StoryEditorOCM
Hrvatskaparalelna stvarnost

Imamo novi dokument: HEP-ovcima beneficije o kojima drugi sanjaju! Evo svih naknada, pogledajte nagradu za dan tvrtke!

Piše Linda Perić
14. srpnja 2023. - 15:00
Detalj s prosvjeda ispred splitskog suda (lijevo), dokument HES-a koji svjedoči o povećanju beneficija HEP-ovcimaCropix

Živimo li mi u istoj državi? Ovo se pitanje nameće samo od sebe u kontekstu posljednjeg, najdužeg štrajka u hrvatskoj povijesti, onoga sudskih službenika i namještenika. Njima je ministar Ivan Malenica jučer najavio kako će im, od ionako mizernih plaća, početi oduzimati jedan dio nastave li štrajkati! S druge strane, kao u nekoj paralelnoj stvarnosti, imamo djelatnike HEP-a, tvrtke koju posljednjih dana trese velika plinska afera.

Svi znaju da HEP-ovci imaju primanja više nego dobra za hrvatske standarde, a pogotovo za jednu državnu tvrtku. Imaju, međutim, i brojne druge beneficije o kojima većina zaposlenih Hrvata može samo sanjati.

"Slobodna" je, naime, dobila na uvid dopis sindikata koji djeluje u HEP-u (Hrvatski elektrogospodarski sindikat), upućen svim podružnicama početkom lipnja. Članovima javljaju radosnu vijest, a ta je da su potpisali Sporazum o povećanju materijalnih prava radnika na "maksimalni neoporezivi iznos iz Pravilnika o porezu na dohodak".

image

Dopis Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES)

Evo što to konkretno znači: naknada za troškove prehrane koja je iznosila 55,21 euro, sad iznosi 66,37 eura. Dar za dijete koji im je, prema Kolektivnom ugovoru, iznosio 79,63 eura sad se penje na 137, 73 eura. HEP-ovci se mogu radovati i rastu nagrade za Božić koja je i dosad bila pozamašna i iznosila je 331,81 euro. Sad će, međutim, u ovu svrhu primati 497, 71 euro. Jednako toliko, dakle, gotovo 500 eura HEP-ovci će primati svake godine, i to, pazite sad, povodom Dana HEP-a. Dosad su, na ime ove nagrade, dobivali 164 eura manje, odnosno 331,81 euro.

Radnici ove državne tvrtke primaju i duplo veći regres, to jest 663,62 eura dok su dosad dobivali 331,81 euro. Regres im se, inače, isplaćuje u dva jednaka dijela: prvi u lipnju s plaćom za svibanj i drugi u srpnju, s plaćom za lipanj.

To, međutim, nije sve. HEP-ovci se neumorno trse da se i njima povećaju plaće, pa ih sindikalisti izvještavaju kako s poslodavcem pregovaraju o "povećanju vrijednosti boda i drugim pravima" napominjući i kako su im povećane uplate u treći mirovinski stup!?

Kad i ako ovo pročita sudska službenica Ivana Minkov koja je dala izjavu za televizijsku kuću N1 sigurno joj neće biti lako. Ne da joj neće biti lako nego bi je, sasvim opravdano, mogla uhvatiti i zlovolja, kako je pisalo na jednom transparentu sudionice štrajka sudskih službenika i namještenika pred splitskim sudom.

image

S prosvjeda ispred splitskog suda održanog u lipnju

Joško Ponoš/Cropix

- Moja je plaća 740 eura s 24 godine staža, bez ikakvih dodataka. Teško se s tim živi, uvijek je neka pomoć od obitelji sa strane. Kad se plate režije i hrana, gotovo ništa ne ostane - kazala je Ivana Minkov za N1.

Za jedne, dakle, država ima, a za druge, očito, ne. Dok su pravosudni djelatnici jedva ishodili povišicu od 100 eura, HEP-ovcima će svake godine uredno sjedati "nagradica" od 500 eura povodom dana tvrtke, mimo izuzetno dobrih plaća i drugih beneficija.

HEP: Većina poduzeća podigla je plaće, a mi samo neoporeziva materijalna prava. Evo koliko nas to košta

- Iako je zbog inflacije većina poduzeća podigla plaće, često i za dvoznamenkasti postotak, HEP je u dogovoru sa reprezentativnim sindikatima radnicima podigao isključivo iznos neoporezivih materijalnih prava radnika. Sporazumom sa sindikatima, materijalna prava za 10.448 radnika svih društava HEP grupe povećana su za ukupno 8,5 milijuna eura. To će rezultirati povećanjem ukupnih troškova osoblja HEP grupe u 2023. godini za 1,8 posto. Podsjećamo, stopa inflacije u Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 10,8 posto. Također napominjemo da udjel ukupnih troškova osoblja u ukupnim poslovnim rashodima HEP grupe iznosi samo 7 posto - poručili su iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:53