kijevu: uoči posjeta šefova EU-a deseci pretresa... [metakey] => rat u Ukrajini , korupcija, volodimir zelenski, Arsen Avakov , igor kolomojski, Kirilo Timošenko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24243061.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24243062.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24243063.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24243064.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sergei Supinsky\/Afp","Vladyslav Musienko\/Afp","Evgen Kotenko\/Nurphoto Via Afp","Dogukan Keskinkilic\/Anadolu Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Volodimrr Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu - suzbijanje korupcije u Ukrajini pod posebnim je nadzorom EU-a<\/p>","

U antikorucijskoj akciji pao je i milijarder Igor Kolomojski, nekada\u0161nji poslovni partner Volodimira Zelenskog i donator njegove predsjedni\u010dke kampanje<\/p>","

Kirilo Timo\u0161enko<\/p>","

Biv\u0161i ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x784","hd_24243061_1920.jpg":"1920x1080","k_24243061_1280.jpg":"1280x1280","k_24243061_1024.jpg":"1024x1024","k_24243061_640.jpg":"640x640","k_24243061_480.jpg":"480x480","k_24243061_340.jpg":"340x340","k_24243061_220.jpg":"220x220","o_24243061_1280.jpg":"1280x980","o_24243061_1024.jpg":"1024x784","o_24243061_640.jpg":"640x490","o_24243061_480.jpg":"480x367","o_24243061_340.jpg":"340x260","o_24243061_220.jpg":"220x168","h_24243061_1280.jpg":"1280x854","h_24243061_1024.jpg":"1024x683","h_24243061_640.jpg":"640x427","h_24243061_480.jpg":"480x320","h_24243061_340.jpg":"340x227","h_24243061_220.jpg":"220x147","pp_24243061_1280.jpg":"1280x1628","pp_24243061_1024.jpg":"1024x1303","pp_24243061_640.jpg":"640x814","pp_24243061_480.jpg":"480x611","pp_24243061_340.jpg":"340x432","pp_24243061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x727","hd_24243062_1920.jpg":"1920x1080","k_24243062_1280.jpg":"1280x1280","k_24243062_1024.jpg":"1024x1024","k_24243062_640.jpg":"640x640","k_24243062_480.jpg":"480x480","k_24243062_340.jpg":"340x340","k_24243062_220.jpg":"220x220","o_24243062_1280.jpg":"1280x908","o_24243062_1024.jpg":"1024x727","o_24243062_640.jpg":"640x454","o_24243062_480.jpg":"480x340","o_24243062_340.jpg":"340x241","o_24243062_220.jpg":"220x156","h_24243062_1280.jpg":"1280x854","h_24243062_1024.jpg":"1024x683","h_24243062_640.jpg":"640x427","h_24243062_480.jpg":"480x320","h_24243062_340.jpg":"340x227","h_24243062_220.jpg":"220x147","pp_24243062_1280.jpg":"1280x1628","pp_24243062_1024.jpg":"1024x1303","pp_24243062_640.jpg":"640x814","pp_24243062_480.jpg":"480x611","pp_24243062_340.jpg":"340x432","pp_24243062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_24243063_1920.jpg":"1920x1080","k_24243063_1280.jpg":"1280x1280","k_24243063_1024.jpg":"1024x1024","k_24243063_640.jpg":"640x640","k_24243063_480.jpg":"480x480","k_24243063_340.jpg":"340x340","k_24243063_220.jpg":"220x220","o_24243063_1280.jpg":"1280x851","o_24243063_1024.jpg":"1024x681","o_24243063_640.jpg":"640x425","o_24243063_480.jpg":"480x319","o_24243063_340.jpg":"340x226","o_24243063_220.jpg":"220x146","h_24243063_1280.jpg":"1280x854","h_24243063_1024