StoryEditorOCM
HrvatskaPROFESOR URLIĆ

Splitski psihijatar o dva munjevita poteza Zorana Milanovića: Ovaj je petak bio prava šok-terapija za hrvatske građane

Piše Ivica Marković
15. ožujka 2024. - 22:59

– Odluka Zorana Milanovića da iz udobne fotelje predsjednika Republike krene u borbu za mjesto budućeg premijera RH, odnosno da sudjeluje na parlamentarnim izborima, za sve je hrvatske građane prava šok-terapija. Ipak, moram priznati da me ta odluka, u svjetlu učestalih događanja na hrvatskoj političkoj sceni, i ne iznenađuje u velikoj mjeri – rekao nam je prof. dr. sc. Ivan Urlić, poznati splitski neuropsihijatar.

image

Urlić: Milanović je šokirao Hrvate

Bozidar Vukičević/Cropix

Ova je odluka predsjednika Milanovića bez presedana, vjerojatno i u svjetskim okvirima, i nikoga u Hrvatskoj nije ostavila ravnodušnim.

– Mislim da je ta odluka logična evolucija trenutačne društveno-političke situacije u RH, u kojoj jednu aferu smjenjuje druga, što stvara osjećaj društveno-političke nestabilnosti i nesigurnosti. Tako da se Milanović, kao osoba koja se nije ustručavala otvoreno i bez zadrške ukazivati na neadekvatna rješenja aktualne politike, odlučio na ovaj potez, odnosno odlučio je uzeti uzde u svoje ruke jer kao predsjednik ne može ništa ili gotovo ništa. Na ovaj je način Milanović, duboko svjestan nesposobnosti određenih ministara i dužnosnika, odlučio odvesti hrvatska politička kola u bistrije vode – kazao nam je dr. Urlić.

‘Predstavlja njegov impuls‘

Zasigurno nije bilo hrvatskoga građanina koji, kad se vijest o Milanovićevoj kandidaturi proširila medijima, nije ostao otvorenih usta i raširenih zjenica.

– Bio je to zasigurno šok za mnoge, i koliko je god taj potez bez presedana, toliko i predstavlja impuls predsjednikove ličnosti i velikog iskustva u smislu "namjeri se junak na junaka". On sada iz komoditeta Pantovčaka silazi na "bojno polje" zasukanih rukava, spreman odmjeriti snage s onim što smatra nedoličnim u RH – kazao je dr. Urlić.

Sada će i HDZ-u, koji je gotovo sigurno računao na većinu u Saboru i na pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima, biti kudikamo teže tu pobjedu ostvariti nego da je na čelu oporbe Peđa Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 14:11