StoryEditor
RegijaTeške dileme

Crna Gora druga je po smrtnosti od covida u regiji, a glavna tema na društvenim mrežama je jesu li pacijenti na respiratoru adekvatno liječeni

Piše PSD
21. listopada 2021. - 23:04
Pored opasnijeg delta soja i niske stope cijepljenja, na društvenim mrežama u Crnoj Gori najviše se diskutira jesu li najteži pacijenti priključeni na respirator adekvatno liječeni (ilustracija)Duje Klarić/Cropix

Od pojave delta soja koronavirusa raste broj oboljelih među mlađim osobama, a samim tim i teško oboljelih, što dovodi do povećane smrtnosti tih pacijenata, kaže načelnik Pulmologije i liječnik u crvenoj covid zoni Kliničkog centra Crne Gore Vladimir Jovanović.

Od cijepljenja u svibnju ove godine do danas samo u KCCG preminulo 15 covid pacijenata dobi od 19 do 50 godina.

“Nitko od njih nije bio cijepljen, a većina nije prethodno imala neke ozbiljnije zdravstvene probleme”, pojašnjava Jovanović.

U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima, od početka pandemije koronavirusa preminulo 2.050. građana.

U listopadu je najviše preminulih u jednom danu zabilježeno u nedjelju, 17. listopada, kada je bitku s covidom izgubilo 13 građana, dok je rekord po smrtnosti zabilježen 8. ožujka, kada je preminulo 18 građana pozitivnih na koronavirus, piše Predrag Tomović za Radio Slobodna Evropa.

Puno opasniji delta soj

Uzroci povećane smrtnosti od covida 19 moraju se tražiti kako u činjenici da je delta soj koronavirusa opasniji i smrtonosniji od svih prethodnih, tako i u još uvijek nedovoljnom postotku cijepljenih građana, ocjenjuju Jovanovićeve kolege epidemiolozi i liječnici.

“Brojevi govore sami za sebe a oni pokazuju da je Crna Gora prešla dvije tisuće preminulih”, kaže bivši direktor Doma zdravlja u Podgorici i aktualni predsjednik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice, Nebojša Kavarić.

“Imamo tragičnu situaciju da nam umiru i stariji, ali i mladi pacijenti, adolescenti. Nismo ih spasili bez obzira na sve protokole u liječenju. Tužno je što su te infekcije mogle biti spriječene cjepivom, ali nažalost nisu”, zaključuje Kavarić.

image
Da bismo počeli živjeti normalno, potrebno je da umjesto sadašnjih 55 posto od punoljetne populacije bude cijepljeno najmanje 85 do 90 posto ukupnog stanovništva, kažu stručnjaci (ilustracija)
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pojavom delta soja virusa, smrtnost od covida 19 je porasla globalno, pa su i dnevne brojke preminulih u Crnoj Gori uvećane u odnosu na vrijeme kada je bio prisutan takozvani vuhanski soj, kaže epidemiolog u mirovini Novica Vujošević.

On kao ključni problem ipak navodi to što veliki postotak građana zazire od cijepljenja. Vujošević kaže da je zagovornik obveznog cijepljenja, ne samo odraslih, nego i djece, piše Radio Slobodna Evropa.

“Ne ponašamo se racionalno i odgovorno, imamo cjepiva na raspolaganju kao najefikasnije sredstvo protiv virusa, ali mi smo 'digli nos' pa se nećemo cjepiti. Da bismo počeli živjeti normalno, potrebno je da umjesto sadašnjih 55 posto od punoljetne populacije bude cijepljeno najmanje 85 do 90 posto ukupnog stanovništva. To je, po mojoj procjeni, još 250 tisuća građana koji se moraju cijepiti”, kaže Vujošević.

'na respiratorima radi vrhunski kadar'

Prema podacima Instituta za javno zdravlje samo 37,9 ukupne populacije primilo je drugu dozu cjepiva. Masovno cijepljenje u Crnoj Gori počelo je 4. svibnja.

Kao jedan od mogućih uzroka koji utječu na smrtnost od covida, pored opasnijeg delta soja i niske stope cijepljenja, postoji dilema jesu li najteži pacijenti priključeni na respirator adekvatno liječeni, o čemu se najviše diskutira na društvenim mrežama.

Tim povodom pulmolog u crvenoj covid zoni u KCCG Vladimir Jovanović kaže da na respiratorima radi vrhunski kadar, a da odluke o načinu liječenja uvijek donosi tim iskusnih specijalista.

image
Statistika umrlih
Zavod za javno zdravstvo Crne Gore

“Želim razbiti famu i kazati da najteže pacijente nikada ne liječi jedan liječnik već je pristup multidisciplinaran. Imamo međunarodno priznate anesteziologe koji su direktno zaduženi za rad s respiratorima, kao i vrhunski srednji medicinski kadar koji je iskusan i obučen. Mi činimo sve da spašavamo živote”, kaže Jovanović.

Epidemiolog u mirovini Novica Vujošević smatra da bilo kakve sumnje u način liječenja covid pacijenata u crnogorskim bolnicama nisu osnovane.

Bolnice nisu najgore na svijetu

“Kao netko tko je desetljećima radio u crnogorskom zdravstvu, ali i kao bivši covid pacijent tvrdim da to kako naše bolnice rade, stacionari, medicinsko osoblje i liječnici imaju određenu kvalitetu i vrijednost. Ne kažem da su najbolji na svijetu, ali sigurno nisu ni najgori”, navodi Vujošević.

Na pitanje je li medicinsko osoblje u crnogorskim bolnicama dovoljno obučeno za rad s respiratorima i da li liječnici na adekvatan način primjenjuju te uređaje u liječenju pacijenata koji su životno ugroženi, dr. Nebojša Kavarić kaže:

“Tu se ne postavlja pitanje jesu li ili nisu jer oni moraju biti obučeni i moraju znati koristiti sva medicinska sredstva i opremu. To se očekuje od profesionalaca jer u suprotnom oni ne bi smjeli pristupiti tim sredstvima, a pogotovo ne bi smjeli pristupiti pacijentima na covid odjelima. Je li eventualno bilo problema u načinu liječenja covid pacijenata s teškom kliničkom slikom to ne mogu kazati jer bi to bio posao eksperata, odnosno vještaka”, ističe Kavarić.

Službeni podaci pokazuju da je Crna Gora na drugom mjestu po smrtnosti od covida 19 u regiji, odmah iza Sjeverne Makedonije.

U Sjevernoj Makedoniji je registrirano 336 umrlih na 100 tisuća stanovnika, Crnoj Gori 324, BiH 319, Sloveniji 223, Hrvatskoj 219, na Kosovu 165, u Srbiji 132 i Albaniji 99, piše Radio Slobodna Evropa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 22:10