.jpg":"1024x683","h_24243063_640.jpg":"640x427","h_24243063_480.jpg":"480x320","h_24243063_340.jpg":"340x227","h_24243063_220.jpg":"220x147","pp_24243063_1280.jpg":"1280x1628","pp_24243063_1024.jpg":"1024x1303","pp_24243063_640.jpg":"640x814","pp_24243063_480.jpg":"480x611","pp_24243063_340.jpg":"340x432","pp_24243063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x690","hd_24243064_1920.jpg":"1920x1080","k_24243064_1280.jpg":"1280x1280","k_24243064_1024.jpg":"1024x1024","k_24243064_640.jpg":"640x640","k_24243064_480.jpg":"480x480","k_24243064_340.jpg":"340x340","k_24243064_220.jpg":"220x220","o_24243064_1280.jpg":"1280x862","o_24243064_1024.jpg":"1024x690","o_24243064_640.jpg":"640x431","o_24243064_480.jpg":"480x323","o_24243064_340.jpg":"340x229","o_24243064_220.jpg":"220x148","h_24243064_1280.jpg":"1280x854","h_24243064_1024.jpg":"1024x683","h_24243064_640.jpg":"640x427","h_24243064_480.jpg":"480x320","h_24243064_340.jpg":"340x227","h_24243064_220.jpg":"220x147","pp_24243064_1280.jpg":"1280x1628","pp_24243064_1024.jpg":"1024x1303","pp_24243064_640.jpg":"640x814","pp_24243064_480.jpg":"480x611","pp_24243064_340.jpg":"340x432","pp_24243064_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8178793 Threads: 2 Questions: 1689426768 Slow queries: 5037684 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112656026 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/evo-sto-treba-znati-o-korupcijskim-skandalima-koji-tresu-vladu-u-kijevu-uoci-posjeta-sefova-eu-a-deseci-pretresa-1261661 [printLink] => /vijesti/svijet/evo-sto-treba-znati-o-korupcijskim-skandalima-koji-tresu-vladu-u-kijevu-uoci-posjeta-sefova-eu-a-deseci-pretresa-1261661?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289516 [name] => korupcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korupcija [link] => /tag/korupcija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667896 [name] => volodimir zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-19 17:09:22 [main_article_id] => 0 [alias] => volodimir-zelenski [link] => /tag/volodimir-zelenski ) [3] => stdClass Object ( [id] => 704958 [name] => Arsen Avakov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-02 21:51:19 [main_article_id] => 0 [alias] => arsen-avakov [link] => /tag/arsen-avakov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 696414 [name] => igor kolomojski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-08 08:39:36 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-kolomojski [link] => /tag/igor-kolomojski ) [5] => stdClass Object ( [id] => 704959 [name] => Kirilo Timošenko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-02 21:51:19 [main_article_id] => 0 [alias] => kirilo-timosenko [link] => /tag/kirilo-timosenko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA LABAVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo što treba znati o korupcijskim skandalima koji tresu vladu u Kijevu: uoči posjeta šefova EU-a deseci pretresa... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-23-43-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24243061.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sergei Supinsky/Afp [mainImageDesc] =>

