StoryEditor
Hrvatskareakcija poslodavaca

Trgovci nisu jedinstveni oko pitanja zabrane rada, evo tko će, ako prođe zakon, smjeti raditi nedjeljom, a tko ne

Piše Hina
7. svibnja 2021. - 11:29

Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica objasnio je kako će izgledati izmjena zakona kojom će se ograničiti rad nedjeljom.

Kapulica je objasnio na što se sve pazilo tijekom izrade prijedloga zakona.

“Upravno sa spoznajom da su dosadašnje inicijative nailazile na odgovor i tumačenje Ustavnog suda, oni koji su pripremali ovaj zakon, vodili su o tome računa i zato su uskladili njegove odredbe s europskom praksom, unijeli su neke odredbe koje relaksiraju, odnosno daju odgovor na ključne prigovore Ustavnog suda, unijeli su i pravo poslodavaca da odredi određeni broj radnih nedjelja tijekom godine, napravljena je čitava analiza kako se ta odluka reflektira na pojedine gospodarske grane”, kazao je Kapulica.

“Zaključak je da je to dobra odluka koju podržava većina hrvatskih građana i koja neće bitno pogađati nijednu od grana, uključujući i trgovačku”, dodao je.

“Minimalne su promjene na ukupan promet u tom slučaju”, rekao je i dodao da se pokazalo da se promet izgubljen nedjeljom nadoknadi ponedjeljkom i subotom.

Komentirao je i tko bi mogao raditi nedjeljom.

“Po prijedlogu zakona postoje neke djelatnosti koje su u okviru jednog šireg konteksta potrebne, kao što su i uslužne djelatnosti bolničkih centara i neke slične stvari, pa i benzinske crpke. To je i europska praksa i ne vidimo da bi to moglo biti sporno u očima Ustavnog suda”, rekao je Kapulica.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak izmjene Zakona o trgovini koje podrazumijevaju pitanje zabrane rada nedjeljom. Ideja je, kako je rekao, da se rad zabrani izuzev 16 nedjelja tijekom godine, a uzela bi se u obzir turistička sezona, blagdani i vodilo bi se računa o načelu razmjernosti.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.

"Iako trgovci nemaju ujedinjen stav po pitanju rada nedjeljom, svima je zajednički stav da vrijeme pandemije nije nikako dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu s obzirom da se trgovina još nije oporavila od posljedica zatvaranja i pada prodaje uzrokovanih restrikcijama koje je propisivao Stožer civilne zaštite", istaknuli su iz HUP-a.

Hrvatska se, kako navode, nalazi u razdoblju najveće krize u zadnjih 25 godina i sada je važnije nego ikad ponovno pokrenuti gospodarsku djelatnost te osigurati uspješnu turističku sezonu.

"S obzirom na udio trgovine i turizma u našem BDP-u, nije pametno ograničavati rad tim sektorima u kontekstu krize u kojoj se nalazimo jer ćemo time samo produljiti oporavak i usporiti toliko željeni rast i pomak sa začelja EU-a", poručili su iz HUP-a.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak izmjene Zakona o trgovini koje podrazumijevaju pitanje zabrane rada nedjeljom. Ideja je, kako je rekao, da se rad zabrani izuzev 16 nedjelja tijekom godine, a uzela bi se u obzir turistička sezona, blagdani i vodilo bi se računa o načelu razmjernosti.

item - id = 1096912
related id = 0 -> 1125560
related id = 1 -> 1125507
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 18:57