StoryEditorOCM
Svijetukinuli embargo

EU tiho uklonio iznimku koja je omogućavala prodaju oružja Rusiji; lani je tamo iz Europe otišlo 50 posto oružja više nego godinu ranije; evo koje su zemlje najviše izvozile

Piše Hina
14. travnja 2022. - 13:52
A soldiers stands in a street in Severodonetsk, in eastern Ukraine's Donbass region, on April 13, 2022 as Russian troops intensified a campaign to take the strategic port city of Mariupol, part of an anticipated massive onslaught across eastern Ukraine. (Photo by RONALDO SCHEMIDT/AFP)Ronaldo Schemidt

Europska unija je tek nedavno u okviru petog paketa sankcija protiv Rusije onemogućila izvoz oružja i zatvorila rupu u zakonu koja je omogućavala prodaju oružja unatoč embargu nametnutom nakon aneksije Krima 2014. godine.

EU je 2014. godine nakon ruske aneksije Krima uvela embargo na prodaju oružju Rusiji.

Međutim, ta odluka je sadržavala klauzulu prema kojoj se zabrana izvoza oružja ne odnosi na ugovore potpisane prije kolovoza 2014. godine.

To je omogućilo pojedinima državama članicama EU-a da prošle godine izvezu oružja i streljiva u Rusiju u vrijednosti od 39 milijuna eura, što je povećanje od preko 50 posto u odnosu na 2020. godinu.

Među najvećim izvoznicima bile su zemlje sa snažnom obrambenom industrijom poput Francuske i Njemačke.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:36