Volodimrr Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu - suzbijanje korupcije u Ukrajini pod posebnim je nadzorom EU-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24243061.jpg [title] =>

Volodimrr Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu - suzbijanje korupcije u Ukrajini pod posebnim je nadzorom EU-a

Sergei Supinsky/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24243062.jpg [title] =>

U antikorucijskoj akciji pao je i milijarder Igor Kolomojski, nekadašnji poslovni partner Volodimira Zelenskog i donator njegove predsjedničke kampanje

Vladyslav Musienko/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24243063.jpg [title] =>

Kirilo Timošenko

Evgen Kotenko/Nurphoto Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24243064.jpg [title] =>

Bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov

Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ukrajinske vlasti u srijedu su provele desetke pretresa diljem zemlje u vezi s optužbama za korupciju, neposredno prije nego će predsjednik Zelenski u Kijevu primiti čelnike Europske unije kako bi, uza sve goruće ratne teme, razgovarali i o naporima njegove vlade da suzbije dugogodišnju korupciju u Ukrajini - javio je New York Times.

Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) objavila je da su aktualne racije usmjerene na osobe "čije djelovanje šteti sigurnosti države u raznim sferama". Ističu da su otkrili plan za pronevjeru više od milijardu dolara u državnoj naftnoj kompaniji i rafineriji, kako utajom poreza tako i na druge načine. Svaki rat i kaos u kojem se država zatekne uslijed njega ima svoje ratne profitere, pa ni Ukrajina nije iznimka, posebice zna li se da je i ranije imala ozbiljne probleme s korupcijom.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je daje ovo "samo prva faza složenog i sustavnog rada koji služba sigurnosti već provodi i ne planira stati”. Racije su uslijedile dan nakon što je Zelenski rekao da će uskoro biti još kadrovskih promjena u vladi, nakon niza smjena prošlog mjeseca. Šef carinske službe i njegov zamjenik otpušteni su, a neki su se suočili s disciplinskim postupcima, rekao je Zelenski u svom obraćanju naciji.

Pod nadzorom Europske unije

Ukrajini je usred rata, u lipnju prošle godine, službeno dodijeljen status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, čime je započeo proces u kojem će se od ove zemlje zahtijevati promjene u pravnom, političkom i ekonomskom sustavu te suzbijanje korupcije. Proces pridruživanja mogao bi trajati i čitavo desetljeće.

Europska komisija preporučila Ukrajini da "ojača borbu protiv korupcije, posebno na najvišoj razini, kroz proaktivne i učinkovite istrage i vjerodostojnu evidenciju kaznenih progona i osuda".

Najnovije istrage su očito barem dijelom tempirane da europskim dužnosnicima pokažu kako je ukrajinska vlada i dalje ozbiljna u nastojanju da kroničnu korupciju stavi pod kontrolu.

Tako je 24. siječnja gomila dužnosnika, uključujući zamjenika ministra obrane, smijenjena s dužnosti ili su podnijeli ostavku. Predsjednikov kabinet nije službeno naveo razloge za ovu najveću promjenu u vladi od početka invazije. Do nje je došlo nakon što su ukrajinski mediji optužili Ministarstvo obrane da hranu za vojsku kupuje po neuobičajeno visokim cijenama.

Predsjednik Zelenski šalje poruku saveznicima da neće tolerirati rastrošnost i prijevare u svojoj vladi, pogotovo u trenutku kad traži dodatne milijarde dolara vojne pomoći. Republikanski zastupnici u SAD-u, najvećem donatoru vojne pomoći Ukrajini, rekli su da će zatražiti reviziju pomoći isporučene Ukrajini u ovom ratu, tvrdeći da je gotovo 100 milijardi dolara obećane pomoći pretjerano i da bi je trebalo ograničiti.

Sam Volodimir Zelenski bio je zajahao val narodnog gnjeva na kojem je 2019. osvojio predsjednički mandat, uz obećanje da će obuzdati korupciju u zemlji. Od tada je "ocjena" Ukrajine u godišnjem istraživanju Transparency Internationala porasla s 30 na 33, što je stanoviti pokazatelj povećane transparentnosti; prva na listi je Danska, s 90 od mogućih 100 bodova. Ovo istraživanje inače mjeri "percepciju razine korupcije u javnom sektoru".

Korupcija je jako opterećivala ukrajinsko društvo i puno prije rata. Prema izvješću nadzorne skupine Transparency Internationala iz 2016., između 38% do 42% ukrajinskih kućanstava prijavilo je plaćanje mita za pristup osnovnim javnim uslugama.

U sklopu čišćenja "mangupa u svojim redovima" Zelenski je najavio i da će državnim dužnosnicima biti strogo zabranjena privatna putovanja u inozemstvo, nakon vijesti da je sad već bivši glavni državni tužitelj bio na odmoru u Španjolskoj, unatoč ratnom zakonu koji zabranjuje muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju bez dopuštenja.

---

image

Bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov

Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp
---

Tko je sve morao otići...

U srijedu je Arsen Avakov - bivši ministar unutarnjih poslova, koji je podnio ostavku još 2021. nakon mandata prožetog skandalima - rekao  ukrajinskim novinarima da su snage reda pretražile njegovu kuću u sklopu istrage o padu helikoptera 18. siječnja, u kojem je poginuo njegov nasljednik Denis Monastirski.

Avakov je za novinsku kuću Babel rekao da su obavještajci pregledali dokumente povezane s kupnjom helikoptera Airbus H-225 Super Puma, čiji se pad istražuje. “Istražitelji su se ponašali korektno”, napisao je Avakov na svom Telegram kanalu, i dodao da “nije pronađeno ništa povezano s predmetom istrage”.

