StoryEditorOCM
Hrvatskavodostaji rastu

Božinović: Situacija je ozbiljna, pratit ćemo prognozu; 150 pripadnika HV-a u pripravnosti za pomoć u slučaju poplava

Piše Hina
5. kolovoza 2023. - 10:09

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako je situacija s vodostajima u Hrvatskoj ozbiljna, cijelu noć operativne službe bile su na terenu, a danas će pratiti situaciju i vremensku prognozu.

"Kao što se i najavljivalo, vodostaj raste, ipak ne u onoj mjeri u kojoj je bio jedan od najgorih scenarija koje smo dobivali temeljem izračuna naših kolega u Sloveniji, znači situacija je ozbiljna", rekao je Božinović u Brdovcu.

Rekao će kako će danas pratiti količinu vode koja dolazi iz Slovenije i vremensku prognozu  jer će razvoj situacije dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Kao što smo jučer govorili, Brdovec nam je kritična točka s obzirom na to da tu nema nasipa i brana. Voda je došla do kuća, međutim uz napore svih operativnih snaga, civilne zaštite, vatrogasci već od jutra dijele i pomažu postavljati vreće s pijeskom", rekao je ministar.

Poručio je kako će se učiniti sve da kuće ne bi bile ugrožene, dok životi, prema sadašnjim informacijama, nisu.

Božinović je rekao kako su jutros odvila akcija spašavanja tri migranta iz Afganistana koji su se odjednom našli okruženi vodom, vjerojatno nenavikli na takve vremenske uvjete.

"Oni su spašeni i mislim da su zbrinuti u domu zdravlja, tako da nema nikakvih ozljeda", rekao je.

Upitan postoje li još neke kritične točke, Božinović je rekao kako je Brdovec ulazna točka te je tamo trenutno najviši vodostaj Save. Prati se i razvoj situacije nizvodno, pa se tako u Zagrebačkoj županiji cijelu noć pratilo vodostaj. 

Istaknuo je kako postoje i operativne snage u pričuvi, kada zatreba, vrlo brzo se mogu podići, uključujući i vojsku.

Na komentar da se građani u Brdovcu godinama žale jer nemaju nasip, Božinović je rekao kako se godinama vode razgovori o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane na tom dijelu Save, što je bio faktor zašto se nikad nije išlo u izgradnju nasipa.

"Nasip bi bilo neracionalno graditi ako će se graditi hidroelektrana, to onda znači potpuno nova regulacija. Razgovori očito traju godinama, a kad dođu ovakve poplave imamo situaciju da su i kuće ugrožene, tako da mislim da će se razgovori po tom pitanju morati intenzivirati u jednom ili drugom smjeru", poručio je Božinović.
 

150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti za pomoć u slučaju poplava

Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, od petka, 4. kolovoza, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava, izvijestili su u subotu iz Ministarstva obrane.

Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske je u vojarni u Karlovcu, dodali su.

Vojnici na terenu angažirat će se sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Iz MORH-a su podsjetili da je za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana procedura važećim Zakonom o obrani, a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, poručili su iz MORH-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:10