StoryEditorOCM
RegijaDRAMA SE NASTAVLJA

Policija navečer dojurila na mjesto gdje je nestala Danka! Trojica uhićena u BiH, tražili novac, pa šokirali izjavom

Piše VIJESTI SD
28. ožujka 2024. - 18:42

Najnovije: 

Pripadnici FUP-a lišili su slobode tri osobe temeljem Zakona o Interpolu Beograd, koje se sumnjiče da su putem TikToka objavile da imaju veze s nestankom djevojčice Danke Ilić (2) u Srbiji.

Uhićeni su na području općine Hadžići, a kako saznaje Dnevni Avaz, uhapšeni su Bashar Tufankiji, Zakuan Tufankiji i Muhamed Tufankiji.

"Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića, a u tijeku je kriminalistička obrada uhićenih", kazao je federalni inspektor Ervin Mušinović.

Nakon uhićenja, u policiji su izjavili da su se ‘samo šalili‘, piše N1.

Starije:

Na mjestu gdje je nestala Danka Ilić vlada velika napetost. Pet patrola policije stiglo i vatrogasci stigli su oko 19.30 sati u Banjsko polje, piše Blic.

Nakon što su policajci cijeli dan kopali i pregledavali cijeli teren te raščišćavali mjesto gdje je Danka Ilić posljednji put viđena, večeras su stigla policijska vozila pod rotacijskim svjetlima, a zatim i vatrogasci.

Prethodno su oko 19 sati užurbano i uz rotacije napustili stanicu i krenuli prema mjestu nestanka.

Prema neslužbenim saznanjima Blica, policija osnovano sumnja da je nešto s nestankom Danke Ilić povezano s lokacijom pored mjesta nestanka.

Roditelji nestale djevojčice već su više od 5 sati u policiji gdje su ispitani u svojstvu građana.

Federalna uprava policije (FUP) je večeras provela munjevitu akciju lociranja i hapšenja tri osobe iz Hadžića zbog njihovih tvrdnji da su povezani s nestankom dvogodišnje djevojčice iz Srbije.

Beogradski Interpol je tražio hapšenje tri osobe s područja Kantona Sarajevo, koje su iznijele tvrdnje da znaju gdje je nestala djevojčica te tražili 50.000 KM za otkrivanje informacija.

Nakon što su beogradske agencije prepoznale te informacije o djevojčici za kojom traje potraga već tri dana, zatražili su nas reakciju.

Pripadnici FUP-a su stoga proveli brzu akciju prilikom čega su istražitelji Odsjeka za cyber kriminal uspješno locirali osumnjičene uz pomoć njihove IP adrese, piše Klix.ba. Svi su uhapšeni, a pretražena je i njihova okolina te je utvrđeno da djevojčica nije kod njih. Trenutno je u tijeku kriminalistička obrada nad T. B. (2002.), M. T. (2001.) i Z. T. (1972.) te se provjeravaju njihove tvrdnje da su povezani s nestankom dvogodišnje djevojčice.

image
Slobodna Dalmacija

--------------------------------------------

Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom (2) iz okolice Bora, na jugoistoku Srbije, čiji nestanak je prijavljen u utorak, ušla je u treći dan, a policija ispituje susjede i sve osobe iz okruženja obitelji koje bi mogle dati bilo kakve podatke važne za istragu.

"Došao sam iz škole oko 14 sati, a pola sata kasnije došle su dvije ili tri patrole policije. Krenuo sam za njima vidjeti što se događa i saznao da je dijete nestalo, ispričao je susjed Luka iz Bora trenutke kad je čuo za nestanak djevojčice Danke Ilić (2), piše beogradski Blic.

Kaže kako se kobnog popodneva odmah uključio s policijom u potragu za djetetom.

- Bili smo ovdje do 22.30 sati. Nakon toga je došlo još dvadesetak patrola. Iduće večeri stigla su i tri helikoptera, termovizijske bespilotne letjelice i psi tragači. Baka, mama i djed i Dankin mali brat bili su tamo. Sve ih dobro poznajem - rekao je Luka podsjetivši kako obitelj djevojčice živi u Boru i da su u Banjsko Polje došli jer u tu imaju vikendicu. Osvrnuo na izjavu Dankine majke o nestanku kćeri

- Svi kažu da je išla po vodu iz kuće. Dijete nije moglo propasti u zemlju. Kad sam došao, Dankina majka je bila u suzama, kao i baka. Baka je bila jako potresena. Cijeli dan je plakala u autu. Navečer je došla Hitna i dala joj sedativ i lijek za visoki tlak. Kasnije su je odvezli na hitnu - rekao je ovaj mladić.

image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix

Na pitanje misli li da je djevojčica možda oteta, kaže kako je to po njegovom mišljenju najvjerojatniji odgovor.