Upravo je u antikorupcijskoj kampanji "pometen" tajkun Igor Kolomojski, bivši vlasnik najveće ukrajinske banke PrivatBank. Kako je izvijestio Reuters, SBU je izvršio pretres njegova doma u sklopu istrage o pronevjeri u najvećoj ukrajinskoj naftnoj kompaniji i rafineriji, Ukrnafti i Ukrtatnafti, u kojima je Kolomojski imao veliki udio prije nego što je kompaniju u studenom prošle godine preuzela država.

---

image

U antikorucijskoj akciji pao je i milijarder Igor Kolomojski, nekadašnji poslovni partner Volodimira Zelenskog i donator njegove predsjedničke kampanje

Vladyslav Musienko/Afp
---

Konkretno, istraga protiv Kolomojskog mogla bi imati velike implikacije za Ukrajinu. SBU je rekao da istražuje deset kriminalnih djela u Ukrnafti i Ukrtatnafti, uključujući prebacivanje nafte povezanim tvrtkama. A Kolomojski je poznat i kao bivši saveznik predsjednika Zelenskog; ovaj oligarh bio je vlasnik televizije koja je emitirala njegove humoristične emisije i podržala njegovu kandidaturu.

Stoga istraživački novinari, unatoč naporima Zelenskog da provede reforme za uklanjanje korupcije, postavljaju pitanje hoće li predsjednik moći tek tako prekinuti veze s Kolomojskim.

Zamjenik ministra primio mito

Službe za borbu protiv korupcije objavile su 22. siječnja da je otkrivena i "organizirana kriminalna skupina" koja je kroz nepovoljen ugovore pronevjerila sredstva koja su bila namijenjena "obnovi kritičnih infrastrukturnih objekata i zimskoj opskrbi stanovništva električnom energijom, grijanjem i vodom".

Ministar infrastrukture Kubrakov objavio je istog dana da je njegov zamjenik Lozinski maknut s te funkcije i da je uhićen nakon što je primio mito od 400.000 dolara. Kubrakov je rekao da je naredio reviziju svih ugovora.

“Želim da ovo bude naša poruka svima koji svojim postupcima krše načelo pravde”, rekao je Zelenski. “Naravno, sada je glavni fokus na obrani, vanjskoj politici i ratu. Ali, to ne znači da ne vidim ili ne čujem što se govori u društvu.”

Nakon izvješća u ukrajinskom izdanju Weekly Mirrora,  kojim se optužuje Ministarstvo obrane da preplaćuje hranu namijenjenu vojnicima, ministarstvo je 24. siječnja objavilo da je prihvatilo ostavku zamjenika ministra Vjačeslava Šapovalova. U priopćenju se, doduše, navodi da su optužbe "neutemeljene", ali je odluku Šapovalova da podnese ostavku nazvana "činom dostojnim tradicije europske i demokratske politike". Također je 24. siječnja sam zamjenik šefa ureda Zelenskog, Kirilo Tim0šenko, najavio je svoju ostavku nakon izvješća da je nepropisno koristio SUV doniran za humanitarne misije.

---

image

Kirilo Timošenko

Evgen Kotenko/Nurphoto Via Afp
---

Taras Melničuk iz Kabineta ministara Ukrajine objavio je putem Telegrama smjenu Šapalova i još tri ministra, kao i sedam drugih dužnosnika, uključujući i pet regionalnih čelnika. S otkazima se nastavlo jučer, a Ured glavnog tužitelja najavio je i smjenu šefova pet regionalnih tužiteljstava...

---

Povijest korupcije u Ukrajini

Ukrajina je naslijedila duboko ukorijenjenu  korupciju nakon pada Sovjetskog Saveza, a ona je bila zahvatila i pravosuđa, zdravstvo i obrazovni sustav.

Od samog začetka ukrajinske  neovisnosti prije 30 godina korupcija je predstavljala veliku prijetnju naporima zemlje da se oslobodi utjecaja ruskih oligarha i uspostavi demokratski politički sustav. Posljednjih je godina ukrajinska vlada provela brojne reforme, ponajviše nakon revolucionarne 2014. godine, u kojoj su veliki prosvjedi doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, čija je ekstravagantna vila postala simbolom korupcije na najvišim razinama vlasti u Ukrajini.

