StoryEditor
HrvatskaCOVID 1950

Za navijače Hajduka ne važe epidemiološke mjere? Na Poljudu ih je u nedjelju bilo više tisuća, ‘koronu sa Sjevera‘ komentira infektolog: Nemam riječi!

Piše M.P.
19. listopada 2020. - 17:24
Vojko Bašić/Cropix

Devetnaestog dana veljače na milanskom stadionu San Siro čak četrdeset tisuća navijača došlo je pogledati derbi između Atalante i Valencije jer je stadion talijanskog kluba u Bergamu tada bio u fazi renoviranja. Među njima je bio i mladi Zagrepčanin Vibor Vidić, za kojeg će se uskoro pokazati da je nulti hrvatski pacijent zaražen koronavirusom.

Nekoliko dana poslije utakmice bergamski gradonačelnik izjavljuje kako je velika vjerojatnost da su zaraženi svi koji su gledali derbi. I govorio je istinu jer se COVID-19 munjevitom brzinom počeo širiti Italijom, Španjolskom i ostalim europskim zemljama.

Osam mjeseci kasnije kao da ništa nismo naučili iz toga – u nedjelju na splitskom Poljudu tijekom utakmice Hajduka sa Šibenikom 4517 navijača, dio "razbacan" po gledalištu, ali zato nešto više od tisuću navijača na sjeveru i istoku posloženi jedan do drugog navijaju za svoj omiljeni klub, tisuću onih koji nimalo nisu poštovali propisane epidemiološke mjere. Tisuću navijača koji su se s lakoćom mogli zaraziti koronom. Tisuću navijača koji su poslije utakmice virus mogli prenijeti svojim roditeljima, bakama, djedovima, djeci. Tisuću navijača koje jednostavno – nije briga!

image
Vojko Bašić/Cropix

Koliko god mi novinari ukazivali na tešku situaciju i koliko god epidemiolozi i Nacionalni stožer iznova ponavljali, postajući i sami sebi dosadni, da virus ne bira koga će napasti te da poštujemo mjere socijalne distance. Nažalost, fotografije koje je u nedjelju snimio naš fotoreporter na Poljudu govore kako smo i dalje društvo koje će radije slušati sebe nego one koji su za to stručni. Jer što kazati za fotografije koje upravo gledate? Kakvu poruku uopće poslati? Iako se čini da je uzaludno uopće i pokušavati, mi ćemo baš to napraviti: pokušati još jednom. Pokušavati svaki dan.

Jer u trenutku kad u Zagrebu nije bilo nikad gore, a grad Split i Splitsko-dalmatinska županija nakon duljeg razdoblja napokon bilježe nešto niže brojke zaraženih od koronavirusa na dnevnoj bazi, ovakvim nesmotrenim ponašanjem navijača samo riskiramo da nam se dogodi novi "lockdown", što, naravno, nitko od nas ne bi želio. Zar svijet ionako već nije dovoljno propatio, ljudi ostaju bez posla, počinju stizati ovrhe, pitanje je i što će uopće biti s idućom turističkom sezonom...

– Nemam riječi da kažem kako nemam riječi – bilo je prvo što nam je rekao prof. dr. Ivo Ivić, specijalist infektologije na Infektivnoj klinici KBC-a Split.

– Svi to znaju mjesecima, ne samo na utakmicama, a sad je počelo davati obilje "plodova". Ovakvo ponašanje apsolutno je nedopustivo – razočarano kaže Ivić.

image
Vojko Bašić/Cropix

Upit o svemu poslali smo i Hajduku sa zamolbom da komentiraju to što se navijači nisu pridržavali propisanog razmaka te kakve su sve preventivne mjere zaštite osigurali na tribinama. Njihov odgovor donosimo u cijelosti.

– HNK Hajduk tijekom svake utakmice poduzima niz mjera kojima klub pokušava ukazati gledateljima na potrebu držanja propisane distance i pridržavanja ostalih epidemioloških preporuka. Klub uoči i za vrijeme svake utakmice poduzima sljedeće mjere: na svim ulazima za gledatelje su postavljeni dezinficijensi za ruke, na svim ulazima su postavljene velike ploče s jasno naznačenom uputom držanja distance, na svakom ulazu se svakom gledatelju dodatno daje u ruke letak s istom uputom kako pravilno sjediti na tribinama, na velikom semaforu se prije i za vrijeme utakmice ponavlja ista obavijest, službeni spiker preko razglasa upozorava na držanje distance u više navrata tijekom utakmice, prilikom prodaje ulaznica prikupljaju se podaci o gledateljima (ime, telefonski broj), za cijelo vrijeme prodajne kampanje se preko društvenih mreža, službene stranice i radija i partnerskih medija gledatelji obavještavaju o pravilima ponašanja, kao i potrebi mjerenja temperature prije dolaska na stadion.

HNK Hajduk još jednom apelira na sve navijače koji dolaze na utakmice da se drže propisanih epidemioloških mjera kako bi zaštitili svoje i zdravlje svih ostalih gledatelja na tribinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 05:30