- Ako ovdje nije, ne znam gdje bi mogla biti. Ova ulica nije prometna... - zaključuje Luka.

Ispred trošne kuće kraj koje je nestala djevojčica, u Banjskom Polju, bageri cijeli dan čiste imanje od granja i šipražja. U isto vrijeme pripadnici MUP-a Srbije ponovno su napravili pregled jama i bunara sve kako bi se pronašli materijalni dokazi koji će pomoći u pronalasku Danke. Drugi bager se kasnije preselio na imanje preko puta, gdje krči drveće i uklanja granje.

Kuća koju čiste bageri prvo je pretražena termovizijskom kamerom

Koliko je potraga za djevojčicom zahtjevna, za 24sata je rekao Aleksa Gluščević iz Gorske službe spašavanja Srbije.

"Teren je brdovit, no nema mnogo strmina. Veći problem su bili dijelovi koji su bili obrasli gustim raslinjem. Nas je policija u pomoć pozvala odmah u utorak poslijepodne i došlo je nas 31 s tri potražna psa", rekao je Gluščević.

Dodao je kako je na prvi pogled sve možda izgledalo kaotično. Samo tog popodneva u akciji traganja sudjelovalo je čak 500 ljudi. Čim se uspostavila koordinacija, kaže, žandarmerija je sve dobro koordinirala te su pretražili 10 četvornih kilometara.

"Bilo je zahtjevno tragati tijekom noći. Teren smo prolazili po četiri, pet puta. Osim nas pregledavali su ga potražni psi, dronovi i helikopter s termovizijskom kamerom. MUP je stvarno digao sve moguće snage kako bi našli djevojčicu", rekao je Gluščević. Objasnio je kako smatraju da dijete do tri godine ne  može prijeći više od dva do tri kilometra.

"Sve smo to uzeli u obzir. U trenutku traganja je ondje nije bilo iako je možda moguće da se nekako pojavi. Pregledali smo svaku rupu. Vatrogasci su ispumpali svaki bunar kako bi pogledali ondje, pregledan je svaki vodotok, cijevi za odvod ispod ceste, svaka brazda u šumi. Mi smo dali sve od sebe, ali i drugi. Svi su to vrlo ozbiljno shvatili", kaže Gluščević.

image
Cropix/Cropix

Kao što smo već pisali Miloš i Ivana Ilić, roditelji nestale djevojčice Danke, otkako je krenula potraga, nalaze se u policiji i ispituju ih o svim okolnostima nestanka. 

"Oni su od jutros ponovo u policijskoj upravi u Boru, gdje se vrše sva ispitivanja na okolnosti pod kojima je dijete nestalo. Roditelji su sinoć razdvojeni, svaki je bio u svojoj obiteljskoj kući, a nadzirala ih je policija. Od jutros su ponovo u policijskoj stanici s radnicima Centra za socijalni rad, koji prisustvuju svakom razgovoru", naveo je izvor iz istrage. 

Detektiv i stručnjak za poligrafsko ispitivanje Nikola Novak rekao je da majka djevojčice Danke Ilić (2), koja je nestala u utorak u 13 sati u Banjskom polju kod Bora, ne može na poligraf jer je trudna, piše Blic.

Kazao je i da su ispitivanje roditelja nestale Danke Ilić, poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i vještačenje baznih stanica dio svake istrage i jedan od prvih koraka koji se poduzimaju. Dodao je da je poligrafsko ispitivanje važno jer može eliminirati nekoga iz istrage ili usmjeriti istragu u nekom pravcu.

- U ovom slučaju može se testirati samo otac, a majka ne može jer je trudna. Sada treba provjeriti je li to što otac govori istina ili nije - rekao je Novak.

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju jer se trudnica ne može izložiti takvom stresu, poremećena joj je fiziologija i nema normalne fiziološke reakcije

.- Osim toga, ako je u kasnijim mjesecima trudnoće, ima dva pulsa, što onemogućava normalnu i relevantnu pretragu - rekao je Novak.

 

image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:49