Te su reforme uključivale uspostavu Ukrajinskog nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU), koji istražuje slučajeve korupcije sve do  kaznenog progona. Zelenski je "pobjedu nad korupcijom" nazvao kamenom temeljcem svog predsjedničkog mandata nakon izbora 2019. i proveo neke reforme prije ruske invazije.

Međutim, politički analitičari kažu da su njegovi napori imali dvojbene rezultate, a neki dovode u pitanje i iskrenu posvećenost reformama samog Zelenskog, unatoč usvajanju zakona koji zastupnicima oduzima imunitet od kaznenog progona.

Kontroverze oko pristupa Zelenskog korupciji nastavile su se tijekom prošle, prve ratne godine. Krajem 2022., na primjer, ukrajinski parlament dobio je pohvale zbog likvidacije notorno korumpiranog Okružnog suda, dok je istog dana kritiziran zbog provedbe reforme koja bi mogla omogućiti političko uplitanje u rad Ustavnog suda.

Neporecivo postojanje korupcije u Ukrajini iskoristio je, licemjerno, i sam Putin da bi i time opravdao napad na susjednu državu, optuživši ukrajinsku vladu da radi protiv interesa naroda, u televizijskom obraćanju tri dana prije invazije.

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sergei Supinsky/Afp Vladyslav Musienko/Afp Evgen Kotenko/Nurphoto Via Afp Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp
Sergei Supinsky/Afp

Volodimrr Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu - suzbijanje korupcije u Ukrajini pod posebnim je nadzorom EU-a

Vladyslav Musienko/Afp

U antikorucijskoj akciji pao je i milijarder Igor Kolomojski, nekadašnji poslovni partner Volodimira Zelenskog i donator njegove predsjedničke kampanje

Evgen Kotenko/Nurphoto Via Afp

Kirilo Timošenko

Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp

Bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/evo-sto-treba-znati-o-korupcijskim-skandalima-koji-tresu-vladu-u-kijevu-uoci-posjeta-sefova-eu-a-deseci-pretresa-1261661 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ff0af0bc1a51feadfb31a9f90391cb7187bc474d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+%C5%A1to+treba+znati+o+korupcijskim+skandalima+koji+tresu+vladu+u+Kijevu%3A+uo%C4%8Di+posjeta+%C5%A1efova+EU-a+deseci+pretresa...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fevo-sto-treba-znati-o-korupcijskim-skandalima-koji-tresu-vladu-u-kijevu-uoci-posjeta-sefova-eu-a-deseci-pretresa-1261661 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fevo-sto-treba-znati-o-korupcijskim-skandalima-koji-tresu-vladu-u-kijevu-uoci-posjeta-sefova-eu-a-deseci-pretresa-1261661 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA LABAVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetNEMA LABAVO

Evo što treba znati o korupcijskim skandalima koji tresu vladu u Kijevu: uoči posjeta šefova EU-a deseci pretresa...

Piše Sandro Pogutz
2. veljače 2023. - 21:51
Volodimrr Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu - suzbijanje korupcije u Ukrajini pod posebnim je nadzorom EU-aSergei Supinsky/Afp

Ukrajinske vlasti u srijedu su provele desetke pretresa diljem zemlje u vezi s optužbama za korupciju, neposredno prije nego će predsjednik Zelenski u Kijevu primiti čelnike Europske unije kako bi, uza sve goruće ratne teme, razgovarali i o naporima njegove vlade da suzbije dugogodišnju korupciju u Ukrajini - javio je New York Times.

Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) objavila je da su aktualne racije usmjerene na osobe "čije djelovanje šteti sigurnosti države u raznim sferama". Ističu da su otkrili plan za pronevjeru više od milijardu dolara u državnoj naftnoj kompaniji i rafineriji, kako utajom poreza tako i na druge načine. Svaki rat i kaos u kojem se država zatekne uslijed njega ima svoje ratne profitere, pa ni Ukrajina nije iznimka, posebice zna li se da je i ranije imala ozbiljn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:43