StoryEditor
Hrvatskapodaci stožera

U Hrvatskoj danas 1973 nova slučaja zaraze koronavirusom, u bolnicama preminulo 45 osoba

Piše PSD, Hina
23. studenog 2020. - 10:54
Damjan Tadić/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata.

Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 105691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85018 osoba od toga 2638 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji je trenutno 40083 osoba.

Do danas je ukupno testirano 683 104 osoba, od toga 6139 u posljednja 24 sata.

U međuvremenu, stižu informacije o stanju po županijama:

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 539 obrađenih testova danas je 136 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 79, Hvara 1, Imotskog 3, Kaštela 16, Makarske 1, Omiša 9, Sinja 1, Solina 6, Supetra 1, Trogira 4, Dugog Rata 3, Dugopolja 6, Hrvaca 1, Klisa 1, Podstrane Šestanovca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 58 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1935 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 152 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe; dvije muške osobe starosti 70 i 79 godina i jedna ženska osoba stara 73 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 100 je novozaraženih koronavirusom. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(39), Benkovac(4), Biograd na Moru(2), Nin(1) i Obrovac(2) te općina Bibinje(2), Jasenice(2), Kali(3), Kolan(2), Novigrad(1), Povljana(1), Preko(2), Sali(32), Starigrad(1), Sukošan(1), Sv.Filip I Jakov(3) i Vir (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 248 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2210 stanovnika.

Testiranja tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je još 21 korisnik i jedna djelatnica pozitivni na koronavirus.

U Općoj bolnici Zadar na respiratoru je od posljedica infekcije koronavirusom i ranijih korničnih bolesti preminula je 73-ogodišnja pacijentica. Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici ukupno je hospitalizirano 42 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 11 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Šibensko-kninska županija

U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata sedam je osoba oboljelo  od covid infekcije; četiri s područja Šibenika, dvije osobe s područja Knina te jedna s područja Skradina, izvijestio je u ponedjeljak županijski  Stožer Civilne zaštite.

Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječe se 34 osobe, a nitko nije na respiratoru.  Ostali imaju blaže kliničke simptome te su u  samoizolaciji. 

Trenutno je 349 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je 28 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 986 osoba.

Stožer ponovno poziva građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 122 su novooboljele osobe od covida-19 te je jedna osoba preminula.

87 oboljelih osoba su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18 oboljelih osoba je s područja Senja, 9 s područja Gospića, 3 oboljele osobe iz Brinja, 2 iz Otočca, po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Plitvičkih Jezera i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula jedna osoba starije životne dobi (81 godina). Preminula osoba je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1205 osobe od čega je 364 aktivna slučaja, 807 osoba je izliječeno te 34 osobe preminule.

Osječko-baranjska županija

U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 377 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 120 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (34), Valpovo (18), Donji Miholjac (12), Našice (11), Đakovo (8) i Belišće (6). Osam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području općina Đurđenovac, sedam Koške, četiri Bizovca, po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Feričanci i Marijanci, a po jedna s područja općina Antunovac, Čepin, Darda, Drenje, Magadenovac, Petlovac, Satnica Đakovačka i Vuka.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 211 osoba oboljelih od COVID-19, i to 168 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminulo je sedam osoba zaraženih koronavirusom. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminule su četiri muške osobe (dvije iz Osijeka, rođene 1962. i 1929. godine, zatim jedna osoba iz Valpova rođena 1967. godine i jedna iz Višnjevca rođena 1959. godine) te jedna ženska osoba iz Đakova rođena 1956. godine. U Općoj županijskoj bolnici Našice preminule su dvije ženske osobe; iz Uglješa rođena 1936. godine i iz Seone rođena 1942. godine.

Policija je provela 11 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Grad Zagreb

Na području Zagreba u protekla 24 sata detektirana su 343 nova slučaja zaraze koronavirusom, a policija je tijekom vikenda utvrdila dva slučaja kršenja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj novooboljelih u Zagrebu je 343, a epidemiolozi su u posljednja 24 sata uspjeli kontaktirati i obraditi 414 novopozitivnih osoba. 

Utvrdili su da su 154 osobe negativne epidemiološke anamneze, 159 osoba su kontakti pozitivnih osoba, osam su štićenici i djelatnici ustanova socijalne skrbi i domova za starije, a ostali slučajevi povezani su s putovanjima iz inozemstva, kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Na području Zagreba trenutno su 3892 aktivna slučaja zaraze.

Jeleč je rekao kako je u ponedjeljak na 12 punktova krenulo antigensko testiranje na koronavirsu. "To je testiranje najdjelotvornije kod pacijenata koji se testiraju između prvog i petog dana od pojave simptoma koji se mogu povezati s koronavirusom", kazao je. 

Brzo testiranje provode Domovi zdravlja u Zagrebu, za građane je besplatno, a mogu se naručiti preko online platforme http://brzitest.com.hr. 

U noćnom klubu zatečen zaraženi koronavirusom

Karlovačka županija

U posljednih 24 sata u Karlovačkoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze virusom SARS CoV-2, s područja grada Karlovca 1 osoba, Ogulin 10 osoba, Josipdol 2, Duga Resa 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2457 osobe.

Jučer nije bilo testiranja u karlovačkom DRIVE IN-u.

U samoizolaciji se nalazi 546 osoba. 

