StoryEditorOCM
Politikaizborna matematika

Jesmo li blizu formiranja većine? HDZ-u nedostaju još samo dva glasa, evo scenarija mogućeg raspleta

Piše Ivanka Toma/JL
25. travnja 2024. - 13:07

Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista (HS), Vesna Vučemilović neizravno je poručila da bi upravo dva mandata koje su Suverenisti osvojili (drugi je predsjednika HS-a Marijana Pavličeka) u koaliciji s Mostom mogle biti one dvije ruke koje HDZ-u i Domovinskom pokretu (DP) nedostaju da sastave većinu i formiraju iduću vladu bez podrške pripadnika nacionalnih manjina.

Na pitanje da li koalicija Suverenista i Mosta nastupa zajednički u pregovorima oko formiranja većine Vučemilović je vrlo znakovito odgovorila kako su oni dvije različite stranke, dok na je pitanje da li bi ona i Pavliček podržali Vladu HDZ-a i DP-a rekla "da će o tome odlučiti stranačka tijela", piše Jutarnji list.

Pritom naglašava kako rasplet svih postizbornih pregovora ne ovise o njima nego o DP-u.

Matematika je vrlo jednostavna: HDZ je osvojio 61 mandat, liste DP-a njih 14 pri čemu se Mislav Kolakušić odvojio odmah po prebrajanju glasova pa su se sveli na 13, što znači da HDZ-u i DP-u do većine od 76 zastupnika nedostaju dva glasa. Budu li se zastupnici nacionalnih manjina držali zajedno onda ih ne bi mogli naći između njih jer DP ne pristaje na učešće SDSS-a u vlasti (a na istome su stavu prema SDSS-u Suverenisti), a kako su svi zastupnici koji su ušli u Sabor na listama liberalnih stranaka (IDS-a, Fokusa i Platforme za sjever međimurskog župana Matije Posavca) odlučni da neće podržati HDZ, za konačno formiranje nove desne vlade mogla bi biti presudna podrška Vučemilović i Pavličeka.

No, prema riječima Vesne Vučemilović, još nije došlo do takvih pregovora.

- Jedini službeni razgovori koje su Hrvatski suverenisti vodili su oni s DP-om i Mostom. Od strane DP-a na pregovore je došao Ivan Penava, a bili su još Josip Dabro i Damir Barna. Od nas Suverenista je bio Pavliček, a od Mosta Božo Petrov i možda još netko - kazala je Vučemilović i onda dodala kako zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić nije bio na tome sastanku, što po njoj nije slučajno.

- Penava ide u SDP, Most i kod Suverenista, a Mario Radić i Penava idu u HDZ. Predugo ih znam da ne bih shvatila što to znači - kazala je dalje i dodala kako se na sastanku koji su Suverenisti imali s Mostom i DP-om dogovorilo samo to da će se dogovoriti.

Premda nije isključila da će podržati HDZ, uzela je zadršku navodeći da "tko kaže da neki od manjinaca na kraju neće podržati HDZ-ovu većinu".

O odnosu s Mostom uz opasku kako su "dvije različite stranke" Vučemilović je navela da je ona dala svoj obol za tu koaliciju.

- Preferencijalno sam teško osvojila mandat unatoč i usprkos različitim situacijama od strane koalicijskog partnera koje su bile sve samo ne korektne - kazala je uz napomenu da je do predizborne koalicije uopće i došlo samo zato jer je pristala na drugo mjesto na listi u IV. izbornoj jedinici premda bi bilo logičnije i korisnije da je nosila tu listu.

Komentirajući odustajanje SDP-a da predsjednika Republike Zorana Milanovića istakne za mandatara ako bi skupili većinu u Saboru Vučemilović je podsjetila da su Suverenisti u izbore ušli s podrškom Nikoli Grmoji kao kandidatu za mandatara, a izborni rezultati su takvi da on za to nema šanse. Iz razgovora s njom jasno proizlazi da nitko s ljevice tko bi imao ambiciju sastavljati vladu ne može očekivati podršku Suverenista, a jasno je i da oni ne bi podržali manjinsku vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:08