StoryEditor
Svijetnakon ljetnog rasta

Drugi val pandemije zaustavio oporavak njemačkog gospodarstva, u četvrtom tromjesečju moglo bi stagnirati ili čak pasti

16. studenog 2020. - 13:11
Christof Stache/AFP

Njemačko gospodarstvo moglo bi stagnirati ili čak pasti u četvrtom tromjesečju zbog mjera koje vlada u Berlinu i druge zemlje poduzimaju kako bi suzbile novi val pandemije koronavirusa, priopćila je u ponedjeljak središnja banka.

Njemačka je uvela ograničenja uglavnom ugostiteljskom i sektoru kateringa, odlučivši se za mekši pristup nego neke susjedne zemlje, ali je i dalje pogađa slabija potražnja iz inozemstva.

"Gospodarske aktivnosti u cjelini mogle bi stagnirati ili se čak smanjiti, nakon vrlo snažnog ljetnog rasta", procjenjuje Bundesbank u mjesečnom izvješću gospodarske trendove u posljednja tri mjeseca 2020.

Napominju ipak kako je malo vjerojatno da će pad biti dubok kao proljetos, dodajući i da je napredak u razvoju cjepiva protiv covida 19 potaknuo nadu da će se "uskoro" pronaći ravnoteža između obuzdavanja virusa i održavanja gospodarskih aktivnosti.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih zemalja sastat će se tokom dana kako bi produljili ograničenja koja su prvotno trebala trajati do kraja studenog, navodi Reuters.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 00:03