Varaždinska županija

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 285 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 576 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u tjedan dana broji 1671 novih slučajeva što je najviše do sada od početka epidemije, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je time dostigla vrijednost od gotovo 1000, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio visokih 58%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 49%.

Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 193 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga su 67 na odjelu infektologije, a 9 na ostalim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

Preminule su 4 osobe pozitivne na COVID-19, koje su bile na respiratoru. Dvije starije životne dobi i dvije srednjih godina, što nažalost broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 60. Ukupno su do sada od početka ožujka evidentirane 63 preminule osoba pozitivne na COVID-19.

S kućnog liječenja otpušteno je 198 osoba.

U bolničkom sustavu Opće bolnice Varaždin trenutno je pozitivno 60 djelatnika, dok je 19 djelatnika u mjeri samoizolacije.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih na području Varaždinske županije dostigao brojku 6633. Aktivnih je 2278.

Međimurska županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata evidentirano je 18 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, temeljem brzih testova obavljenih u Županijskoj bolnici Čakovec.

U proteklih 24 sata oporavila se 101 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 253.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 20 869 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. Jutros je u mikrobiološkom laboratoriju uzeto novih 308 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec, u ovom trenutku, hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 5 hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena 3 pacijenta. Na respiratoru se nalazi 13 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata nije evidentirana preminula COVID-19 pozitivna osoba.

Zagrebačka županija

U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 278 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u županiji aktivno 3701 slučajeva zaraze.

Od početka epidemije ukupno je evidentirano 7582 osobe kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 3847 osoba, a 34 su umrle.

"U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 278 osoba (gradovi - 6 Samobor, 8 Sveta Nedelja, 11 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 71 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 41 Dugo Selo, 18 Vrbovec, 31 Sveti Ivan Zelina, općine – 10 Brdovec, 5 Bistra, 2 Jakovlje, 2 Pušća, 2 Stupnik, 5 Pisarovina, 1 Krašić, 2 Orle, 1 Kravarsko, 2 Pokupsko, 3 Kloštar Ivanić, 8 Križ, 4 Brckovljani, 14 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Preseka, 5 Rakovec, 1 Gradec, 1 Bedenica)", stoji na stranicama županije.

Mjera samoizolacije propisana je za osam razreda osnovnih škola.

Stožer apelira na građane da se pridržavaju svih mjera i uputa, posebice vode računa o socijalnoj distanci te da izbjeg

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji je danas 125 novozaraženih osoba i 134 osobe koje su ozdravile. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ nije rastao u odnosu na jučer i iznosi 2133. Udio zaraženih osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju zaraženih je također konstantan i danas iznosi 13% što je dobar pokazatelj, poručuju epidemiolozi. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od COVID-19 bolesti je porastao za 10 osoba u odnosu na jučer i danas iznosi 107. Od tog je broja danas na respiratoru 13 osoba.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Troje umrlih su u dobi od 85, 70 i 69 godina, a svi su imali i niz drugih zdravstvenih teškoća.

Na bolničkom liječenju trenutno je 67 osoba oboljelih od Covida-19, od kojih devet pri liječenju treba potporu respiratora.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije nalazi se 1.595 osoba.

 Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite,  inspektori civilne zaštite u protekli tjedan dana izvršili su 126 nadzora vezanih uz poštivanje epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima. Kod 13 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera: u trgovinama devet, u caffe barovima tri, te u uslužnim djelatnostima jedno kršenje mjera. Prekršiteljima se i dalje izriču samo upozorenja.

Od početka pandemije na području Brodsko-posavske županije umrle su ukupno 42 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 142 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (46 osoba iz Vukovara, 18 iz Vinkovaca, po 8 osoba iz Županje, Borova i Tovarnika, 5 iz Iloka, po 3 osobe iz Lipovače i Petrovaca, po 2 iz Babine Grede, Bobote, Bošnjaka, Bršadina, Ilače, Komletinaca, Nuštra, Otoka, Privlake, Rokovaca, Sotina, po 1 iz Andrijaševaca, Bapske, Bogdanovaca, Cerne, Ivankova, Jarmine, Markušice, Negoslavaca, Novih Mikanovaca, Opatovca, Pačetina, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela, Soljana, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Vrbanje, te 4 osobe s prebivalištem u našoj županiji, a boravištem izvan nje.). Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3910, od kojih je 3207 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 60 osoba.

Trenutno je u županiji 64 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 103 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 22993.

U samoizolaciji na području županije su 943 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 55 radnika iz sustava zdravstva (13 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 26 radnika (8 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javio je kako je nakon pristiglih nalaza preostalih testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus izuzetih u subotu 21. studenoga, na području županije potvrđeno 28 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 593 slučajeva bolesti COVID-19, 75 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 63 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi (1938.g) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

33 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 4 novooboljele osobe s područja su grada Čazme i općine Velika Pisanica, po 3 novozaražene osobe s područja su gradova Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje te općine Rovišće, po 2 novooboljele osobe s područja su općina Đulovac i Končanica, a po 1 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općina Nova Rača i Velika Trnovitica.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 31 pacijent od kojih je njih 4 na respiratoru. U samoizolaciji je 1430 osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 54 novozaražene osobe s područja Istarske županije. Za 34 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (5), Zagreb (1), Slovenija (2), Italija (2).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 10 osoba. Izliječeno je 55 osoba. Trenutno je 589 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 323 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o petnaest osoba s područja grada Siska,četiri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Dvor i jednoj osobi s područja grada Novske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 22:02