StoryEditor
PolitikaLOKALNI IZBORI

Zašto je kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika potpuno nepoznati 36-godišnji ekonomist? Sve nam komentira komunikacijska stručnjakinja

11. veljače 2021. - 11:49
Tom Dubravec, Željko Puhovski/Cropix

Kada nije uspio s Damirom Vanđelićem, pokušat će s Davorom Filipovićem. Poznati menadžer i šef Fonda za obnovu Zagreba, koji je svojedobno bio u igri i za mandatara privremene Vlade, Andreju Plenkoviću je udijelio "košaricu". Umjesto njega, kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika bit će široj javnosti potpuno nepoznati 36-godišnji ekonomist.

Neki veliki kapitalac nije ni Splićanin Vice Mihanović, koji će u Splitu imati težak zadatak – spriječiti Željka Keruma, ali i ljevicu, da HDZ-u preotmu vlast.

Kao da je HDZ unaprijed odlučio potpisati predaju u dva najveća hrvatska grada.

Menadžment i politika

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić ističe da se na ovim primjerima vide goleme razlike koje postoje u svijetu menadžmenta i politike. I kada je riječ o biranju kandidata, i kada je riječ o upravljanju velikim gradovima.

– Ljudi se učlanjuju u stranke kako bi brže napredovali. I onda se šef svake stranke, ako nije istinski lider i vizionar, radije okruži malo slabijima od sebe. Jer je u tom slučaju njegova pozicija ipak sigurnija. To se posebno vidi u Zagrebu, gdje se svaki jači kandidat može razviti u nacionalnog političara. I postati konkurencija predsjedniku stranke – kaže za "Slobodnu" Ankica Mamić.

Drugi problem je što se Plenković u HDZ-u nikada nije uspinjao iz baze, od mjesnog odbora i gradskog vijećnika, pa ga možda zbog toga lokalna razina previše i ne zanima.

image
Vicu Mihanovića čeka težak zadatak
Tom Dubravec/Cropix

–​ Plenković je prvo posegnuo za menadžerom Vanđelićem jer je to logičan izbor u potresom pogođenom Zagrebu, opustošenom dvadeset godina dugom Bandićevom vladavinom. No dvije korporativne strukture, politička i menadžerska, nisu mogle naći zajednički jezik.

Vanđelić je primarno gospodarstvenik i on je svojem vlasniku uvijek trebao isporučiti rezultat. A da to napravi, sam je birao suradnike. Upravo to je nešto što mu ni jedan predsjednik stranke ne može dati, jer je duga lista onih koji su za tu stranku lijepili plakate, i koji nakon pobjede planiraju sudjelovati u podjeli plijena: od toga da im supruga dobije posao u komunalnom poduzeću, a ljubavnica sinekuru u gradskoj upravi – ističe Ankica Mamić.

S druge pak strane, "stari lavovi" su Plenkoviću opasni jer svatko od njih ima neku aferu. Isticanjem mlađih kandidata on stara imena pokušava zaobići. Plenković je, podsjeća naša sugovornica, i obećao da će mijenjati Hrvatsku mijenjajući HDZ. Na tom tragu on i povlači poteze uoči lokalnih izbora.

Dominacija u županijama

No pritom se ne smije iz vida izgubiti jedna druga stvar.

–​ Filipović, koji će biti HDZ-ov kandidat u Zagrebu, možda je dobar dečko, možda je i kompetentan, ali za njega osim njegove familije nitko nije čuo. Podsjeća na Karla Resslera, a ta se priča na koncu obila Plenkoviću o glavu. Nije dovoljno samo da netko nema aferu, mora imati i neke kompetencije da radi posao za koji se kandidira – naglašava Ankica Mamić.

image
Davor Filipović, bez afera, ali nepoznat
Željko Puhovski/Cropix

To je razlog zbog kojeg se HDZ, barem kada je o Zagrebu i Splitu riječ, nema čemu nadati na ovim izborima.

– HDZ ima najjaču stranačku organizaciju i ona će pogurati listu i u Zagrebu i u Splitu. Biti će tu i prikrivenih HDZ-ovih kandidata, no unatoč svemu što poduzimaju, šanse HDZ-a u ova dva grada nisu velike.

Da je HDZ u Zagrebu istaknuo jakog kandidata, on bi bio ozbiljan pretendent na gradonačelničku poziciju. Ovako, sadašnji rasplet bez snažnog kandidata HDZ-a ide Bandiću u prilog. U Splitu, pak, zbog toga može profitirati Kerum, koji bi i nakon svibanjskih izbora mogao vedriti i oblačiti – zaključuje Ankica Mamić.

HDZ će, u to nema nikakve sumnje, ponovno ostvariti punu dominaciju u županijama. No u četiri najveća grada u Hrvatskoj situacija ne izgleda nimalo idilično. Filipović u Zagrebu nema nikakve šanse. Mihanović u Splitu tek treba pokazati svoj potencijal. U Rijeci dominira nezavisni kandidat Davor Štimac. Jedino u Osijeku mladi HDZ-ovac Ivan Radić slovi kao favorit.

Tanko je to za stranku koja je uvjerljivo najjača u državi. A koja ni u ovom izbornom ciklusu nije uspjela pronaći prave adute za velike hrvatske gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 11:09